• Vianočná besiedka v ŠKD

          • V utorok 19.12. sa ŠKD premenil na miesto veselého zhromaždenia, kde deti zažívali predvianočnú atmosféru a vytvorili si nezabudnuteľné zážitky. Besiedka bola plná radosti, smiechu a spoločnej zábavy. Chodbou sa ozýval spev vianočných kolied, čo dotvorilo pocit vianočnej tradície. Deti si priniesli z domu cukrovinky, sladkosti, oblátky, čím sme vytvorili rozmanitý stôl plný vianočných dobrôt. Všetci sme si vychutnávali spoločnú chuť Vianoc. Aby sme vytriasli plné brušká a nabrali energiu, hrali sme sa hru s číslami. Táto aktivita priniesla smiech a súťaživého ducha, ktorý ešte viac posilnil spolupatričnosť medzi deťmi. Pri odchode domov p. vychovávateľky odovzdali každému malý darček, ktorý bol pripravený s láskou, aby každé dieťa cítilo, že je jedinečné a vážené. Spoločne si zaželajme pokojné Vianoce, nech sú naplnené zdravím, láskou a spokojnosťou.

          • Zuberské Vianoce

          • Už pomaly dvadsať rokov sa siedmaci z našej školy dozvedajú o výročných tradíciách z našej doliny, no tretí rok chodíme do Zuberského etnodomu, kde môžu počúvať o zvykoch v atmosfére života našich predkov.

            Výročné obyčaje sú tie, ktoré sú spojené s cyklom ročných období. Niektoré z nich sa dodržiavajú dodnes, iné sa spôsobom života menia alebo zanikajú. Dnes sme spolu s deťmi prežili aj “ Viliju“ alebo „Hody“, ako sa u nás volal Štedrý večer. V prednej izbe sme si pod starodávnym vianočným stromčekom prichystali celú štedrovečernú večeru. Deti videli a aj skúsili jedlá, ktoré sa v Zuberci varievali a tiež sa dozvedeli, že bohatosť stola na „Hody“ záležala od  situácie rodiny. Porovnali jedlá a prežívanie Vianoc v minulosti a dnes.

             

                      Naše poďakovanie patrí Mgr. Evke Janoštínovej, ktorá nás vždy s radosťou prijme k sebe.

             

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • V dňoch 12. - 13. decembra sa žiaci 3. – 8. ročníka online formou zapojili do školského kola matematickej súťaže Pytagoriáda. Úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí vyriešili minimálne 10 úloh z 15 v časovom limite 60 minút.

            Úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme!

          • Stolnotenisový turnaj

          • Žiaci navštevujúci stolnotenisový krúžok pod vedením pani Dáši Jančovej mali možnosť porovnať si svoje hráčske zručnosti, ktoré od začiatku školského roka nadobudli a zároveň zmerať svoje sily s ostanými. Žiaci, ktorí sa zúčastnili v piatok 15. decembra stolnotenisového turnaja boli rozdelení do dvoch skupín. V každej skupine hral každý s každým. Výsledky turnaja z finálového kola:

            1.miesto – Richard Petrášek

            2.miesto – Tobiáš Tabačák

            3.miesto – Jonáš Tabačák

            Všetci účastníci turnaja boli odmenení diplomom za účasť a víťazi získali aj pohár. 

          • „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“

          • V tomto predvianočnom období  sa naša škola opäť zapojila do krásneho projektu. Táto iniciatíva má jednoduchý cieľ: priniesť radosť a lásku do životov seniorov, ktorí by sa mohli cítiť osamotení. Pre mnohých z nich sú naše krabičky darom, ktorým otvoríme okno do sveta lásky a solidarity. Deti so svojimi rodičmi, ale aj učitelia  sa ochotne zapojili do tohto projektu, aby vytvorili krabičky plné lásky. Každý balíček je malý darček z ich srdca – puto lásky, ktoré deti cítia voči tým, ktorých možno nevidia každý deň, ale ktorých cítia v hĺbke svojho vnútra.

                        Tento rok bol veľmi úspešný. Podarilo sa nám vyzbierať 143 krabičiek.

            89 krabičiek sme odviezli do Trstenej - p.Podhorskej, koordinátorke KoľkoLásky o.z,.

            26 krabičiek putovalo do HNsP v Trstenej, na oddelenie psychiatrie. 

            28 krabičiek sme odovzdali spolu s deťmi dňa 14.12.2023, v Domove sociálnych služieb pre seniorov Tvrdošín. Na tento deň sme sa veľmi tešili. Deti niesli vo svojich srdiečkach radosť a lásku, ktorú chceli darovať ľuďom, ktorí našli v tomto zariadení svoj domov. Pri vianočných koledách si spoločne s nami zaspievali a zaspomínali na svoje detstvo, na svoje mladé časy. Tento hudobný zážitok sa  dotkol nielen uší, ale najmä sŕdc seniorov. Videli sme, ako sa ich tváre rozjasnili a ich srdcia ožili v rytme detského spevu. Starkí odmeňovali deti slzami radosti a srdečnými objatiami. Ďakovali za dar lásky a radosti. Táto symbióza vytvorila neopakovateľnú atmosféru, ktorá  nám bude dlho rezonovať v našich mysliach. Cestou domov sme sa ešte zastavili pozdraviť zdravotne postihnutých v Charite v Zuberci, kde nás tiež veľmi milo prijali.

            Veľké poďakovanie patrí rodine Vrlákovej. Druhýkrát nám poskytli autobus zadarmo, čím nám umožnili zrealizovať túto krásnu akciu. Ich štedrá podpora a zapojenie sa do dobročinných aktivít, svedčí o hodnotách, ktoré majú zakorenené v ich rodine.

            Krabičky lásky" nás utvrdili v tom, že pravá radosť spočíva v jednoduchých gestách lásky a starostlivosti.

          • Sv. Mikuláš v škole

          • Každoročne prichádza Mikuláš do našej školy a tak tomu bolo aj tento rok. Hudobníci ho krásnou hudbou sprevádzali po škole, anjeli obdarovávali dobré deti a čerti si tiež robili svoju prácu. Ďakujeme Mikuláš za darčeky a peknú chvíľku s tebou. 

          • Vedecké workshopy

          • Z príležitosti Týždňa vedy a techniky na Slovensku si pani učiteľky prírodovedných predmetov spolu so staršími žiakmi pripravili pre žiakov 3. a 4. ročníka vedecké stánky. Žiaci riešili úlohy zamerané na priestorovú predstavivosť: skladali origami kocku, kocku SOMA, trénovali pohľad zhora na kocku a pomocou skladačky so zrkadlami skúmali zákonitosti osovej súmernosti. V stánku „Šumivá chémia“ sa zúčastnili na experimentoch: Ako šumí ľad, Ako sfúknuť sviečku bez použitia úst, Ako nafúknuť balónik bez toho, aby sme ho nafúkli ústami. Nechýbali ani aktivity zamerané na činnosť srdca: Žiaci si merali krvný tlak a tep v pokoji a po záťaži, mohli počuť ozvy srdca fonendoskopom a mikroskopom pozorovali stavbu srdcového svalu. Ďakujeme za radosť z poznávania :-).

          • Náboj Junior

          • Dňa 24. novembra sa na Gymnáziu A. Bernoláka v Námestove konal 11. ročník súťaže Náboj Junior. Je to medzinárodná súťaž v matematike a fyzike určená pre 4-členné tímy žiakov primárne 8. a 9. ročníka základných škôl a príslušné ročníky osemročných gymnázií. Snahou každého tímu je v priebehu 2 hodín vyriešiť čo najviac úloh. Úlohy v Náboji Junior sa líšia od bežných školských úloh a vyžadujú istú dávku vynaliezavosti a kreativity. Úspech v súťaži závisí nielen na schopnostiach jednotlivých členov tímu, ale tiež na tom, ako efektívne dokážu spolupracovať.Našu školu reprezentovali dva štvorčlenné tímy zo žiakov ôsmeho a deviateho ročníka.

            Prvému tímu v zložení Filip Homola, Michal Valek, Šimon Šangala Karolína Bebejová sa podarilo vyriešiť 20 úloh a zo 482 tímov na Slovensku obsadil 128 miesto. V medzinárodnom rebríčku skončili na 376 mieste z 1797 tímov.

            Druhý tím v zložení Nina Harmatová, Kamila Letošťáková, Dávid KovalčíkLukáš Tabačák vyriešil 17 úloh a v rámci Slovenska obsadil 243 miesto.

            Ďakujeme obom tímom za reperezentáciu a pekný výsledok v súťaži!