• Naša Zem je guľatá...

          • 22. apríla si celosvetovo pripomíname sviatok našej modrej planéty – Deň Zeme. Či žijeme v meste alebo na dedine, naše životy nevyhnutne závisia od konzumácie prírodných zdrojov, ktoré nám poskytuje Zem prostredníctvom svojich ekosystémov. Zároveň každý z nás za sebou zanecháva menšie alebo väčšie ekostopy na životnom prostredí a zdraví našej planéty. Záleží len na nás, koľko si z nej „odhryzieme“ pre seba a koľko necháme budúcim generáciám, lebo máme iba jednu planétu. Keďže na planéte nás v súčasnosti žije približne 6,5 miliárd, prírodné zdroje spotrebúvame rýchlejšie ako sa dokážu obnoviť. Siahame na dno zásob a preto je tu Deň Zeme, aby sme si uvedomili, že životné prostredie je potrebné chrániť.

            Pri príležitosti Dňa Zeme v ŠDK sme uskutočnili aktivity, ktoré  deti realizovali v koordinácii s vychovávateľkami. Dozvedeli sa množstvo zaujímavých vecí o dôležitosti triedenia odpadu, otestovali sa v kvíze o našej Zemi a následne ukázali svoju kreativitu. Vyfarbovali omaľovánky, písali básničky, naučili sa pieseň o našej  planéte a vytvorili množstvo zaujímavých, krásne farebných výtvorov, ktoré ukazovali krásu zemegule alebo poukazovali práve na odvrátenú stránku, na problémy, ktoré Zem postihli, predovšetkým ľudskou činnosťou a aké je dôležité sa zamyslieť a pomôcť k „uzdraveniu“ Zeme. Bol to vydarený a poučný deň.

             

          • IQ olympiáda – školské kolo

          • ​​12. ročníka súťaže IQ olympiáda sa zúčastnilo tento šk. rok 12622 detí z celého Slovenska, z toho v našom kraji 1980. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 60 žiakov 5. – 9. ročníka. Do regionálneho kola (pre náš región tzv. Stred 17.5. 2023 v Banskej Bystrici) postupuje najlepších 80 detí v každom regióne, spolu 240 detí.

            Potešilo nás, že z našej školy postupujú 2 žiačky:

            IQ olympiáda nepreveruje "naučené" vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať, je zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh.

            GRATULUJEME!