• Október - mesiac úcty k starším v ŠKD

          • „Prajeme Vám starká, starký veľa zdravia sily, aby ste tu s nami ešte dlho žili...“

            Tieto verše a piesne zneli celý mesiac vo všetkých oddeleniach ŠKD. Deti z úcty k svojim starým rodičom prejavili veľa lásky prostredníctvom rôznych aktivít. Vytvorili nádherné darčeky, vrátane srdiečok, peňaženiek s prekvapením a papierových kytičiek. Pod vedením pani vychovávateľky Gonšenicovej pripravili pôsobivé pásmo piesní a básní, ktoré nielen očarilo, ale aj dojalo všetkých prítomných na stretnutí dôchodcov v kultúrnom dome. Deti tak ukázali, že umenie a kreativita môžu slúžiť ako krásny prejav úcty k starším generáciám. V rámci vzdelávacej besedy sme v našom ŠKD  privítali  misijné rehoľné sestry z Južnej Kórei. Sestry zdieľali svoje skúsenosti a tradície týkajúce sa úcty k starým rodičom. Deti boli fascinované ich príbehmi o tom, ako v ich kultúre si ctia starých rodičov, prejavujú im úctu a starostlivosť. Aby sme zvýraznili hodnotu starších generácií, zobrazovali sme podoby starkých na obrázkoch, ktoré boli vytvorené so srdcom a fantáziou. Týmto spôsobom vznikol nezabudnuteľný vizuálny prejav úcty voči starším. Celý mesiac október bol  príležitosťou spájať generácie a upevňovať väzby medzi deťmi a staršími obyvateľmi.

            Úcta k starším nie je len tradíciou, ale aj cenným darom, ktorý nám obohacuje životy a zároveň nás všetkých aj posilňuje.

          • Misijný život v Kórei a na Filipínach

          • Pri príležitosti slávenia Misijnej nedele, ktorá tento rok pripadla na 22.10.2023 sme v škole privítali vzácnu návštevu misijné sestry služobnice Ducha Svätého, Sr. Lauru a Sr. Filipu, aby nám priblížili ich skúsenosti zo života z Južnej Kórei a Filipín. Súčasťou ich rozprávania bolo aj rozvíjanie prierezovej témy multikultúrna výchova, ktorej obsahom je výchovné a vzdelávacie pôsobenie zamerané na rozvoj poznania rozličných tradičných aj nových kultúr, akceptáciu kultúrnej rozmanitosti, učiť žiakov rešpektovať tieto kultúry ako rovnocenné, konštruktívne komunikovať a spolupracovať. Sr. Filipa nás naučila pár slov, dokonca aj počítať, priblížila nám zvyky, tradície, jedlá a život veriacich v Južnej Kórei. Ľudia v Kórei majú k sebe veľmi veľkú úctu, ktorú dokážu prejaviť aj navonok pozdravmi, či gestami, úslužnosťou. Dokonca svetové dni mládeže sa uskutočnia v Kórei, takže starší žiaci už môžu šetriť odteraz na cestu, ktorá o 4 roky môže byť realitou. Sr. Laura nám priblížila život ľudí na Filipínach. Žiaci z klubu si mohli vyskúšať oblečenie a pripomenuli sme si aj úctu ku starším, lebo mesiac október je bohatý na tieto aktivity.

            Stať sa misionármi môžeme všetci tam, kde sa práve nachádzame. So žiakmi sa chystáme na dobročin, piecť perníky a výťažok pošleme na misie, aby sme aspoň troškou prispeli k tomu, aby sa iní mohli mať lepšie.

            Bol to nezabudnuteľný zážitok určite pre všetkých žiakov aj učiteľov.

          • Školský deň knižníc

          • 24.október je každoročne aj dňom školských knižníc a tak sme v tento deň okrem športovania navštívili so žiakmi aj našu školskú knižnicu. Tretiaci si najskôr vytvorili dvojice podľa indície: MENO A PRIEZVISKO spisovateľa/spisovateľky. Vo dvojiciach potom plnili rôzne úlohy na tému POVESŤ. Keďže z knižnice sa neodchádza bez požičanej knihy, vybrali sme si na spoločné čítanie knihu O slovenských hradoch. Čítanie tejto knihy sa nemohlo začať inak ako povesťou o Oravskom hrade, ktorý už všetky deti navštívili. Lásku ku knihám a radosť z čítania posilňujeme a pestujeme aj prostredníctvom takýchto aktivít v školskej knižnici.

          • Plavecký výcvik tretiakov

          • V dňoch 16. - 20. októbra absolvovali tretiaci plavecký výcvik v Dolnom Kubíne. Počas piatich dní sa naučili základy troch plaveckých štýlov a zahrali sa rôzne hry vo vode. Na záver výcviku tretiaci zaplávali dĺžku bazéna - 25 metrov ľubovoľným plaveckým štýlom. Ako odmenu za usilovnosť si mohli vyskúšať vodné atrakcie, ktoré Aquarelax v DK ponúka. Všetci boli odmenení diplomom, sladkosťou a voľným vstupom do Aquarelaxu, aby mohli rodičom ukázať, koľko sa stihli naučiť za 5 dní.

            Ďakujeme inštruktorom z plaveckej školy TULIPÁNIK

            za profesionálny prístup a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Týždeň správnej výživy v ŠKD

          • V týždni od 16.10. – 20.10. 2023 sme v ŠKD realizovali aktivity projektu s názvom "Hovorme o jedle", ktorý spája  radosť z kreativity detí so vzdelávaním o správnej výžive. Aktivity, ktoré sme robili  boli nielen zábavné, ale aj náučné. Maľovali sme jabĺčka, z ktorých sme vytvárali mozaiku. Staršie deti vytvorili náučný plagát, ktorý zdobil školské priestory pri ŠKD. Vytvorili sme aj "Košík plný vitamínov". Deti sa zapájali do výberu, usporiadania ovocia a zeleniny podľa farieb a druhov, čo im pomáhalo pochopiť výhody a rôznorodosť potravín. Náš projekt obsahoval aj vystrihovačky z papiera, ktoré deti vytvárali s cieľom zdôrazniť krásu a dôležitosť pestrosti jedál. V jednotlivých oddeleniach ŠKD si deti s p. vychovávateľkami rozprávali o správnej výžive, význame pestrej stravy, výhodách ovocia a zeleniny, ako sa starať o svoje telo správnym stravovaním. Vyvrcholením našej iniciatívy bola ochutnávka jabĺk, ktorú sme zorganizovali, aby sme deti motivovali skúmať rôzne ovocie a pochopiť, ako môžu jednoduché zmeny v ich strave ovplyvniť ich celkové zdravie.

            "Hovorme o jedle" je nielen projekt. Je to hlavne výzva na otvorenie dialógu o stravovaní, ktorý môže mať pozitívny vplyv na náš každodenný život.

          • Prírodovedno - geografická exkurzia

          • Už tradične, ako každý rok sa naši piataci 18.10.2023 zúčastnili prírodovedno - geografickej exkurzie. Navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Múzeum bolo členené na nasledovné expozície : Kras a jaskyne SR, Zem miesto pre život a Človek, hory, NATURA 2000. Žiaci sa okrem prehliadky múzea zúčastnili aj interaktívnej výučby. Naučili sa spoznávať živočíchov na základe ich trusu, lebiek, stôp a vývržkov. Žiakom sa v múzeu veľmi páčilo a určite sa naučili veľa zaujímavých informácií.

          • Burza stredných škôl

          • Dnes 17.10.2023 sa naši deviataci zúčastnili BURZY SŠ v Nižnej. Prezentovali sa stredné školy najmä z Oravy a jej blízkeho okolia. Žiaci sa mohli oboznámiť s odbormi školy, s podmienkami prijímacích skúšok, ale aj so samotným výchovno - vzdelávacím plánom školy. Prajeme deviatakom, aby si vybrali tú správnu strednú školu a robili v živote to, čo ich bude baviť.

          • Tekvicová sezóna

          • Výzva: Si zručný a baví ťa zdobenie. Ukáž nám svoj talent a ozdob tekvicu. Potom ju odfoť  a fotku pošli cez Edupage p.u. Gallovej alebo prines ozdobenú tekvicu do školy. 

          • TANZÁNIA - divoké srdce Afriky

          • Jednou z našich priorít v geografii je poznať nepoznané. S týmto cieľom sme sa aj tento rok zúčastnili  vzdelávacieho projektu Svet okolo nás. Naši žiaci videli nádhernú a rozľahlú divočinu saván národných parkov v Tanzánii, archeologické nálezisko kostí prvých ľudí, ako aj miesto pobytu Jane Goodallovej, kde spoznávala život šimpanzov.

            Prešli sme sa pod najvyššou horou Afriky, vysvetlili sme si oddeľovanie Veľkej priekopovej prepadliny, preskúmali sme jazero Tanganika. Spoznali sme  ako v súčasnosti žijú Masajovia, ktorí boli obávanými bojovníkmi. A na záver sme v nemom úžase sledovali  stretnutie  s najstaršími obyvateľmi krajiny, potomkov lovcov a zberačov, s ľuďmi z kmeňa Hadza.

             

          • Triednické hodiny nielen v týždni proti šikanovaniu

          • Na 1. stupni žiaci na triednických hodinách pracovali s hrou Skákaná - aké emócie cítiš? od holandskej psychologičky Dr. Anne Kooijmann. Hra je určená na uvedomenie si vlastných pocitov, rozdiely vo vnímaní rovnakej situácie rôznymi deťmi, rozvíjanie komunikačných schopností, predchádzanie krízovým situáciám týkajúcich sa jednotlivca i skupiny detí a rozvoj empatie. Hrajú ju deti v školách v mnohých krajinách Európy a učia sa tak lepšie porozumieť pocitom svojim aj svojich kamarátov. Na 2. stupni žiaci tento týždeň riešili modelové situácie o šikane v cvičení „Čo, ak...?“

            Nech tieto aktivity prispejú k tomu, aby sme sa v škole všetci vždy cítili príjemne a bezpečne!

          • Výzva „POĎME DO ŠKOLY V BIELOM“

          • Prečo všetci v rovnakej farbe? Lebo sme chceli ukázať, že všetci máme rovnaký názor na šikanovanie. NEBUDEME HO TOLEROVAŤ NA NAŠEJ ŠKOLE V ŽIADNEJ PODOBE!

            Prečo biela farba? Lebo biela je symbolom nevinnosti, čistoty a môže znamenať aj mier, jednotu.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tejto výzvy a zvlášť ôsmakom a deviatakom, ktorí na hodinách výtvarnej výchovy s pani učiteľkou Gallovou vytvorili „fotostenu“ :-).

          • Týždeň boja proti šikane v ŠKD

          • V týždni od 9.10.2023 – 13.10.2021 sa náš ŠKD zapojil do celoškolskej akcie ,,Týždeň boja proti šikane.“ S deťmi sme diskutovali o tom, čo rozumejú pod pojmom ,,šikanovanie.“ Vysvetlili sme si aké druhy šikanovania poznáme. Počas týždňa v každom oddelení zneli milé slová, prevládala láskavosť a dobrota. V I.oddelení ŠKD pani vychovávateľka prečítala deťom príbeh o Veronike, ktorý viedol k vcíteniu sa do role obete šikanovania, k uvedomeniu si toho, že každé dieťa má aj svoje kladné vlastnosti. Porozprávali si ako správne reagovať na prítomnosť šikanovania v triede. Deti  II.oddelenia realizovali  aktivitu s názvom ,,Slová, ktoré zraňujú a slová, ktoré potešia“, pri ktorej žiaci písali slová, ktoré radi počúvajú od kamarátov, rodičov alebo učiteľov a vždy ich potešia. Na druhú stranu papiera písali slová, ktoré neradi počúvajú, ktoré ich robia smutnými. Deti v III. oddelení si spoločne zhotovili plagát na tému: „Stop šikane!“ Na záver týždňa si všetci vyrobili poháriky, ktoré naplnili láskavosťou a vzájomne si ich podarovali.

            Zámerom vybraných preventívnych aktivít bolo formovanie pozitívnych životných postojov, zvyšovanie  empatie, pomoc iným a podporovanie skupinovej spolupráce a zdravých priateľstiev.

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

          • V stredu 11.10.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili cezpoľného behu, ktorý sa uskutočnil v areáli pri futbalovom ihrisku v Trstenej. Školu zastupovali tri dievčatá a traja chlapci, ktorí si odbehli trať dlhú 1600 m, dievčatá absolvovali 1200 m. Aj keď sa nám tento rok nepodarilo získať pódiové umiestnenie, preteky si žiaci užili a odniesli si cenné skúsenosti. Naším najlepším bežcom bol Adam Bažík, ktorý obsadil 9. miesto. U dievčat najlepšie skončila Terezka Janoštínová na 12. mieste. Medzi ďalších reprezentantov školy patrili: Karin Benčíková, Martina Chladná, Timotej Jandura, Maroš Šiška.

            Za pekné výkony a vzornú reprezentáciu im  ďakujeme.

          • Týždeň proti šikanovaniu a krátke divadlo o jedinečnosti človeka

          • Ochotne a s nadšením si z príležitosti Týždňa proti šikanovaniu herecky nadaní žiaci zo 6.B pod vedením pani učiteľky Valekovej nacvičili a zahrali pre mladších žiakov scénku s názvom „Čo je moje“. Cieľom krátkeho divadla bolo zamerať pozornosť na právo ľudí byť samými sebou a na našu povinnosť tolerovať to, vedieť pracovať spolu bok po boku a ťažiť z jedinečnosti človeka.

            Po predstavení nasledovala v každej triede diskusia o posolstve tohto predstavenia, ktoré veríme, že obohatilo ako účinkujúcich tak aj žiakov, ktorým bolo adresované.

            Ďakujeme!

            Mgr. Silvia Smutná, koordinátor prevencie

          • Biologická exkurzia - Oravská Polhora

          • Dňa 10.10.2023 navštívili šiestaci Chránenú krajinnú oblasť Hornej Oravy v Oravskej Polhore. Na základe aktivít, ktoré pripravila Ing. Z. Kertysová, sme sa naučili spoznávať lesné živočíchy. Živočíchov sa dá vystopovať nielen pomocou stôp, ale aj trusu, prierok, parohov, vývržkov a iných. Tiež nás oboznámila so stupňami ochrany prírody. My konkrétne sme sa nachádzali v "C" (treťom) stupni ochrany. Navštívili sme aj Hviezdoslavovu hájovňu, kde P. O. Hviezdoslav napísal jedno z najväčších diel - Hájnikova žena. Zistili sme, že v diele neopisuje svoju manželku, ale príbeh manželov Ľachovcov, ktorí v hájovni žili. V hájovni sa narodil aj významný spisovateľ, vnuk Ľachovcov - Milo Urban. Exkurzia nás obohatila o nové historické, literárne a prírodné vedomosti.

          • Škola v prírode v Nízkych Tatrách

          • V peknom prostredí Táľov sa v dňoch 2.10. – 6.10.2023 zúčastnili žiaci 4.ročníka Školy v prírode, ktorej hlavnou témou bol „Juraj Jánošík.“

            Po príchode ich privítala grófka v jej kaštieli – Hotel Biela Medvedica a pozvala ich na večerný bál (diskotéku). Netradičné vyučovanie, športové aktivity, turistika „po Jánošíkových stopách“, umelecké tvorivé dielne, karneval, jarmok, nácvik divadelného predstavenia a ešte oveľa viac, taký bol pre deti týždeň, plný prekvapení a zážitkov. Bonusom bolo aj pekné počasie, vďaka ktorému sa mnohé aktivity mohli realizovať vonku.

            Záverečnou bodkou bolo divadelné predstavenie „Jánošík“, v ktorom deti prekonali svoj strach, postavili sa na pódium a v kostýmoch predviedli nezabudnuteľné herecké výkony. Získané skúsenosti a silné emotívne zážitky si budú v srdciach niesť ešte veľmi dlho a veríme, že ich inšpirujú v ďalšom živote.