• Druháci na lyžiarskom výcviku

          • V dňoch 22.- 26.januára 2024 sa druháci zúčastnili už tradičného lyžiarskeho výcviku v stredisku Janovky.

            Výborné snehové podmienky, prázdny svah a priaznivé počasie prispeli ku každodennej pohode. Mnohí žiaci si zdokonalili svoje lyžiarske zručnosti, pre niektorých to však bola lyžiarska premiéra. O to viac skúseností a zážitkov si odniesli na záver výcviku.

            Veríme, že lyžiarsky bol pre deti príjemným spestrením školských dní, upevnením priateľstiev a plný nezabudnuteľným zážitkom, na ktoré budú dlho spomínať.

          • Detektív v knižnici

          • Žiaci 5. ročníka sa zapojili do aktivity: Detektív v knižnici. Táto inovatívna a vzdelávacia hra poskytla deťom jedinečnú príležitosť prepojiť svoju lásku k čítaniu s dobrodružstvom a záhadami. Každý žiak mal za úlohu vyriešiť súbor otázok a úloh, pričom cieľom bolo nájsť správne odpovede v knihách. Žiaci prechádzali regálmi, otvárali knihy, čítali pasáže a hľadali odpovede.

            Detektívna hra v knižnici nie je len vzdelávacou aktivitou, ale aj spôsobom, ako vzbudiť zvedavosť detí, rozvíjať ich lásku k čítaniu a učiť ich, že knižnica je miesto plné dobrodružstiev a vedomostí.

            Ďakujeme p. uč. Kenderovej, ktorá aktívne usmerňovala žiakov. Zabezpečovala, aby mal každý žiak rovnakú príležitosť úspešne sa zapojiť do hľadania odpovedí.

             

          • Dve prvé miesta v okresnom kole Matematickej olympiády

          • V stredu 24. januára boli 3 žiaci našej školy, úspešní riešitelia domáceho kola súťaže Matematická olympiáda v kategóriách Z5 a Z9 pozvaní do okresného kola súťaže. Uskutočnilo sa na ZŠ M. Medveckej v Tvrdošíne. V konkurencii 17 piatakov a 9 deviatakov sa naši žiaci Adam Urban z 5.B a Filip Homola z 9.A umiestnili na 1. miestach rebríčkov a urobili nám tým obrovskú radosť. Ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy :-)

          • Klzisko v areáli školy

          • Telesná výchova na základnej škole nemusí byť vždy len o trávení času v telocvični. Ak je vonku priaznivé počasie, deti môžu športovať aj vonku. Teší nás, že novovzniknuté klzisko so syntetickým ľadom v areáli základnej školy je k dispozícii nielen verejnosti, ale naplno ho využívajú aj naši žiaci počas hodín telesnej výchovy. Žiaci sa tiež zapájajú do priebežnej údržby klziska a odpratávajú sneh.

            Ďakujeme obci Zuberec za realizáciu tohto projektu, vďaka ktorému sa žiaci môžu tešiť z pohybu na čerstvom vzduchu a pestovať pohybové zručnosti aj v tomto športe.

          • Workshop finančná a čitateľská gramotnosť

          • V dňoch 8. 1. – 12.1. 2024 sme v spolupráci s rodičmi a občianskym združením Mladý podnikavec zo Žiliny zorganizovali workshopy zamerané na finančnú a čitateľskú gramotnosť.

            Rozumiem tomu, čo čítam - workshop pre žiakov 3.a 4. ročníka bol zameraný na pozorné čítanie, čítaciu súťaž, rýmovačky, ja čítam – ty kreslíš, pamäťové čítanie, hádanky, skomolené slová. Workshop s lektorkou prebiehal v uvoľnenej a priateľskej atmosfére, zapájali sa všetci žiaci, pracovali v skupinkách aj jednotlivo. Pre žiakov to bolo niečo nové a odlišné od „klasického vyučovania“.

            Žiaci 6. a 7. ročníka sa prostredníctvom hry preniesli do sveta nákupov a peňazí. Rozdelení do skupín dostali k dispozícii určitú sumu peňazí, s ktorou mali možnosť počas troch fiktívnych rokov nakupovať, prípadne si peniaze odložiť a s nákupom počkať, alebo aj celú sumu odložiť. Učili sa správne finančne rozhodovať, aj zvažovali, či to, čo chcú, naozaj potrebujú, koľko peňazí by mali minúť. Zamýšľali sa nad tým, aké situácie môžu v živote človeka nastať a prečo je dobré myslieť aj na budúcnosť. Niektorí žiaci svoje peniaze zhodnotili, ale boli aj takí, ktorí pocítili, aké to je, keď človek minie všetky svoje peniaze a ocitne sa v dlhu .

            Ôsmaci a deviataci absolvovali workshop na tému – Kam a ako môžem investovať? Pracovali s pojmami napr. investovanie, riziko, výnos, investičný trojuholník. Dozvedeli sa o rôznych investičných fondoch, v ktorých sa dá investovať. Spoznali tiež nové kryptomeny, mali možnosť vidieť hardvérovú peňaženku. Učili sa nielen ako úspešne investovať, ale aj na čo si treba pri investovaní dať pozor.

            Ako to vnímali naši žiaci: