• Literárno – historická exkurzia Havránok – Liptovský Mikuláš


          •     Aj túto jeseň sme sa vybrali so žiakmi 7. ročníka spoznávať blízky región. Najprv sme navštívili známu liptovskú archeologickú lokalitu Havránok, ktorá sa nachádza nad priehradným múrom Liptovskej Mary. Pútavý výklad  žiakov motivoval, preto si so záujmom prezreli rekonštrukciu keltskej osady, zvyšky opevnenia, druidskú svätyňu, obetnú šachtu s oltárikom a milodarmi, kamenné cesty so stĺporadím či napodobeniny keltských mincí.

                Nasledovala prehliadka Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši, ktorá sa začína prehliadkou Jánošíkovej mučiarne. Tu sa žiaci oboznámili s rôznymi formami mučenia v stredoveku a tiež  s krutým osudom najznámejšieho slovenského zbojníka. Prostredníctvom historických predmetov, fotografií a archívnych dokumentov lektorka previedla  žiakov takmer 700-ročnými dejinami mesta- od prvej zmienky o Svätom Mikuláši až po koniec 2. svetovej vojny. Žiakom sa páčila aj miestnosť venovaná Aurelovi Stodolovi a Eduardovi Penkalovi, no chlapcov očarila novozriadená výstavná sieň venovaná hokejistom z Liptovského Mikuláša.

                  Našu pozornosť zaujala aj jednopodlažná klasicistická židovská synagóga, ktorá patrí k najväčším a najštýlovejším na Slovensku.

                Exkurzia pomohla žiakom konkretizovať osvojené teoretické poznatky, poznávať predmety, javy a procesy v ich pôvodnom prostredí a v typických podmienkach.

          • Foto/Video súťaž #nocvyskumnikov2022

          • V rámci tohtoročnej Noci výskumníkov sme sa so žiakmi 7. a 8. ročníka zapojili do súťaže, v ktorej mali vytvoriť fotku alebo krátke video, kde mali ukázať ako prispievajú k ochrane nášho životného prostredia.

        • Jeseň - tvorba žiakov
          • Jeseň - tvorba žiakov

          • Jesenné dni

            Farebné listy, vôňa húb,

            na toto obdobie si  pršiplášť kúp.

            Gumáky sú povinná výbava,

            aby v daždi bola zábava.

             

            Najlepší program na tieto dni

            je kniha a spoločenské hry.

            Maminka kupuje čajíky,

            aby sme nemali soplíky.

             

            Šťastie v srdci mám,

            keď babie leto príde k nám.

            Ocko batoh zbalí,

            turistikou v Roháčoch nám radosť spraví.

             

            V októbri mám meniny,

            očakávam  jesenné prázdniny.

            So šarkanom sa budem hrať

            a rozprávky pozerať.

            Natália Bábyová, 5.B

             

            Jeseň

            Po lete zas do školy,

            snáď ste si ho užili.

            Jeseň k nám už prichádza,

            všetkým plody prináša.

             

            Počasie sa ochladilo,

            všetkých nás to prekvapilo.

            Listy na zem popadali,

            gaštany sa ukázali.

            Ivana Šišková, 6.A

             

            Jeseň

            Vonku je už chladnejšie,

            prší stále častejšie.

            Príroda do hnedej ladí,

            vetrík  listy stromov hladí.

            Fúka, listy padajú,

            večery dlhé bývajú.

            Žiaci v školských laviciach sedia,

            náročné zadania a úlohy riešia.

            Jeseň je podľa mňa krásne obdobie.

            Súhlasíte a  či nie?

            Kamila Letošťáková, 8.A

             

            Jeseň

            Dnes mi prišla zvláštna správa,

            zo stromu už lístie padá.

            Jeseň sa k nám prediera,

            na huby sa chodieva.

             

            Polia sú už celé pusté,

            no komory  celkom tlsté.

            Čoraz viac nám vietor veje,

            z oblohy sa nonstop leje.

             

            Babie leto ešte príde,

            krátke tričko sa nám zíde.

            Vetrík však už hudie pieseň:

            „Deti moje, je tu jeseň!“

            Soňa Tekeľová, 8.A

             

            Jeseň prichádza

                            Leto je už nenávratne za nami, teplé a slnečné dni vystriedali hmlisté a chladné.

                            Jeseň je veľmi farebné  ročné obdobie, s jej príchodom sa mení celá krajina, všetko je farebné a celú krajiny pokrývajú farebné koberce. Niektoré zvieratká sa ukladajú na zimný spánok, iné odlietajú do teplých krajín. Je to tiež čas, kedy sa deti vracajú do školských lavíc. Počasie je často veterné, priam stvorené na púšťanie šarkanov. Poľovníci majú veľa práce s prípravou sena a inej potravy pre zvieratá na zimu. Podobne aj ľudia sa pripravujú na zimu, zbierajú úrodu a chystajú si drevo na kúrenie. Mamky začínajú zo skríň vyberať teplé oblečenie. Deň sa začína skracovať a noc predlžovať. Aj slniečko neskôr  vychádza a skôr zapadá, jeho lúče sú oveľa zubatejšie.

            Nina Pilarčíková, 5.B

            Umelecký opis jesene

                            Jeseň je jedno z najkrajších ročných období, pretože celý svet sa zahalí do nádherného pestrofarebného koberca.

                            Aj keď oblohu občas zakryjú oblaky, ktoré si poplačú, nám to nevadí. Kvapky veselo tancujú a klopkajú na okná.  Najkrajšie je, keď túto plačúcu oblohu utešuje hrejivé slniečko.  Vtedy môžeme vidieť nádhernú farebnú dúhu, ktorá všetkým oznamuje, že obloha už nie je smutná.  Vietor nám tiež nezostáva nič dlžný, zahráva sa s klobúkmi ľudí i stromov. Po takejto hre často zostáva pod stromami farebný koberec. Odhaľujú sa aj polia, ktoré boli ešte donedávna zahalené obilím a kukuricou. Jeseň vždy úplne zmení prírodu okolo nás.  Aj šarkany si vtedy rady obzerajú krajinu  z výšky. Slniečko je čoraz viac zubaté, a preto sa pri prechádzke musíme dobre obliecť. Aj zvieratká si pomaly chystajú zásoby na zimu a pripravujú sa na zimný spánok.

                            Jeseň svojou jedinečnou atmosférou priťahuje nielen milovníkov prírody, ale stáva sa aj zdrojom inšpirácie pre mnohých básnikov.

            Vanesa  Šveláňová, 8.A

          • EDJ - Európsky deň jazykov

          • Opäť tu je 26. september a už 21-krát aj Európsky deň jazykov. Na hodinách anglického jazyka nechýbali ani teraz informácie o tomto dni, o jazykoch, ktoré nám umožňujú komunikovať a nové výzvy, do ktorých sa radi zapájame a poskytujú nám nové zážitky i skúsenosti. 
             

            Pridaj sa aj ty. Chceš vedieť rátať do 10 v portugalčine, naučiť sa jazykolam v španielčine alebo palindrom v dánštine?
             

            Klikni na link a dozvieš sa viac: 

            https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/sk-SK/Default.aspx

             

          • „Myslíme zeleno - Eko-ochranári"

          • So žiakmi 9.A sme sa zapojili do výtvarnej súťaže vyhlásenej Slovenskou organizáciou pre výskumné a vývojové aktivity – SOVVA, ktorá je každoročnou súčasťou festivalu vedy Európskej noci výskumníkov.  Žiaci mali vytvoriť plagát, ktorým mali ukázať, ako môžu prispieť k ochrane nášho životného prostredia. So štetcom či ceruzkou v ruke sa zamerali na rôzne problémy súčasného sveta, akými sú globálne otepľovanie, nedostatok vody alebo znečistenie ovzdušia. Cieľom súťaže je poukázať na fakt, že každý z nás môže prispieť k udržateľnosti životného prostredia a k zdravému stavu Zeme pre ďalšie generácie.

          • Literárna exkurzia Jasenová – Dolný Kubín

          • 16.9.2022 sme sa so žiakmi ôsmeho ročníka vybrali na literárnu exkurziu. Prvou zastávkou literárnej exkurzie bol rodný dom Martina Kukučína, v ktorom si žiaci s veľkým záujmom vypočuli výklad pani lektorky o živote a tvorbe významného realistického spisovateľa, lekára a cestovateľa Martina Kukučína. Potom sme pokračovali do  Múzea P. O. Hviezdoslava, kde sme sa  podrobne oboznámili so životom tohto úžasného  spisovateľa. Žiakov zaujali najmä osobné veci a zariadenie spisovateľovej pracovne. Na záver sme navštívili historickú časť dolnokubínskeho cintorína, kde  sú pochovaní významní oravskí spisovatelia P. O. Hviezdoslav, Janko Matúška a Ladislav Nádaši Jégé.

            Mgr.Jana Valeková

        • Projekt Eko Alarm
          • Projekt Eko Alarm

          • V minulom školskom roku sme sa zapojili do projektu EKOALARM, z ktorého sme získali sady  smetných košov na triedenie odpadu do každej učebne na našej škole. Zároveň sme sa v rámci projektu uchádzali o lektorské hodiny, ktoré sa pre veľký záujem škôl z celého Slovenska neuskutočnili. Tieto lektorské hodiny nám boli ponúknuté v tomto školskom roku a v piatok, 9. septembra, prebehla prvá z nich.

            Žiaci od druhého po deviaty ročník sa prostredníctvom prezentácie a lektoringu dozvedeli nielen štatistiky o odpade na Slovensku, ale aj zaujímavé informácie o tom, ako dlho trvá v prírode rozklad niektorých materiálov, ktoré odpad bežne tvoria.

            Zároveň by sme sa chceli touto cestou pochváliť s výsledkami nášho triedenia za minulý školský rok:

            1. Školy, ktoré sa vlani do projektu zapojili, vážili svoj zmesový (netriedený) odpad na začiatku a na konci školského roka. Z výsledkov vyplynulo, že triedením odpadu znížili školy zmesový odpad o 300g na žiaka za týždeň.

            2. Hoci sme odpad separovali už predtým, zintenzívnením triedenia sa našej škole  podarilo znížiť zmesový odpad o polovicu, zo štyroch nádob na dve, čo v nemalej miere ušetrilo škole náklady na vývoz odpadu.

            Určite budeme v tejto činnosti pokračovať aj naďalej. Tieto výsledky nás veľmi tešia. Ukazujú nám, že zodpovedný prístup k nakladaniu s odpadom vedie k preukázateľným výsledkom. Zároveň nám to dáva nádej, že sa na našom životnom prostredí dá niečo zlepšiť, lebo aj malé kroky môžu viesť k veľkým výsledkom, ak sa na tie malé kroky podujmeme všetci.

                                        Mgr. Ľudmila Gondová

             

          • Otvorenie nového školského roka

          • Brány  školy sa po dvoch mesiacoch prázdnin opäť otvorili a začal sa nový školský rok 2022/2023. V telocvični školy sa konalo slávnostné otvorenie nového školského roka, kde po úvodnom programe žiakov a príhovore pána riaditeľa Mgr.Miroslava Kováľa starosta obce Zuberec Ing.Vladimír Šiška osobne privítal prváčikov a každému venoval knižný darček, ktorý čoskoro využijú pri nácviku čítania. V tomto roku bude našu školu navštevovať 314 žiakov. Do školských lavíc zasadne po prvýkrát 40 prvákov. Všetkým žiakom a učiteľom želáme úspešný nový školský rok.