• Včelárstvo

          • V utorok 25.10.2022 nás prišla navštíviť p. Tekeľová, ktorá sa venuje včelárstvu. Žiakom šiesteho ročníka porozprávala o živote včiel, ako vyrábajú med, aké druhy medov rozoznávame a tiež rozdiel medzi včelou a osou. Žiaci mohli ochutnať aj sladučký nektár a poobzerať si časti úľa. Vďaka ochote p. Tekeľovej sme sa dozvedeli veľa nových zaujímavostí zo života včiel.

          • Deň knižníc

          • ,,Knihy sú ako dvere, otvoríte ich a vstúpite do iného sveta."

            Deň knižníc sme si na našej škole pripomenuli hrovými aktivitami v školskej knižnici. Spoločné čítanie, lúštenie krížoviek, skladanie ilustrácií, dopĺňanie citátov o knihách smerovalo k povzbudeniu najmladších čitateľov, aby sa knihy stali ich obľúbenými spoločníkmi.

            ,,Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtáky krídla."

          • Paródia na Monu Lisu

          • So žiakmi 9.A sme na hodinách výtvarnej výchovy rozvíjali svoju tvorivosť pomocou rôznych mobilných aplikácií. No našli sa aj takí, ktorí ostali verní tradičným výtvarným pomôckam. Vznikli zaujímavé diela.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            dňa 25.10.2022 (v utorok) o 15,30 hod. sa uskutoční celoškolské rodičovské združenie v budove ZŠ v Zuberci. Po celoškolskom rodičovskom združení budú nasledovať triedne rodičovské združenia.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • ŠKOLSKÝ POHÁR SFZ - malý futbal mladších žiakov

          • Dňa 19.10. 2022 sa na multifunkčnom ihrisku pri ZŠ Š. Šmálika v Tvrdošíne uskutočnila kvalifikácia do okresného kola malého futbalu mladších žiakov. Z troch zápasoch sa nám podarilo 1x zvíťaziť a 2x prehrať. Na postup to teda nestačilo. Naši žiaci obsadili 3. miesto. Na reprezentácii školy sa podieľali: Feranc Filip, Feranc Kristián, Jandura Timotej, Kučera Adam, Magerčák Sebastián, Petrek Dávid, Šiška Maroš,Škerda Filip, Tabačák Jonáš, Tabačák Tobiáš. Za ich reprezentáciu, snahu a pekné výkony ďakujeme!

          • #STOPONLINEGROOMING

          • Naša škola si na dobu jedného mesiaca zapožičala tzv. putovné LEPORELO #STOPONLINEGROOMING s cieľom pomôcť žiakom byť viac pripravení na online prostredie, viac všímaví k svojmu okoliu, opatrnejší v komunikácii s ľuďmi, ktorých nepoznajú, ale hlavne aby vedeli, že v tom všetkom nie sú sami.

            Leporelo i elektronickú brožúru „Kybergrooming a sexuálne zneužívanie dospievajúcich v online priestore – príručka pre pedagogických a odborných zamestnancov“, z ktorej mohli učitelia čerpať námety na aktivity so žiakmi na triednických hodinách pripravilo o.z. IPčko, dobrovoľníci (psychológovia a sociálni pracovníci), ktorí venujú svoj voľný čas mladým ľuďom, ktorí sa ocitli v zložitých, často až krízových životných situáciách. Poskytujú im dostupnú podporu, prijatie a profesionálnu odbornú pomoc v bezpečí a anonymite

             Záleží nám na tom, aby deti vedeli o kybergroomingu viac, záleží nám na ich bezpečí v online priestore.

          • Deň jablka

          • Aj tento rok sme si pripomenuli sladučkú chuť červených jabĺk vďaka Medzinárodnému dňu jablka. Tento deň každoročne pripadá na 21. október a potvrdzuje, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Jablone nájdeme azda v každej slovenskej záhrade a sú symbolom nášho ovocinárstva. Celý deň  bolo všade cítiť vôňu jabĺčka. Deti a učitelia prišli do školy poobliekaní vo farbách jabĺk. Pochutnávali si na jabĺčkach z našej školskej záhrady, ktoré na hodinách techniky starší žiaci sami pooberali. Ako hovorí ľudová múdrosť: „Každý deň jablko, od lekára ďaleko.“

          • Bullying - šikanovanie

          • Téma šikanovania je diskutovaná aj na hodinách ANJ. Žiaci sa zoznamujú so slovnou zásobou, spoznávajú príbehy šikanovaných detí a charakteristiku osôb, ktoré šikanujú a sú šikanované. Potom už diskutujú a tvoria plagáty, ktorými dávajú najavo, že šikana je zlá a treba ju zastaviť. Milý a priateľský človek je vítaný.

        • Oravská pomoc
          • Oravská pomoc

          • Akákoľvek pomoc je lepšia ako žiadna !

            Každý človek v núdzi je odkázaný na pomoc iných. Nikdy nemôžeme vedieť, kedy pomoc budeme potrebovať a v akej situácii sa ocitneme. Človek si povie: „Ako ja môžem niekomu pomôcť?“ A pri tom obrovská pomoc je už, keď niekomu podáme pohár vody, keď sa na niekoho usmejeme alebo podáme pomocnú ruku a urobíme druhým krajší deň. Pomáhať sa dá naozaj všelijako, či už veľkými skutkami alebo maličkými skutkami. Každá pomoc sa ráta.  Ale poskytnutie prvej pomoci, ktorou môžeme zachrániť ľudský život, by malo byť povinnosťou každého človeka.

            Na jesenné účelové cvičenie sme tento školský rok pozvali aj odborníkov, ktorí sa prvej pomoci venujú ako dobrovoľníci. Sú to šikovní mladí ľudia z Občianskeho združenia Oravská pomoc so sídlom v Námestove. Žiakom našej školy sa v dňoch 17. a 18. októbra 2022 venovali 15 hodín. S každou triedou prebrali a precvičili  život zachraňujúce činnosti, ako je zhodnotenie situácie, ako zisťovať príznaky úrazu, ako poskytnúť prvú pomoc až po privolanie špecializovanej pomoci.

            Dúfame, že nadobudnuté zručnosti budú žiaci vedieť v reálnom živote využiť, ale želáme si, aby tých príležitostí bolo čo najmenej.

        • AKO BYŤ ZODPOVEDNÝ
          • AKO BYŤ ZODPOVEDNÝ

          • ​​​​V utorok 18.10.2022 bola  odborníkmi z CPPPaP Tvrdošín realizovaná ďalšia zo skupinových aktivít s názvom „Ako byť zodpovedný - povinnosti, hodnoty, rešpekt.“ Program sa uskutočnil v 5.A a 5 B triede.

            Cieľom bolo nenásilnou a pre žiakov prijateľnou (nie poučnou) formou priniesť nový pohľad na učenie sa, hodnoty, povinnosti, rešpekt, ako aj vzťahy s rovesníkmi a „dospelákmi“.

          • Škola v prírode - október 2022

          • Škola v prírode Liptovský Ján 

            V dňoch 3.10. - 7.10. 2022 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili Školy v prírode v nádhernom prostredí Liptovského Jána. Žiaci mali možnosť spoznávať zákutia tejto malebnej obce aj okolitej prírody. 

            Poobedňajší animačný program zahŕňal pohybové aktivity, stretnutie s kanisterapeutkou či horským záchranárom a vychádzky spojené so zaujímavými prednáškami o prírode Slovenska. Okrem toho sme navštívili Stanišovskú jaskyňu, Park Mini Slovensko so zmenšenými modelmi významných miest našej krajiny a spoznávali sme kultúrne a prírodné pamiatky Liptovského Jána, napr. Svätojánsku rozhľadňu, termálny prameň či starobylé sýpky.  

            Dni utekali veľmi rýchlo, ani sme sa nenazdali a bol tu koniec nášho malého dobrodružstva. V deň návratu naša cesta domov smerovala cez Liptovský Mikuláš, kde sme navštívili svet optických klamov v galérii Ilusia. 

            Veríme, že pre žiakov bol týždeň strávený v Škole v prírode plný nezabudnuteľných zážitkov, zábavy, ale aj nových poznatkov a budú na tieto dni dlho a s radosťou spomínať. 

          • Plavecký výcvik 3.ročník

          • „Sme plavci,“ povedali žiaci tretieho ročníka po piatich dňoch intenzívneho plaveckého výcviku v AQUA RELAX Dolný Kubín. Pod vedením plaveckej školy Tulipánik získali i v tomto školskom roku jednu z dôležitých životných zručností. Za veľkú snahu a po preukázaní schopnosti preplávať 25 metrov voľným štýlom boli odmenení diplomom a voľnou vstupenkou do vodného sveta v AQUA RELAX. Veríme, že základy, ktoré im obetaví plaveckí inštruktori dali, budú aj naďalej rozvíjať.

          • Čína – ríša za Veľkým múrom

          • Po dlhšej prestávke spôsobenej pandémiou sme sa opäť mohli stretnúť s jedinečnými ľuďmi - cestovateľmi, ktorí nám pútavou formou prezentovali ich cestu po Číne.

            Tentokrát sme sa  ocitli  v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. Prešli sme sa po Veľkom čínskom múre. Dozvedeli sme sa, že ho vlastne nevidno z vesmíru, ako bolo doteraz prezentované. Spoznali sme pandu veľkú a pandu červenú v ich prirodzenom prostredí. V nemom úžase sme pozerali na rituálny nebeský pohreb. Vydali sme sa na samotný západ krajiny do provincie Sin-ťiang, kde Čína už nie je Čínou. Spoznali sme predhorie Himalájí a Tibetskú náhornú plošinu. Popritom sme mali vysvetlené pojmy náveterná a záveterná strana. Himaláje nám priblížili aj život miestnych nomádov, ktorí pasú svoje stáda divých jakov. Zoznámili sme sa aj s miestnymi menšinami, ich zvykmi a tradíciami. Odtiaľ sme sa presunuli do hektických moderných miest ako je Šanghaj či Peking. Veľmi zaujímavá bola téma čínskej kuchyne, ako aj príprava a pitie čaju.

        • Naši záchranári
          • Naši záchranári

          • V pondelok 10.10.2022 sa žiaci 6.B triedy – Dušan Pavčo a Ján Hajdúk vracali autobusom zo školy domov do Oravského Bieleho Potoka. Keď vystúpili z autobusu, uvideli na druhej strane ležať v potoku staršieho muža s rozbitou hlavou. Chlapci muža vytiahli a zavolali RZP a svojim rodičom, čakali až do príchodu sanitky. Pri záchrannej akcii im pomáhal aj miestny pán farár.

            Ste pre nás vzorom chlapci. Ďakujeme.

          • Emka to vie...

          • Základným poslaním školského  vzdelávania a výchovy je efektívne vzdelávanie – teda vedenie žiaka k získavaniu informácií, ich kritickému posudzovaniu a triedeniu  a nemenej dôležité je aj podnecovanie sociálneho a osobnostného rozvoja žiaka. Našou snahou je, aby sa spojenie vzdelávania žiaka a jeho rozvoja odrážalo  aj v  aj v stratégii školy zameranej na  prevenciu najznámejších spoločensky nežiaducich javov v škole a úsilie uprednostňovať nerizikové správanie a zdravie neohrozujúci spôsob života.

            Mnohé zo školských preventívnych aktivít vyžadujú účasť odborníkov špeciálne vzdelaných a školených na túto problematiku. Naša škola spolupracuje s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva v Tvrdošíne.

            Tento školský rok sme začali  dňa 12.10. v obidvoch triedach prvého ročníka s programom  „Emka to vie“. Tento program rozvíja prosociálne správanie predchádza sociálno-patologickým javom prostredníctvom rozprávok, hier, zážitkových aktivít a diskusií zameraných na rôzne oblasti rizikového správania. Primárne ide o prevenciu šikanovania a agresívnych prejavov s dôrazom na posilnenie vekuprimeraných spôsobov riešenia agresívneho správania a osvojenie si adekvátnych spôsobov, ako chrániť seba i ostaných.

            Veríme, že aj týmto spôsobom prispievame k správnemu rozvoju každého žiaka našej školy

          • Rok odkazu štúrovcov

          • Rok 2022 bol Maticou slovenskou vyhlásený za Rok odkazu štúrovcov. Žiaci deviateho ročníka vytvorili zaujímavé projekty s touto tematikou, čím si prehĺbili vedomosti a pripomenuli odkaz štúrovcov aj pre súčasnú dobu.Štúrovská generácia je pre nás najvýznamnejšou generáciou v slovenských dejinách. V roku 2022 si pripomíname 200 rokov od narodenia osobností slovenského národného života, ako boli Ján Francisci, Štefan Marko Daxner, Janko Kráľ, Ján Kalinčiak, Samuel Štefanovič, Ján Rotarides, Ján Palárik a ďalší. Mnohí z nich pochádzali z chudobných slovenských pomerov, ale ani to im nezabránilo, aby sa stali tvorcami dejín. Ich nadčasové myslenie, obeta, pracovitosť, dnes chýbajúca jednota v národnom hnutí, to, že bojovali perom aj mečom za lepšie národné a sociálne požiadavky ľudu, je vzorom i pre dnešné generácie. Mnohí z nich boli za svoje presvedčenie a názory prenasledovaní a väznení, no nikdy nepoľavili. Svoju historickú úlohu splnili úspešne, aj preto môžeme dnes žiť v suverénnej Slovenskej republike a hovoriť slovenským jazykom. Generácia štúrovcov je aj po 200 rokoch pozitívnym a trvalým vzorom.

          • Biologická exkurzia

          • Dňa 5.10.2022 sa žiaci piateho ročníka zúčastnili biologickej exkurzie v Slovenskom múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Prezreli si expozície: Kras a jaskyne Slovenska, Zem - miesto pre život a Chránená príroda Slovenska. Po prehliadke absolvovali aj environmentálny program - "Po stopách zvierat", kde sa naučili poznávať živočíchy podľa zvukov, lebiek a pobytových znakov (stopy, trus, vývržky a iné). 

          • Hodina biológie

          • Hodinu biológie sme si my šiestaci užili trochu ináč. Priniesli sme rôzne druhy ovocia a zeleniny, učili sme sa ich rozdeliť do určitých kategórií a nakoniec sme si pripravili chutný ovocný šalát. Obohatili sme sa nielen o nové vedomosti, ale aj o vitamíny.