• Objav svoj talent

          • V utorok 22. novembra 2023 sa na Škole umeleckého priemyslu v Nižnej uskutočnila výtvarná súťaž pod názvom „Objav svoj talent“. Súťaž bola určená žiakom 8. a 9.ročníka základných škôl. Tento ročník sa niesol v téme „KTO DRUHÉMU JAMU KOPE...“. Z našej školy sa súťaže zúčastnilo 6 žiakov (Nina Harmatová, Zdenka Belanová, Soňa Tekeľová, Karin Škerdová, Richard Petrášek, Nina Barancová). V silnej konkurencii, ktorá prišla ukázať svoj talent sme obsadili v oboch kategóriách dve krásne prvé miesta:

            Nina Harmatová z 9.A  -  1. miesto v kategórii A

            Karin Škerdová z 8.A  - 1. miesto v kategórii B

            Zdenka Belanová z 9.A  - získala cenu poroty

            Sprevádzajúci pedagógovia sa pod vedením Mgr. Zuzany Anderkovej oboznámili s rôznymi technikami mramorovania a po zaujímavom seminári si rôznymi technikami vytvárali mramorový papier.

            Za účasť a reprezentáciu ďakujeme všetkým našim žiakom, výherkyniam súťaže gratulujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Technická olympiáda - okresné kolo

          • V okresnom kole technickej olympiády sme boli úspešní. Technická olympiáda svojim obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Je to postupová súťaž jednotlivcov aj súťažných dvojíc, v ktorej žiaci súťažia okrem teoretických vedomostí v teste aj v riešení praktických úloh prácou s rôznymi nástrojmi a prístrojmi v technických dielňach. Má dve kategórie (kategória B pre 5. – 7. ročníky ako súťaž jednotlivcov, kategória A pre 8.- 9.ročníky ako súťaž dvojíc). Našu školu reprezentovali Dušan Pavčo zo 7.B, Jozef BielopotockýAdam Patera z 9.A.

            V kategórii A sa umiestnili Jozef Bielopotocký a Adam Patera  na krásnom 1.mieste.

            Gratulujeme a držíme palce v krajskom kole!

          • 160. výročie založenia Matice slovenskej

          • Žiaci 8. ročníka nám pripomenuli významné jubileum v dejinách slovenskej kultúry – 160. výročie založenia Matice slovenskej. Pripravili si zaujímavé projekty a prezentáciu pre mladších žiakov. Prezentácia obsahovala nielen historické informácie o vzniku Matice slovenskej, ale aj dôležité momenty v jej vývoji a prínosy pre slovenskú kultúru. Zároveň predstavili významné osobnosti pôsobiace v Matici slovenskej. Žiaci z nižších ročníkov mali možnosť položiť otázky a diskutovať o tom, čo sa dozvedeli.

            Cieľom prezentácie bolo prepojiť generácie a zdieľať kultúrne dedičstvo našej krajiny.

          • Zaujímavé fotografie v podaní piatakov

          • Grafická informácia v podobe digitálnej fotografie je témou na hodinách informatiky. Vlastné skúsenosti pri zhotovovaní digitálnych fotografií si žiaci piateho ročníka vyskúšali vytváraním fotografií pomocou mobilných telefónov. Úlohou bolo vytvoriť zaujímavú fotografiu v priestore, pomocou filtrov alebo dizajnovaním predmetov. Na záberoch vidieť kreativitu a pestrosť nápadov žiakov.

          • Zuberský kroj v ŠKD

          • Tento týždeň  oddelenia  ŠKD  ožili bohatou  a pestrou paletou ľudových tradícií Zuberca.  Deti sa ponorili do sveta folklóru. V rámci pútavej besedy  s p. vych. Gonšenicovou si zobrali na seba úlohu nositeľov tradičných krojov - od mužských až po detské. Počas aktivít  pri triedení a spoznávaní látok oživili tvorbu  ľudového oblečenia. Ľudový motív  sa v tvorivosti detí  prejavil pri zdobení džbánov nádhernými ornamentmi. III oddelenie ŠKD zorganizovalo na chodbe školy výstavku ľudových krojov. Pre autentickejší zážitok sa všetky deti obliekli do krojov,  spoločne zaspievali piesne zo Zuberca  a tak vytvorili živý obraz nášho kultúrneho dedičstva.

          • Školské kolo olympiády v ANJ

          • V mesiaci november sa uskutočnilo školské kolo olympiády v ANJ.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

            Gratulujeme úspešným.

             

            kat.1B - roč. 8. a 9.

            1. Emanuel Leginus (8.A) - bude ná reprezentovať na okresnom kole

            2. Hugo Šuriňák  (8.A)

            3.  Hugo Hruboš, Karolína Bebejová (8.A)

             

            kat.1A - roč. 7.

            1. Mia Makanová (7.A) - bude ná reprezentovať na okresnom kole

            2. Lujza Šróbová  (7.B)

            3. Dávid Petrek (7.B), Tomáš Leginus (7.A)

             

          • Americký sen

          • Žiaci deviateho ročníka 13. 11. 2023 venovali hodinu dejepisu regionálnej téme, a to vysťahovalectvu. Z výkladu sa mohli dozvedieť, že podroháčsky kraj zasiahli v minulosti dve veľké vysťahovalecké vlny, počas ktorých mnohí naši rodáci odišli za prácou do zámoria. Za prácou odchádzali najmä odvážni, pretože mnohí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi. Najväčšou prekážkou po príchode za „veľkú mláku“ bola jazyková bariéra. Niektorým peniaze pokrivili charaktery, začali  život s novou ženou, preto tam máme mnohí potomkov. Doma zostali siroty a rodina s obrovskými dlhmi, lebo na cestu si museli požičať. Na tých, čo sa vrátili, to bolo aj vidieť. Amerikáni nosili košele, obleky, pričom u  nás sa nosili kroje. Stavali si iné domy, nepoužívali už nárečie, ale v komunikácii používali aj zopár anglických slov. Poďakovanie patrí najmä  Mgr. Evke Janoštínovej, ktorá veľmi rada a ochotne odovzdáva svoje vedomosti z tejto oblasti našim žiakom už niekoľko rokov.

             

          • Záložka do knihy spája školy

          • Opäť po roku sa naša škola zapojila do medzinárodného projektu: Záložka do knihy spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Žiaci štvrtého ročníka vytvárali záložky do knihy, ktoré putovali za hranice Slovenka do partnerskej školy ZŠ s MŠ Jezeřany-Maršovice v Českej republike. Záložky sme tvorili na hodinách výtvarnej výchovy, ale i slovenského jazyka. Tento rok stvárňovali žiaci na záložkách knižných hrdinov zo svojich obľúbených kníh. Výtvory našich štvrtákov boli odmenené záložkami českých žiakov. V balíku od partnerskej školy sme si tiež našli aj malý darček a pexesá.

            Ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník projektu.

          • „Chuť žiť“ – program prevencie porúch príjmu potravy v 7. a 8. ročníku

          • Naša škola sa tento školský rok zapojila do projektu s názvom Chuť žiť podporeného MŠVVaŠ SR. Jedná sa o program prevencie porúch príjmu potravy, ktorý sme realizovali po dobu 7 týždňov (1 vyuč. hod./týžd.) v 7.B (p.u. Smutná, koordinátor prevencie) a v 8.A (p.u. Medvecká, výchovný poradca). Žiaci absolvovali 5 modulov programu na témy: Destigmatizácia porúch príjmu potravy, Ako pomôcť človeku s poruchami príjmu potravy, Zdravá výživa a riziká diét, Ideál krásy a sociálne siete, Body shaming a na telo zameraná šikana.

            Počas jednotlivých modulov boli žiaci zapojení do rôznorodých aktivít ako je Práca s videom, Mýtus vs. Fakt, Symptómy PPP, Hranie rolí, Diéty a ich riziká – kritické myslenie na internete, Nácvik vedomého jedenia, Príprava jedla, Práca so sociálnymi sieťami, Kritický pohľad na reklamný priemysel, Sebaskúsenosť, Ako sa navzájom vidíme...

            Najohrozenejšou skupinou pre rozvoj porúch príjmu potravy sú deti a mladí ľudia. Vzdelávanie sa v tejto oblasti môže pomôcť zastaviť šírenie týchto duševných chorôb. O to sme sa pri plnení cieľov tohto programu aj usilovali.

          • Informatická súťaž iBobor

          • V týždni od 6.11. do 10.11.2023 sa uskutočnila celoslovenská informatická súťaž iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Zároveň súťaž podporuje u žiakov čítanie s porozumením, kreatívnosť a logické myslenie. Žiaci 3. až 9. ročníka súťažili počas vyučovania v štyroch kategóriách – Drobec, Bobrík, Benjamín, Kadet.

            V našej škole súťažilo 197 žiakov, z ktorých 50 bolo úspešných riešiteľov a získavajú diplom. Najväčší úspech dosiahli žiaci, ktorí majú plný počet bodov a zaradili sa medzi najlepších vo svojej kategórii v rámci Slovenska. Sú nimi žiaci z triedy: 

            V.A - Teodor Podbieľančík, Ema Valeková, Matúš Valek, Aneta Harmatová

            V.B - Ema Herdová

            Poradie všetkých úspešných riešiteľov v jednotlivých kategóriách:

          • Fajčenie a alkohol – prednášky v 8. a 9. ročníku

          • Z príležitosti Európskeho týždňa boja proti drogám sme pre našich žiakov v spolupráci s ÚVZSR v Dolnom Kubíne zrealizovali prednášky na témy týkajúce sa užívania návykových látok. Žiaci diskutovali s odbornými pracovníčkami úradu nielen o tabakových cigaretách, ale aj o vodnej fajke, elektronických cigaretách, nikotínových vrecúškach a žuvacom tabaku a navrhovali riešenia ako pomôcť závislému človeku. Každý žiak si mohol vyskúšať okuliare simulujúce opilosť, prejsť sa s nimi po triede a vnímať vzniknuté obmedzenia. Prostredníctvom filmu „Až do dna“ obsahujúcim svedectvá mladistvých, ktorí upadli do závislosti od alkoholu i príhovory mediálne známych ľudí a lekárov sa žiaci mali možnosť zamyslieť nad následkami nesprávnych životných rozhodnutí.

            Ďakujeme za spoluprácu v realizovaní preventívnych aktivít a prajeme si, aby získané vedomosti dokázali žiaci vo svojom živote správne použiť.   

          • Sviatky a pamätné dni v anglicky hovoriacich krajinách

          •  je pôvodne keltský sviatok, ktorý sa oslavuje v USA, Kanade, Veľkej Británii, Austrálii a v ďalších anglosaských krajinách. Na hodinách ANJ sme si pripomenuli tradíciu, symboly a históriu tohto sviatku. Žiakov zaujala aj atmosféra v triede, ktorú vytvárali rôzne dekoratívne prvky.  Bolo to spoooky, a taký bol aj SPOOKTOBER na hodinách anglického jazyka.

            Deň vďakyvzdania je neodmysliteľnou súčasťou každej americkej rodiny. V roku 1621 sa skupinka pútnikov, ktorí prišli z Anglicka do Nového sveta, usadila pri stole a spoločne ďakovali za to, že prežili prvý rok v Novom svete. Bol to pre nich rok plný strastí a hladu ale svojou usilovnosťou sa na jeseň dočkali úrody, ktorú sa rozhodi osláviť spoločnou večerou, aby sa za ňu poďakovali. Táto tradícia sa udržala zo začiatku len ako oslava, až v roku 1789 tento deň dostal titul národného Dňa vďakyvzdania od prezidenta G. Washingtona. 

            Pripomenuli sme si na hodinách ANJ aj  dni ako čierny piatok, pondelok bez nákupov, Vianoce, Nový rok a Veľkú noc. Žiaci o nich vypracovali krásne projekty. 

          • Úspešná tekvicová sezóna

          • Výzva, ktorá inšpirovala niektoré deti k tvorivosti prebehla v mesiaci október. Ste naozaj kreatívní a šikovní. Bola to zábava.  Inšpirujte sa.

          • Očami Gurmána

          • V ročníkoch 8. a 9. žiaci svoje kulinárske diela vyfotili a presvedčili nás o tom, že človek je aj očami. Takéto na chuť a aj na pohľad krásne veci si dokážete pripraviť určite aj vy. Dobrú chuť.

          • Vyhodnotenie výzvy - Be Active

          • V rámci Európskeho týždňa športu sa mohli žiaci našej školy zapojiť do výzvy „#BeActive“ (Buť aktívny). Výzvou bola akákoľvek pohybová aktivita, ktorú nám neskôr žiaci odprezentovali prostredníctvom fotiek, prezentácií, videí. Snahu žiakov sme ocenili cenami a ďakujeme, že si našli čas nielen na rôzne pohybové aktivity, ale aj ich mediálne spracovanie.