• Európska noc výskumníkov

          • Žiaci 6. ročníka sa dnes 29.9.2023 zúčastnili Európskej noci výskumníkov v Poprade. Jedná sa o jedinečný festival vedy, ktorého cieľom je interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Tento rok sa festival zameriaval na dve hlavné témy - VODA a UMELÁ INTELIGENCIA. Neskôr sme sa presunuli do Tatranskej Lomnice, kde sme navštívili múzeum TANAPu. Žiaci sa oboznámili s faunou a flórou, ochranou, históriou a etnografiou Tatier. Veríme, že si žiaci z exkurzie odniesli veľa krásnych zážitkov.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. septembra sme si opäť pripomenuli tento deň a dôležitosť jazyka. Naučili sme sa  niečo nové? Určite áno. Naše projekty a výzvy boli úspešné. Žiaci prišli oblečení v tričkách s nápaditými nápismi a pracovali na hodinách na projektoch. Taktiež objavovali informácie pomocou QR kódov a tabletov. Tešíme sa na ďalší rok.

          • Výzva na EDJ:

          • Dňa 26. septembra si pripomíname Európsky deň jazykov. To je už zajtra.

             

            - obleč si niečo s nápisom v slovenskom alebo inom jazyku,

            - ak takéto oblečenie alebo doplnok doma nenájdeš, vytvor si vlastný, ktorým bude zábavný a bude odrážať jedinečnosť a eleganciu jazyka. 

             

          • Literárna exkurzia Martin

          • 22.9.2023 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili literárno-historickej exkurzie v Martine. Deň začali v Literárno-vednom múzeu, ktoré sídli v pôvodnej budove Matice slovenskej. Dozvedeli sa informácie o otvorení, ťažkých začiatkoch, zatvorení a napokon i znovuotvorení Matice slovenskej. Druhá časť výkladu bola zameraná na historický vývoj slovenskej literatúry od čias Veľkomoravskej ríše po romantizmus. Potom ich kroky smerovali do Slovenskej národnej knižnice, kde sa oboznámili s fungovaním tejto inštitúcie a spôsobom požičiavania kníh. Lektor ich previedol priestormi, kde si možno vypožičať rôzne dokumenty – mnohé spracované v digitálnej podobe. Pokračovali prehliadkou Národného cintorína v Martine, kde sú pochovaní významní dejatelia našej histórie. Deň sme zakončili na tradičnom Martinskom jarmoku.

          • „Les, ako ho nepoznáme“ „Včelárstvo“.

          • Environmentálna výchova je v školách prierezovou témou, ktorá sa prelína vyučovacími predmetmi v každom ročníku. Túto dôležitú tému sa snažíme žiakom sprostredkovať aj aktivitami prostredníctvom odborníkov z praxe. Preto sme v piatok 22.9.2023 privítali v našej škole pedagógov zo Strednej odbornej školy lesníckej z Tvrdošína, ktorí sa venovali piatakom s témou „Les, ako ho nepoznáme“ a šiestakom s témou „Včelárstvo“.

            Je známe, že lesy sú pľúcami našej planéty.  V rámci vývoja človeka zohrávali lesy vždy významnú úlohu. Vytvárali podmienky nevyhnutné pre prežitie ľudstva. Sú naším základným životným prostredím a je potrebné si uvedomovať nesmiernu hodnotu lesa, potrebu jeho zachovania a zveľaďovania.  Významnú  funkciu v prírode majú aj včely a ich úloha v prírode je nezastupiteľná. Hovorí sa, že bez včiel by neexistoval život na Zemi. Ich úlohou je opeľovanie, vďaka čomu sa rastliny dokážu množiť.

            Záver   aktivít bol praktický a veľmi užitočný. Piataci nasadili na školskom dvore 3 mladé stromčeky - jedľu a duby.

            Veríme, že žiakov aktivity s odborníkmi obohatili a odniesli si z hodín mnoho potrebných zaujímavostí a poznatkov, ktoré sa stanú súčasťou ich života a vzťahu k prírode.

            Ďakujeme strednej škole za skvelých ľudí ochotných sa podieľať na vzdelávaní aj žiakov z okolitých škôl a prítomným pedagógom za profesionálny a milý prístup k našim žiakom.

          • Literárna exkurzia: Jasenová - Dolný Kubín

          • 21.9.2023 sa žiaci 8.ročníka zúčastnili literárnej exkurzie. Ich cesta za poznaním začala v rodnom dome jedného z najvýznamnejších slovenských spisovateľov, Martina Kukučína, v obci Jasenová. Jeho rodný dom je miestom, kde sa narodil a strávil čas svojej mladosti. Dom je zachovaný v pôvodnom stave a ponúka autentický pohľad na obdobie, ktoré ovplyvnilo jeho tvorbu. Ďalej navštívili  Múzeum P.O.Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Žiaci mohli vidieť originály jeho básní, fotografie, predmety, ktoré sú s jeho osobou spojené. Táto časť exkurzie im umožnila lepšie porozumieť jeho tvorbe. Poslednou zastávkou bola historická časť dolnokubínskeho cintorína, kde sú pochovaní významní oravskí spisovatelia:  P. O. Hviezdoslav, Janko Matúška a Ladislav Nádaši Jégé.

            Celá literárna exkurzia bola vzdelávajúca, ale aj inšpirujúca. Žiaci mali možnosť priblížiť sa k literatúre a uvedomiť si dôležitosť slovenskej literárnej tradície.