• Radosť rozdávaním rastie

          • Zdravie, šťastie, pokoj svätý vinšujeme Vám... 

            Takto vinšovali žiaci našej školy dňa 20.12.2022 v Centre sociálnych služieb v zariadení pre seniorov v Tvrdošíne. Cieľom tejto krásnej akcie bolo potešiť starkých pred vianočnými sviatkami milým slovom, vianočnou koledou, novoročným vinšom a odovzdaním krabičiek plných lásky, ktoré pripravovali rodičia detí. O tom, že sa starkým naša návšteva páčila svedčil najmä úsmev na perách, radosť v očiach, ale aj spoločné spievanie kolied spolu s našimi žiakmi. Na záver deti obdarovali seniorov krabičkami pripravenými s láskou. Pri rozlúčke sľúbili starkým, že ich opäť o rok navštívia a prinesú radosť do všedných dní každodenného života. Tajomstvo peknej staroby je tešiť sa z každého prežitého dňa, z maličkostí, ktoré nám robia radosť. Majme úctu k starým a chorým ľuďom, buďme im nápomocní, navštevujme ich, darujme im radosť a energiu. Znova sa nám potvrdilo, že ak lásku vieme rozdávať, ona bude rásť, bude sa medzi nami šíriť a tešiť ľudí.

            Táto krásna akcia sa mohla uskutočniť aj vďaka p. Štefanovi Vrlákovi, ktorý nám poskytol bezplatne autobus.

            ĎAKUJEME!

          • Chrípkové prázdniny

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Zuberec oznamuje rodičom a žiakom, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne (viď priložený súbor: RUVZ_Dolny_Kubin.pdf ), sa rozhodol prerušiť vyučovanie v materskej a základnej škole odo dňa 20. decembra (utorok) do 22. decembra 2022 (štvrtok) z dôvodu zvýšeného počtu žiakov s chrípkovým ochorením. Školská jedáleň, školský klub detí a krúžková činnosť sú mimo prevádzky. Žiaci budú odhlásení zo stravy.

            Zároveň pripomíname rodičom, že na deti do 11 rokov je možné stále čerpať pandemické ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy.

            Nástup do školy bude po prázdninách 9.1.2023(pondelok). 

          • Výstavba detského ihriska

          • Detské ihriská majú v dnešnej dobe nezastupiteľnú úlohu pri výchove detí. Pre všetkých vekové kategórie predstavujú možnosť zmysluplne stráviť voľný čas. Plnia významnú výchovno-vzdelávaciu funkciu. Predstavujú možnosť hrou rozvíjať fyzickú zdatnosť detí, zdokonaľovať koordináciu pohybov a celkový telesný vývoj, podporovať ich duševný rozvoj, stimulujú ich tvorivosť, fantáziu a kreativitu. Hrou sa deti učia samostatnosti, ale aj spolupráci a rešpektovaniu druhých.

            Ako vychovávateľky v ŠKD sme sa už dávnejšie pohrávali s myšlienkou vybudovania detského ihriska pre deti navštevujúce náš školský klub. Podarilo sa nám získať financie z dvoch projektov, ktoré sme vyhrali a tak sme začali uvažovať o reálnej výstavbe ihriska. Oslovili sme vedenie školy, ktoré  bolo našej myšlienke naklonené. Detské ihrisko však mohlo vzniknúť len vďaka mnohostrannej podpore. Oslovili sme rodičov, firmy, poslancov obecného zastupiteľstva a ľudí, ktorí by boli ochotní pomôcť  dobrej veci.

            Projekt na ihrisko  vypracovala Ing. Anna Kubová. Zároveň pripravila projekt na vybudovanie bylinkovej záhrady pri školskej jedálni. Práce na výstavbe sú rozdelené  na dve etapy.

            Počas letných prázdnin sa začali práce na prvej etape. Súčasne s ihriskom sa začala budovať aj bylinková učebňa, pretože zemné práce na oboch projektoch spolu súviseli. Stavebné práce realizovala firma M-TEKO s. r. o. - M. Tekeľ. V tejto etape boli do ihriska zabudované prvky - pieskovisko, šmykľavka, lezecká stena. V druhej etape (jar 2023) by sme chceli pokračovať v prácach na osadení hojdačiek, preliezok, kamienkovej hry: Človeče nehnevaj sa.

            Prvá etapa ihriska je ukončená. Veľmi sa tešíme, ale bez vašej pomoci by sme to nedokázali.

            Preto sa chceme veľmi pekne poďakovať našim sponzorom, rodičom našich detí, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri realizácii ihriska.

            Finančné dary:

            • BLACHOTRAPEZ s.r.o - p. Petrášek,
            • VEČIERKA- rod. Bernátová,
            • rod.Blahútová,
            • rod. Dudášová,
            • rod. P.Ondroša,
            • rod.Paterová, 
            • PRIBISKÔ – rod.Gejdošová a rod. Ligasová,
            • rod.Róthová,
            • ŠINDĽOVEC – rod.Daňová, rod.Valeková,
            • rod. JUDr. A.Tabačáka - O. B. Potok,
            • JUDr. S. Tekeľ – Habovka,
            • TATRAWEST, s. r. o.

            Ostatní sponzori:

            • Ing. A. Kubová – projekt ihriska, komunikácia s dodávateľmi, rastliny
            • P. Ondroš – obrubníky, dlažba, úprava cien materiálov – kvetináče, dovoz materiálu
            • Pozemkové spoločenstvo – URBÁR Zuberec – štrky 45t - Lom Spády
            • BMMJ, s. r. o – P. Šuriňák – 7x zapožičanie  techniky - žaby, žehličky, nohy, intervencia poslanca o príspevok od Obecného úradu
            • M. Líška – doprava železobetónových prefabrikátov
            • ROHÁČE, s. r. o.  - M. Urban  - žeriav, zloženie dlažby
            • R. Bažík – stolárske práce
            • Záhradníctvo - R. Jurina – fólia pod štrky
            • Školníci Ľ. Harmata, M. Valek – aktívna pomoc pri realizačných prácach

             

            ĎAKUJEME za vašu pomoc pri realizácii prvej etapy projektu. Veríme, že sa nám spoločnými silami podarí jeho dokončenie. Budeme vďační za každú pomoc i prípadnú finančnú podporu.

             Vychovávateľky ŠKD: B. Gonšenicová, I, Hulejová, Z. Šrobová

          • Pečenie medovníkov

          • Nastal ten správny čas, aby aj v škole zavoňali medovníky, ktoré pripravili a upiekli žiaci prvého stupňa so svojimi pani učiteľkami. Pečenie medovníkov je aktivita, ktorú deti milujú. Tajne si odštipkávajú z cesta a vďaka rôznym tvarom vykrajovačiek vytvárajú krásne voňavé dobroty. Upečené medovníky zavoňali v celej škole a deti si s chuťou na nich pochrumkávali. Vôňa a chuť medovníkov priniesla do tried čarovnú a neopakovateľnú atmosféru Vianoc.

          • Zuberské Vianoce so siedmakmi

          • Už pomaly dvadsať rokov sa siedmaci z našej školy na špecializovanej hodine dozvedajú o výročných tradíciách z našej doliny. Škola im venovala hodinu dejepisu. Deti druhý rok prichádzajú do Zuberského etnodomu, kde môžu počúvať o zvykoch v atmosfére života našich predkov.

            Výročné obyčaje sú tie, ktoré sú spojené s cyklom ročných období. Niektoré z nich sa dodržiavajú dodnes, iné sa spôsobom života menia alebo zanikajú. Tento raz sme spolu s deťmi prežili aj “ Viliju“ alebo „Hody“, ako sa u nás volal Štedrý večer. V prednej izbe sme si pod starodávnym vianočným stromčekom prichystali celú štedrovečernú večeru. Deti videli a aj skúsili jedlá, ktoré sa v Zuberci varievali v medzivojnovom období. Dozvedeli sa, že bohatosť stola na „Hody“ záležala od  situácie rodiny. Porovnali jedlá a prežívanie Vianoc v minulosti a dnes.

            Prežili sme spolu pekný čas a dúfame, že generácie si aj vďaka tomuto prenesú povedomie o živote svojho rodu.

            Naše poďakovanie patrí Mgr. Evke Janoštínovej, ktorá nás 13.12.2022, na sviatok sv. Lucie, pozvala k sebe. 

          • Naše hodiny telesnej a športovej výchovy

          • S úsmevom to ide ľahšie. Cvičíme, hráme sa a makáme. Rozvíjame naše pohybové schopnosti, zdokonaľujeme pohybové zručnosti. Využívame predovšetkým široké spektrum pohybových prostriedkov, ktoré prispievajú k celkovému formovaniu osobnosti s akcentom na hrubú i jemnú motoriku. Budujeme pozitívny vzťah k telesnej výchove, pohybovým aktivitám a športu všeobecne. Žiaci sa veľmi snažia a sú šikovní!

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Pomaly sa blížia Vianoce. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme svoje tempo. Čas, kedy sa nám plnia sny a cítime v duši príjemné hrejivé teplo. Čas, kedy máme k sebe akosi bližšie. Vianoce sú predsa najkrajším obdobím v roku. Všetci ich máme radi, všetci sa na Vianoce  tešíme. Sú to čarovné chvíle, kedy prejavujeme vďaku, city či lásku o niečo viac ako bežne. Nie každý má však to šťastie prežiť tieto krásne chvíle doma v kruhu svojej rodiny, byť milovaný a obdarovaný darčekmi. Sú to hlavne naši seniori, ktorí sú  bez svojich blízkych a odkázaní na pomoc  iných.

            Vraví sa, že radosť rozdávaním rastie. To isté  platí aj pre lásku. Ak ju vieme rozdávať ona bude rásť, bude sa medzi nami presúvať a tešiť ľudí. Aj tento rok sa naša škola zapojila do krásneho projektu s názvom – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?  Koľko krát nám napadlo, žeby sa mohla taká krabica stať poslom lásky? Asi ani raz, no našli sa ľudia, ktorí túto myšlienku dostali. Myšlienka sa dostala  aj k nám a všetci sme sa jej zhostili. Žiaci, rodičia aj učitelia vložili do každej krabičky kúsok svojho láskavého srdca. Teplé, voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, hudobné, čitateľské ale aj mnohé iné drobnosti boli do krabičiek uložené s vedomím, že potešia starších ľudí, ktorí sa na vianočné sviatky tešia v domovoch dôchodcov. Prajeme si aby vyčarili úsmevy deduškom a babičkám a zaniesli im prianie pokojných Vianoc od detí, učiteľov a rodičov našej školy.

            Láska splodila lásku!

          • Deň Svätého Mikuláša

          • Utorok 6. decembra bol v našej škole naozaj výnimočný. Zavítal k nám Mikuláš.

            Žiaci už od rána Mikuláša a jeho pomocníkov netrpezlivo očakávali a prichystali si pre neho pekné pesničky, básničky a modlitby. Výslužku v podobe drobnej sladkosti si  určite zaslúžili. Sem-tam chcel čert niekoho zobrať so sebou, ale anjeli mu v tom zabránili, pretože každé dieťa má právo raz za čas niečo vyparatiť.

            Mikuláš s výslužkou navštívil aj riaditeľňu, zborovňu, kuchyňu a všetkých ostatných zamestnancov školy.