• Jarné účelové cvičenie

          • V piatok 29.4.2022 sa uskutočnilo v škole účelové cvičenie na ochranu života a zdravia, ochranu človeka a prírody. Po cvičnom poplachu spojenom s evakuáciou a opustením budovy školy sa žiaci zhromaždili v telocvični a boli bezpečnostným technikom poučení o správaní sa v prípade požiaru a mimoriadnych situácii. Následne každá trieda mala pridelenú istú časť okolia školy a obce, ktorú vyčistili od odpadkov a nečistôt. Veríme, že aj takýmto spôsobom sme prispeli ku skrášleniu nášho okolia a žiaci získajú bližší vzťah k prírode, prostrediu, v ktorom žijú, naučia sa chápať vzťahy medzi človekom a prírodou a uvedomia si pocit zodpovednosti za svoje konanie. Všetkým žiakom a učiteľom ďakujeme za ich pozitívny prístup a snahu.

          • Pestujeme priesady.

          • Jar začala, preto  sa  siedmaci rozhodli predpestovať priesady. Tešíme sa na úrodu cukiet, paradajok, fazule, uhoriek...

             

          • Okresné kolo vo vybíjanej

          • Dňa 26.4.2022 sa družstvo dievčat zo 6.A a 7.A triedy zúčastnilo okresného kola vo vybíjanej žiačok v ZŠ s MŠ v Liesku. V silnej konkurencii naše dievčatá podali naozaj veľmi dobré výkony a podarilo sa im obsadiť 4. miesto. Okrem pekného umiestnenia získali aj cenné skúsenosti a porovnali si svoje športové schopnosti so žiačkami z ďalších škôl z nášho okresu. Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

            Našu školu reprezentovali tieto žiačky: Táňa Šveláňová, Linda Vrábeľová, Nina Barancová, Karin Škerdová, Terézia Janoštínová, Diana Harmatová, Zuzana Matláková, Liliana Markiewicz, Vanesa Šveláňová, Daniela Ferancová, Martina Chladná.

          • Škola opäť žila KALČETOM – IX. ročník školskej súťaže

          • V pondelok a utorok 25. a 26. apríla 2022 sa po dvojročnej prestávke v našej škole v Zuberci – v átriu, konal deviaty ročník školskej súťaže „O majstra školy v KALČETE – stolnom futbale“.  Do turnaja sa prihlásilo 20 dvojíc -  40  chlapcov a dievčat. Svojho partnera si vyberal každý sám, a tak neboli dané nijaké obmedzenia pri tvorbe párov. Počas  turnaja deti prejavovali veľké emócie z hry, streleného gólu, či víťazstva nad súperom, neskrývali svoju radosť z hry. V pavúčom systéme hry sa nakoniec vo finále stretli proti sebe dvojica chlapcov a dvojica dievčat. No v napínavom finálovom turnaji mali viac odhodlania zvíťaziť dievčatá ako chlapci, a tak sa  majstrom školy deviateho ročníka súťaže stali Miriam Zemanová  s Júliou Kučerovou, na druhom mieste skočili Matúš Kovalčík s Romanom Filekom a tretie miesto obsadila dvojica - Dávid Kovalčík Martinom Kučerom. Pochváliť musíme všetkých účastníkov za ich odvahu, sebadôveru a veľkú bojovnosť v turnaji. GRATULUJEME!!!

            - rm -

          • Florbal – kvalifikácia

          • Dňa 21.4.2022 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná uskutočnila kvalifikácia do okresného kola vo florbale žiakov. V systéme hry každý s každým sa nám veľmi darilo. Po víťazstvách so ZŠ s MŠ Habovka 8 : 2, so ZŠ M.M. Tvrdošín 5 : 4 a tesnou prehrou s neskorším víťazom ZŠ s MŠ Nižná 1 : 2 postúpili naši žiaci do okresného kola. Výborný, zodpovedný výkon podali všetci žiaci. Brankár- Vidiečan Adrián, hráči – Filek Roman, Harmata Filip, Kovalčík Matúš, Kuzár Marek, Leginus Eliáš, Letošťák Štefan, Škerda Ľuboš, Šuriňák Eduard, Ťapaják Lukáš, Ťapák Matej, Žuffa Ondrej.

            K úspechu blahoželáme, v okresnom kole držíme palce!

          • IQ olympiáda – školské kolo

          • 11. ročníka súťaže IQ olympiáda sa zúčastnilo tento šk. rok 9 585 detí z celého Slovenska, z toho v našom kraji 1438. Celkom sa v kategórii Kategória B (2. stupeň ZŠ a zodpovedajúce ročníky osemročných gymnázií) do súťaže zapojilo 9585 riešiteľov. Medzi 75% najlepších riešiteľov školského kola z našej školy patrilo 57 žiakov 5. – 9. ročníka z 93 zapojených žiakov . Do regionálneho kola (pre náš región tzv. Stred 12.5. 2022 v Banskej Bystrici) postupuje najlepších 80 detí v každom regióne, spolu 240 detí.

             

            Veľmi nás potešilo, že z našej školy postupujú do regionálneho kola až 3 žiaci:

            GRATULUJEME! :-)

          • Olympijský odznak všestrannosti – krajské kolo

          • Olympijský odznak všestrannosti je športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru realizovaný na školách, zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Aj naša škola sa každoročne zapája do tohto projektu, v ktorom si tento rok zmerali sily žiaci 6. ročníka v rôznych športových disciplínach. Na základe dosiahnutých výsledkov žiaci dostali zo SOŠV certifikát s vyhodnotením v celoslovenskom meradle a tí najšikovnejší získajú zlatý, strieborný či bronzový olympijský odznak všestrannosti. Zároveň, žiaci s najlepšími výsledkami - získali možnosť reprezentovať školu na krajskom kole, ktoré sa konalo 12.4.2022 v športovej hale- Podháj v Martine. Na štartovú čiaru sa postavilo 147 súťažiacich z celého Žilinského kraja, ktorí absolvovali pripravenú, členitú dráhu s rôznymi prekážkami. Už po prvom kole boli naši žiaci na výborných umiestneniach a prebojovali sa tak do druhého kola.

            Po absolvovaní 2. kola a sčítaní obidvoch časov sa naši žiaci umiestnili nasledovne:

            Chlapci:
            5. miesto Tomáš Tekeľ
            9. miesto Hugo Fandák

            Dievčatá:
            19. miesto Karin Benčíková
            23. miesto Terézia Janoštínová

            Družstvá

            4. miesto K. Bebejová, D. Harmatová, D. Tekeľ, E. Leginus

            Na krásne výkony našich žiakov sme hrdí a touto cestou im chceme poďakovať za výbornú reprezentáciu našej školy.

          • 7 DAY SPEAKING CHALLENGE

          • Žiaci druhého stupňa  sa zapojili do medzinárodného projektu cez ETWINNING - medzinárodná spolupráca škôl. Projekt bol krátkodobý a ako vyplýva už z názvu, bola to riadna výzva.

            Cieľom projektu bolo zlepšiť a upevniť komunikačné kompetecie žiakov, zvýšiť ich odvahu a sebavedomie rozprávať v cudzom jazyku.

            Spolupracovali sme so školou ZŠ Větrná z Uherského Hradišťa a so ZŠ Sitnianska z Banskej Bystrice. Každá škola navrhla aktivitu, na ktorej potom pracovala každá škola.

            Naučili sme sa pracovať s WORDARTOM, kde sme vytvárali slovné mraky, cez tieto mraky sme sa navzájom predstavili. Zapojili sme sa do návrhu loga pre náš projekt - naše logo bolo na druhom mieste. Navrhla ho Kamilka Letošťáková. Do návrhu loga sa zapojilo viac žiakov. Najväčšou výzvou bolo nahrávanie a rozprávanie do PADLETU na predom určené témy - porozprávať o sebe, svojej dedine, regióne, svojej krajine, môj idol, známa osobnosť, obľúbená kniha, film, aktivity v mojom meste. Žiaci si museli nájsť čas, pripraviť sa danú tému a odhodiť trému.

            Touto cestou im chceme všetkým poďakovať za aktivitu a odvahu.       

             

            WORDART - slovné mraky

            LOGO,PLAGÁT NA PROJEKT, NAHRÁVANIE DO PADLETU

          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • Ej lúka, lúka...Zelený je perašínek... Spievanky, spievanky...a ďalšie slovenské ľudové piesne zneli z úst žiakov, ktorí sa zúčastnili dňa 12.4. 2022 školského kola speváckej súťaže Slávik Slovenska. Záujem o spev ľudových piesní neutícha, veď si ich v tomto roku zaspievalo skoro 40 detí. Krásnym spevom deti prezentovali svoj talent a vzťah k spevu. Porota pod vedením p. vychovávateľky Gonšenicovej mala ťažkú úlohu rozhodnúť o tých najlepších. Umiestnenie v jednotlivých kategóriách:

             

            1. kategória:

            1.miesto             Hajdučiak T.     3.A

            2.miesto              Borsíková E.     1.A

                                        Hulejová I.         2.B

            3.miesto              Domagalová L.  2.A

                                        Parižová K.       1.A

                                        Šuriňáková L.   1.B

             

            2.kategória:

            1.miesto             Tabačák L.        6.A

            2.miesto              Janoštínová T.   6.A

                                        Pariža A.            4.A

                                        Petrášek R.       6.A

            3.miesto              Bábyová N.        4.B

                                        Brunčáková M.  5.B

             

            3.kategória:

            1.miesto             Borsíková K.    7.A

            2.miesto              Hulejová A.        7.A

                                       Janoštínová Z.   8.B

                                       Šimičáková Z.    9.A

            3.miesto              Valeková Z.       8.B

                                       Šrobová V.         8.A

             

            Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na okresnom kole v Nižnej. Spevácku súťaž oživila aj Lenka Šuriňáková, ktorá hrou na heligónke rozospievala všetkých súťažiacich.

            Víťazom blahoželáme a ostatným speváčikom ďakujeme za účasť.

          • Poďakovanie za zbierku Tehlička

          • Veľmi pekne ďakujeme všetkým obetavým a štedrým rodičom, žiakom, predávajúcim i nakupujúcim na našom Jarmoku pre Keňu, vďaka ktorému sa vyzbierala krásna suma 530 eur. Osobitne by sme sa chceli poďakovať rodine Bernátovcov za pomoc pri sčítaní peňazí aj za finančný príspevok do zbierky.

            Peniaze odosielame na účet verejnej zbierky Tehlička organizovanej o.z. SAVIO (Saleziáni Don Bosca), aby pomohli zachrániť vzdelanie pre viac ako 3000 detí a mladých v utečeneckom tábore Kakuma.

          • Vedecké workshopy

          • Deň pred veľkonočnými prázdninami si pani učiteľky prírodovedných predmetov spolu so staršími žiakmi pripravili pre žiakov 3. a 4. ročníka stánky so zaujímavými aktivitami:

            Žiaci prostredníctvom tzv. Geodosky skúmali vlastnosti geometrických útvarov (vlastnosti trojuholníkov a iných mnohouholníkov). Pomocou ozubených kolies (tzv. Spirograf, známy aj pod názvom Inspiro) kreslili rôzne abstraktné obrazce (rôzne formy špirál pravidelne usporiadaných do kruhu). Skúšali si podať prvú pomoc pri strate vedomia a dýchania. Učili sa zistiť, či sú látky kyslé alebo zásadité na základe pH stupnice a indikátora červenej kapusty. Učili sa, čo je mapa a pracovali so stierateľnou vlastivednou mapou. Prostredníctvom jednoduchých experimentov skúmali fyzikálnu veličinu tlak. Rozvíjali svoju priestorovú predstavivosť pomocou Hejného metódy vyučovania matematiky v tzv. prostredí Parkety.

            Veríme, že mladší žiaci odchádzali plní zážitkov i nových vedomostí.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 29. a 30. marca sa konalo online formou okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Srdečne gratulujeme úspešnej riešiteľke Lujze Šrobovej z 5.B, ktorá obsadila 2. miesto v kategória P5 spomedzi 27 riešiteľov okresu Tvrdošín.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali aj Matúš Valek z 3.A a Dávid Kovalčík zo 6.A.

             

            Gratulujeme!