• Za chlebom za veľkú mláku

          • Žiaci deviateho ročníka 28. 11. 2022 venovali hodinu dejepisu regionálnej téme, a to vysťahovalectvu. Z výkladu sa mohli dozvedieť, že podroháčsky kraj zasiahli v minulosti dve veľké vysťahovalecké vlny, počas ktorých mnohí naši rodáci odišli za prácou do zámoria. Za prácou odchádzali najmä odvážni, mnohí sa však stali obeťami obchodovania s ľuďmi. Najväčšou prekážkou po príchode za „veľkú mláku“ bola jazyková bariéra. Niektorým peniaze pokrivili charaktery, začali  život s novou ženou, preto tam máme mnohí potomkov. Doma zostali siroty a rodina s obrovskými dlhmi, lebo na cestu si museli požičať. Na tých, čo sa vrátili, to bolo aj vidieť. Amerikáni nosili košele, obleky, pričom u  nás sa nosili kroje. Stavali si iné domy, nepoužívali už nárečie, ale v komunikácii používali aj zopár anglických slov. Poďakovanie patrí najmä  Mgr. Evke Janoštínovej, ktorá veľmi rada a ochotne odovzdáva svoje vedomosti z tejto oblasti našim žiakom už niekoľko rokov.

          • Zasúťažili sme si proti žiakom z celej Európy

          • V piatok 25. novembra sa na Gymnáziu Antona Bernoláka v Námestove dva tímy ôsmakov a deviatakov z našej školy zúčastnili 10. ročníka súťaže štvorčlenných tímov základných škôl a osemročných gymnázií v matematike a fyzike s názvom Náboj Junior.

            Súťaž sa tento rok konala medzinárodne v Belgicku, v Českej Republike, vo Francúzsku, v Holandsku, v Chorvátsku, v Poľsku, na Slovensku a v Španielsku a zúčastnilo sa jej spolu 1414 tímov. Žiaci vo všetkých krajinách riešili úlohy s rovnakým zadaním a s rovnakými pravidlami.

            Organizátori pripravili úlohy, ktoré podporujú inovatívne a logické myslenie. Súťažiaci preto dostali zoznam všetkých potrebných vzorcov, aby ich nemuseli vedieť spamäti.

            Snahou každého tímu bolo v priebehu 2 hodín vyriešiť čo najviac úloh a za čo najkratší čas. Priebeh súťaže bol napínavý, pretože sme mohli sledovať poradie a skóre tímov v lokálnej súťaži aj v celoslovenskom rebríčku počas celej súťaže okrem posledných 20 minút, kedy sa výsledky „zamrazili“.

            Náš chlapčenský tím si takmer polovicu súťaže udržal druhú pozíciu medzi 14 súťažiacimi tímami, no potom ho začali predbiehať iné tímy. Tím dievčat zaostával za chlapcami len s 1-3 bodovým skóre. Chlapci nakoniec vyriešili 19 úloh a dievčatá 16 úloh v porovnaní s víťazmi, ktorí zdolali 22 úloh.

            Pre zaujímavosť chlapci v celoslovenskom poradí obsadili 188. miesto zo 417 tímov a v medzinárodnom rebríčku skončili na 536. mieste z 1414 tímov.

            Aj keď si zo súťaže neodnášame diplomy ani vecné ceny, tímový duch, zážitok zo vzájomnej komunikácie, spolupráce, z kontaktu so študentami gymnázia ako organizátormi súťaže a hlavne skúsenosť z riešenia nových úloh je to, čím sme sa posunuli v procese učenia o krok vpred.

            Ďakujeme!

          • Vedecké workshopy

          • Z príležitosti Týždňa vedy a techniky na Slovensku sme aj tento rok na našej škole zorganizovali vedecké stánky, kde sa starší žiaci venovali svojím mladším spolužiakom a pomáhali im objavovať svet vedy a techniky. Spolu s učiteľmi predmetov fyzika, technika, geografia, biológia, chémia a matematika si pre žiakov 3. a 4. ročníka pripravili experimenty, tvorivé úlohy a aktivity. Deti vyrábali bombu do kúpeľa, mikroskopovali, skladali priestorové telesá, venovali sa téme solárnej energie i princípu fungovania veterných turbín. Naučili sa, čo je skladanie farieb spektra.

            Ďakujeme za každú novú vedomosť, skúsenosť, zážitok.

          • O majstra školy“ vo florbale

          • V stredu 23. novembra 2022 sa v telocvični našej školy uskutočnil 17. ročník školského turnaja „O majstra školy vo florbale“. V školskej telocvični sa stretli žiaci všetkých tried 2. stupňa. Hralo sa pavúčím systémom – „rýchla smrť“. Od začiatočného hvizdu až do poslednej sekundy každého zápasu hrali žiaci s veľkou chuťou, nadšením, zápalom a rešpektom k svojmu súperovi. V telocvični bola super nálada, všetci hráči zodpovedne pristupovali ku každému zápasu a navzájom sa povzbudzovali. Od zápasu k zápasu sa tempo, nasadenie a hra stupňovali. Finálový zápas bol ukážkou umenia hry florbalu medzi siedmakmi a najstaršími žiakmi školy. Bol plný emócií, zvratov a pekných herných kombinácii. Nakoniec vo finálovom zápase zdolali žiaci 7.A triedy žiakov 9.A triedy v samostatných nájazdoch 3:2. A tak sa po veľmi dramatickom finálovom zápase Majstrom školy stali žiaci 7. A triedy –Tomáš Tekeľ, Denis Tekeľ, Šimon Šangala, Martin Kučera, Filip Lenár a Emanuel Leginus, na 2. mieste skončili žiaci 9.A triedy – Filip Jurčo, Filip Harmata, Marek Kuzár, Lukáš Ťapaják, Šimon Bebej, Tadeáš Sroka a na 3. mieste skončili žiaci 6.A triedy – Adam Kučera, Sebastián Magerčák, Timo Jandura, Adam Motyčák, Maroš Urban a Tobiáš Tabačák. Gratulujeme!

          • ,,O majstra školy“ vo futbale

          • V pondelok 14. novembra 2022 sa v našej škole konal už 14. ročník turnaja v malom futbale ,,O majstra školy” medzi jednotlivými triedami druhého stupňa. V zápale hry a eufórie v jednotlivých zápasoch a postupu do štvrťfinále či finále sa bolo na čo pozerať. Krásne herné akcie a úžasné publikum, ktoré povzbudzovalo hráčov, vytvorilo na turnaji neopísateľnú atmosféru. Nakoniec sa – Majstrami školy v školskom roku 2022/2023 stali žiaci 9.A triedy – Filip Jurčo, Filip Harmata, Marek Kuzár, Lukáš Ťapaják, Šimon Bebej, Tadeáš Sroka, 2. miesto v turnaji obsadili žiaci 8. A – Maroš Kubala, Dávid Šveláň, Filip KAššák, Jozef Bielopotocký, Adam Vidiečan, Andrej Jagelka a 3. miesto obsadili žiaci 6. ročníka – Filip Škerda, Maroš Šiška, Dávid Petrek, Kristián Feranc, Timo Jandura a Tobiáš Tabačák. Všetkým gratulujeme!!!!!

          • Výtvarná súťaž "Objav svoj talent"

          • 23.11.2022 sa na škole umeleckého priemyslu v Nižnej uskutočnila výtvarná súťaž pod názvom ,,Objav svoj talent”, ktorá je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl.

            Tento ročník sa súťaže zúčastnili dve žiačky 9. ročníka Natália Jančová a Radka Vrábelová. Svoje práce realizovali na tému ,,OBRAZ VO VODE”. V silnej konkurencii žiakov, ktorí prišli ukázať svoj talent a kreativitu získala Radka Vrábelová pekné 2. miesto.

            Mladej umelkyni srdečne gratulujeme.

          • Základná škola v Zuberci súčasťou česko-slovenského podujatia BUBNOVAČKA 2022

          • Naša škola sa tento rok prvýkrát zapojila do spoločnej BUBNOVAČKY detí priamo v uliciach mesta Trstená, ktorá sa konala v piatok 18. novembra. Podujatie malo upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí.

            Do aktivity sa zapojili šiestaci našej školy a už dva týždne pred akciou sa pripravovali na hodinách hudobnej výchovy a výtvarnej výchovy nacvičovaním piesne proti násiliu a tvorbou plagátov s textami: STOP šikanovaniu, Pomoc existuje, Stop ohováraniu...

            Deťom sa počas podujatia prihovárali pani Eva Murínová z Oddelenia podpory ochrany detí pred násilím z Úradu sociálnych vecí a rodiny z Námestova a zamestnanec Centra voľného času z Trstenej. Detský hlas prišli do Trstenej podporiť aj hudobníci s bubnovou show BATIDA zo Svitu. V prvej časti programu žiaci na pódiu prezentovali svoje plagáty a spoločne si zaspievali pieseň proti násiliu. Druhou časťou programu bol sprievod zúčastnených mestom až k základným školám na čele so skupinou BATIDA, ktorá bola oživením celého programu.

            Orgán sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately vie štatisticky podložiť, koľko zásahov v rodinách na Orave denne pribúda a aké sú dôsledky dlhodobo prehliadaného násilia (napr. aj dlhodobé psychické problémy detí). Prevencie nikdy nebude dosť, preto veríme, že aj touto účasťou na  podujatí sme prispeli aspoň malou čiastkou k zlepšeniu.  

            Ďakujeme za spoluprácu pri príprave detí na podujatie pani učiteľkám Magdaléne Pilarčíkovej, Zuzane Ondríkovej a Zlatici Šrobovej.

            Silvia Smutná, koordinátor prevencie

          • Olympiáda v ANJ - školské kolo

          •  

            kat. 1A

            1. Michal Valek 7.A - nás bude reprezentovať na okresnom kole

            2. Emanuel Leginus 7.A

            3. Karolína Bebejová 7.A

             

            kat. 1B

            1. Zuzana Valeková 9.A - nás bude reprezentovať na okresnom kole

            2. Zdenka Valeková 9.B

            3. Filip Homola 8.A

             

            GRATULUJEME VŠETKÝM SÚŤAŽIACIM.

             

          • Výsledky súťaže "iBobor"

          • Aj tento školský rok sa v týždni od 7.11. do 11.11.2022 uskutočnila celoslovenská informatická súťaž iBobor, ktorej  úlohy sú zamerané na logické myslenie a logické  postupy. Žiaci 2. až 9.ročníka súťažili počas vyučovania v štyroch kategóriách – Drobec, Bobrík, Benjamín, Kadet.

            Súťaže sa zúčastnilo 242 žiakov našej školy, z ktorých 40 bolo úspešných riešiteľov a získali diplom. Najväčší úspech dosiahli žiaci, ktorí majú plný počet bodov a zaradili sa medzi najlepších vo svojej kategórii v rámci Slovenska. Sú nimi:

            Zuzana Harmatová z 3.B v kategórii Drobec

            Matúš Šroba z 9.B v kategórii Kadet 

            Poradie všetkých úspešných  riešiteľov našej školy v jednotlivých kategóriách:

            Všetkým srdečne gratulujeme!

          • Piráti krásy - recitačná súťaž v Námestove

          • Vo štvrtok 10.11.2022 sme sa zúčastnili IX. ročníka diecéznej recitačnej súťaže PIRÁTI KRÁSY v Námestove. Tento rok bol zameraný na tradíciu slovenskej duše, lásku k vlasti, hrdosť, nadšenie, identitu Slováka, zbožnosť, úcta k rodine. I keď sme sa neumiestnili, ale bola to dobrá skúsenosť ako sa môžeme zlepšovať. Našu školu reprezentovali: Miriama Brunčáková a Leonard Geschwandtner.

          • Starí rodičia v škole

          • Dňa 10. novembra 2022 mali žiaci 3.A, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším milú návštevu, pani Danku Hatalovú. Október je už síce za nami, ale úcta k starším a upevňovanie vzťahov medzi generáciami na kalendár nehľadí...

            Pani Hatalová má krásne hobby – pečie a zdobí medovníky. S touto vášňou, koníčkom a umením sa prišla podeliť aj s nami. Na výtvarnej výchove stará mama porozprávala deťom o histórii a tradícii pečenia medovníkov, aj o tom, ako sa k tomuto umeniu dostala ona sama.

            Nesmierne pútavým a emotívnym rozprávaním deti nadchla. Čoskoro sa s nadšením aj žiaci pustili do zdobenia voňavých medovníkov, pričom si s nadšením šepkali: ,,Toto je najlepšia výtvarná...!“

             Tu si môžete pozrieť výsledok:

          • Olympiáda zo slovenského jazyka – okresné kolo

          • Teoretické vedomosti zo slovenského jazyka, komunikačné zručnosti a schopnosť prezentovať sa pred publikom si 10.11.2022 overili žiaci základných škôl a osemročných gymnázií na okresnom kole olympiády zo slovenského jazyka, ktoré sa konalo na Základnej škole P. O. Hviezdoslava v Trstenej. Našu školu reprezentovala Zdenka Valeková z 9.B triedy, ktorá sa umiestnila na 1. mieste a bude nás ďalej reprezentovať aj na krajskom kole v Žiline. 

            Zdenke gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Vedecký kuriér Fablab

          • V rámci Európskej noci výskumníkov sme si pre školu objednali program Vedecký kuriér Fablab. Išlo o  malý veterný tunel pre testovanie rôznych typov vertikálnych veterných turbín vytlačený na 3D tlačiarni.

            Na hodine techniky sme tento veterný tunel podľa videonávodu skladali s chlapcami z 9.A. Model malého veterného tunela nám pomohol bližšie pochopiť problematiku výroby elektrickej energie pomocou veternej turbíny. Vďaka tomuto experimentu žiaci získali širší pohľad na dopad zmeny dizajnu turbíny na jej vlastnosti, hlavne efektivitu.

            Od veterných mlynov, púmp až po dnešné veterné turbíny sme silu vetra zbierali vždy. Vietor fúka skoro stále, len tak sa nezastaví. Je to prirodzený zdroj energie ktorá tu bude stále. Preto sú v dnešnej dobe veterné turbíny tak podstatným zdrojom obnoviteľnej energie.

            Vďaka experimentu a priamemu zážitkovému vzdelávaniu si žiaci mohli vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá!

          • Super FLORBAL žiakov

          • 3. novembra 2022 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná uskutočnila kvalifikácia do okresného kola žiakov 5.- 9. ročníka vo florbale. Súťaže sa zúčastnilo 5 škôl. Najviac sa darilo víťazovi, ZŠ Š. Šmálika Tvrdošín. Najbližšie k remíze s týmto tímom mali naši žiaci, keď prehrali gólom v 28. sekunde pred zaznením klaksónu. V boji o postup zostali 3 družstvá s rovnakým počtom bodov. Pri porovnaní skóre postúpilo ešte družstvo ZŠ s MŠ Nižná. Tretí tím ZŠ M. Medveckej Tvrdošín mal lepšie skóre ako my o 1 gól. Nám teda zostalo 4. miesto. Na 5. mieste skončili žiaci ZŠ s MŠ Habovka.

            Našu školu reprezentovali: Kovalčík Matúš, Kuzár Marek, Leginus Eliáš, Škerda ĽuboŠ, Ťapaják Lukáš, Harmata Filip, Vidiečan Adrián, Žuffa Ondrej, Tekel Tomáš, Leginus Emanuel, Tekeľ Denis, Tabačák Lukáš.

            Našim chlapcom za húževnatý výkon a bojovnosť patrí veľké „ďakujem“.

          • ŠKOLSKÝ POHÁR SFZ - FUTBAL ŽIAČOK ZŠ

          • Veľká snaha, odvaha, súťaživosť, pochvala, povzbudenie. Takto to prebiehalo 26.10.2022 na kvalifikačnom turnaji vo futbale žiačok ZŠ. Napriek 1 prehre so ZŠ M. Medveckej Tvrdošín 5:4 a 1 remízou 4:4 so ZŠ Š. Šmálika Tvrdošín, sa nám nepodarilo postúpiť do ďalšieho kola. Máme pekné, 3. miesto. Dievčatám za reprezentáciu školy ďakujeme a želáme veľa ďalších úspechov!

          • Záložka do knihy spája školy

          • V spojení s Medzinárodným dňom školských knižníc vyhlásil Národný inštitút vzdelávania a mládeže spolu s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne 13. ročník projektu  pod názvom

            „Záložka do knihy spája školy: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.“

            Do projektu sa zapojili aj žiaci našej školy. Počas hodín slovenského jazyka, výtvarnej výchovy, ale aj vo svojom  voľnom čase vytvárali žiaci záložky, na ktorých stvárnili niektorý z množstva klasických, ale aj moderných príbehov. Záložky si však nenechali pre seba, poslali  ich žiakom z partnerskej Základnej školy v Ondavských Matiašovciach.

             Zásielky od tejto partnerskej školy  sme sa dočkali aj my. Okrem krásnych záložiek sme v nej našli aj milý pozdrav a malý darček pre zúčastnených žiakov. Už teraz sa tešíme na účasť v ďalšom ročníku.