• IQ olympiáda - regionálne kolo v Banskej Bystrici

          • Zo školského kola IQ olympiády postúpili do regionálneho kola (bývalý stredoslovenský kraj) naše dve šikovné žiačky Zuzana Valeková (9.A) a Lujza Šrobová (6.B).

            Aj keď to má názov olympiáda, táto akcia je zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí. Nepreverujú sa „naučené“ vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať. Účastníci riešili sady logických úloh, ktoré pokrývajú rôzne druhy intelektového nadania.

            Regionálne kolo sa konalo 17. mája 2023 v Banskej Bystrici za účasti dobrovoľníkov z Mensy Slovensko. Medzi 80 súťažiacimi žiakmi sa naše  dievčatá vôbec nestratili a obsadili 33. a 41 miesto.

            Za účasť v súťaži im gratulujeme a želáme, aby svoje nadanie vedeli zúžitkovať v ďalšom štúdiu aj v osobnom živote

          • Rybárske preteky

          • V sobotu 13. mája 2023 sa uskutočnil každoročný pretek detských krúžkov MO SRZ Trstená na vyrovnávačke v Tvrdošíne. Na súťaži sa zúčastnili aj naši žiaci z rybárskeho krúžku pod vedením Mgr. Michala Tekeľa. Povolené disciplíny boli plávaná, feeder a na položenú – na ťažko. Podarili sa pekné úlovky, víťazi si odniesli hodnotné ceny a všetky deti aj zaujímavé drobnosti a sladké balíčky.

          • Krajiny sveta v 3D diorámoch

          • Geografia je veda veľmi zaujímavá. Taká bola aj na nedávnych hodinách geografie v piatom ročníku. Platí, že čím sú žiaci mladší, tým sú viac otvorení a kreatívni. Keď k tomu pridáme ešte štipku zvedavosti, motivácie  a chuti niečo vymyslieť, výsledok sa dostaví okamžite.

          • Škola žila „Kalčetom“

          • V stredu 4. mája 2023 sa v našej škole konal ôsmy ročník školskej súťaže o „Majstra školy“ v „Kalčete“ – stolnom futbale. Do turnaja sa tento rok prihlásilo 62 detí, z toho 12 dievčat. Svojho partnera si vyberal každý sám, a tak neboli dané nijaké obmedzenia pri tvorbe súťažných párov. Počas  turnaja deti prejavovali veľké emócie zo streleného gólu či víťazstva nad súperom, neskrývali ani svoju radosť z hry. Víťazmi a „Majstromi školy“  ôsmeho ročníka v kalčete sa tak pre školský rok 2022/2023 stali  Denis Tekeľ a Tomáš Tekel, za nimi na 2. mieste sa umiestnila dvojica hráčov Maroš Urban a Filip Škerda a na 3. mieste  sa  umiestnili Matúš Kovalčík a Eliáš Leginus.

          • McDonald´s Cup - futbal žiakov a žiačok Zš

          • Dňa 26.4.2023 sa na multifunkčnom ihrisku pri Zš Š. Šmálika v Tvrdošíne konal kvalifikačný zápas do okresného kola v minifutbale žiačok a žiakov 1. stupňa základných škôl. V rámci obvodu nás čakali tri družstvá: Zš Š. Šmálika Tvrdošín, Zš M.Medveckej Tvrdošín a ZŠ s MŠ Habovka. Napriek snahe a pekným výkonom sme 2 zápasy prehrali, 1 zápas nad Habovkou sme vyhrali. Skončili sme na 3. mieste, na postup to však nestačilo.

            Našu školu reprezentovali: Hajdučiak Teo, Harmata Maroš, Herdová Ema,  Kaššák Matej, Tabačák Dávid, Tóth Alex, Urban Adam, Valeková Ema, Vavrečan Timo, Vrábel Martin.

            Žiakom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme im ešte veľa športových úspechov.

          • Krajské kolo - Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 03.05.2023 sa konalo krajské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Martine.

            Našu školu reprezentoval víťaz okresného kola Lukáš Tabačák (7.A), ktorý súťažil v III. kategórii -  próza. Vo veľkej konkurencii obsadil  III. miesto.

            Lukášovi srdečne blahoželáme! Nesmierne sa tešíme z jeho úspechu a ďakujeme za excelentnú reprezentáciu našej školy.

          • Krajské kolo - Olympijského odznaku všestrannosti

          • V stredu 26.4.2023 sa v športovej hale v Martine uskutočnilo krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti. Do postupovej súťaže sa mohlo zapojiť za školu 1 osemčlenné družstvo (6.ročník, žiak + žiačka, 7.ročník, žiak + žiačka, 8.ročník, žiak + žiačka, 9.ročník, žiak + žiačka) za každú školu kraja. Účasť v krajskom kole bola podmienená absolvovaním všetkých 6 disciplín na úrovni školského kola, ktoré sme realizovali na začiatku školského kola.

            Na krajskom kole OLOV sa zúčastnilo 400 žiakov z 50 škôl. Naša škola sa umiestnila na krásnom 26. mieste s výsledným časom 04:49,0.

            Našu školu reprezentovali a poďakovanie patrí týmto žiakom: Benčíková Karin, Harmata Filip, Markiewicz Liliana, Pilárová Nela, Šiška Maroš, Tekel Tomáš, Tekeľová Karolína, Vidiečan Adam.

          • Naša Zem je guľatá...

          • 22. apríla si celosvetovo pripomíname sviatok našej modrej planéty – Deň Zeme. Či žijeme v meste alebo na dedine, naše životy nevyhnutne závisia od konzumácie prírodných zdrojov, ktoré nám poskytuje Zem prostredníctvom svojich ekosystémov. Zároveň každý z nás za sebou zanecháva menšie alebo väčšie ekostopy na životnom prostredí a zdraví našej planéty. Záleží len na nás, koľko si z nej „odhryzieme“ pre seba a koľko necháme budúcim generáciám, lebo máme iba jednu planétu. Keďže na planéte nás v súčasnosti žije približne 6,5 miliárd, prírodné zdroje spotrebúvame rýchlejšie ako sa dokážu obnoviť. Siahame na dno zásob a preto je tu Deň Zeme, aby sme si uvedomili, že životné prostredie je potrebné chrániť.

            Pri príležitosti Dňa Zeme v ŠDK sme uskutočnili aktivity, ktoré  deti realizovali v koordinácii s vychovávateľkami. Dozvedeli sa množstvo zaujímavých vecí o dôležitosti triedenia odpadu, otestovali sa v kvíze o našej Zemi a následne ukázali svoju kreativitu. Vyfarbovali omaľovánky, písali básničky, naučili sa pieseň o našej  planéte a vytvorili množstvo zaujímavých, krásne farebných výtvorov, ktoré ukazovali krásu zemegule alebo poukazovali práve na odvrátenú stránku, na problémy, ktoré Zem postihli, predovšetkým ľudskou činnosťou a aké je dôležité sa zamyslieť a pomôcť k „uzdraveniu“ Zeme. Bol to vydarený a poučný deň.

             

          • IQ olympiáda – školské kolo

          • ​​12. ročníka súťaže IQ olympiáda sa zúčastnilo tento šk. rok 12622 detí z celého Slovenska, z toho v našom kraji 1980. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 60 žiakov 5. – 9. ročníka. Do regionálneho kola (pre náš región tzv. Stred 17.5. 2023 v Banskej Bystrici) postupuje najlepších 80 detí v každom regióne, spolu 240 detí.

            Potešilo nás, že z našej školy postupujú 2 žiačky:

            IQ olympiáda nepreveruje "naučené" vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať, je zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh.

            GRATULUJEME!

          • Moje prvé GIFko

          • Na hodinách informatiky si žiaci 3. a 4. ročníka vytvárali vlastnú GIF animáciu. Naučili sa použiť konkrétne nástroje online editora na tvorbu obrázkov a animácií. Princípom animácie je zaznamenanie jednotlivých snímok, ktoré sú samy o sebe statické a zobrazujú pohyb po malých krokoch. Práca s animáciou a grafikou ich veľmi bavila a vytvorili krátke animované príbehy.

          • ENGLISH STAR

          • Dňa 27.4.2023 sa žiaci 4.- 8. ročníka zúčastnili súťaže ENGLISH STAR.   Je to medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet. Súťaž umožnila žiakom porovnávať si svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl a predviesť  svoje schopnosti. Teší nás váš záujem. Ďakujeme.

          • Matematická olympiáda – okresné kolo

          • Tento školský rok sa okresného kola súťaže Matematická olympiáda v kategóriách Z5 až Z9 zúčastnili 4 žiaci našej školy, úspešní riešitelia domáceho kola súťaže v zložení 2 žiačky 5. ročníka, 1 žiačka 6. ročníka a 1 žiak 8. ročníka. 

            Úspešnými riešiteľkami sa stali Anika Schmiedgen z 5.A, ktorá obsadila 4. miesto spomedzi 20 riešiteľov a Lujza Šrobová zo 6.B, ktorá sa umiestnila na 3.-4. mieste z 18 súťažiacich.

            Srdečne gratulujeme!

          • Aj do ŠKD prišla jar

          • Jar

            Jarné kvietky rozkvitli na lúke,

            vtáčiky zahrali na trúbke.

            Žabky kvákali pri jazierku,

            vodník sa prebudil zo spánku.

            Deti veselo poskakujú na dvore,

            život sa začal na lúke, v potôčku i v hore.

            M.Šveláňová 3.B

             

            Je tu jar

            Hurá, hurá už je jar, 

            úsmev zdobí každú tvár.

            Lebo slnko krásne svieti

            na dospelých i na deti.

            Radosť je tam preveliká,

            v tráve vidieť trpaslíka,

            pricupkal tam zajačik,

            čo má malý ňufáčik.

            N.Líšková 3.A

             

            Prišla jar

            Jar to je veľká krása,

            sneh sa roztopí

            a zima sa stráca.

            Rodia sa zvieratká,

            vajíčka pukajú

            a deti na dvore veselo výskajú.

            E.Borsíková 2.A

             

            Jarné prebúdzanie

            Keď sneh sa roztopí, jar sa objaví,

            všetko sa prebúdza v tom našom chotári.

            Trávička zelenie, kvietky rozkvitajú

            a deti na lúke s loptou sa hrávajú.

            Vtáčiky spievajú, zrnko si zobkajú

            a malé kuriatka po dvore behajú.

            T.Pilárová  3.A

          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je symbolom jari, ale aj nádeje pre život. Solidarita a vcítenie sa do života iných, ktorí každý deň čelia ťažkej výzve, je aspoň malým povzbudzujúcim gestom, ktoré môže urobiť  každý z nás. Aj tento rok sa naša škola zapojila do zbierky, ktorá pomáha onkologicky chorým pacientom a ich blízkym na celom Slovensku. 20. apríla 2023 sa konal už 27. ročník verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine - DEŇ NARCISOV. Počas tohto dňa  6 skupín žiačok z 9.A a  9.B  zaplnili ulice obce Zuberec a Oravský Biely Potok žltou farbou narcisov. Spolu sme vyzbierali  sumu 1465 eur, z toho v Zuberci 1286,40 eur a v Oravskom Bielom Potoku 176,60 eur.

            Ďakujeme všetkým, ktorí povýšili narcis na kvet pomoci!

          • Detektívom v knižnici

          • Aktivity pod týmto názvom sa zúčastnili žiaci 5. ročníka. Každý žiak dostal na papieri zadanie s úlohami, na ktoré musel nájsť odpoveď v knižnici – hľadal rôzne knihy a vyhľadával v nich informácie. Cieľom tejto aktivity bolo naučiť žiakov orientovať sa v knižnici a v knihách, nájsť v knihe autora, ilustrátora, tiráž a iné dôležité informácie. Žiakom sa to podarilo a myslím si, že sa pri hľadaní cítili ako naozajstní detektívi.

            Ďakujeme za pomoc aj p. uč. Kenderovej, ktorá ich v knižnici usmernila a ochotne im pomohla pri vyhľadávaní jednotlivých informácií.

          • Zápis do 1.ročníka ZŠ

          • Hlavné informácie

            Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy s materskou školou Zuberec

            sa uskutoční 17. a 18. apríla 2023 v budove školy

            za prítomnosti detí a ich zákonných zástupcov.

            Presný deň a čas zápisu sa dozviete v pozvánke na zápis,

            ktorú Vám doručíme po podaní elektronickej prihlášky.

             

            POSTUP ZÁPISU:

            1. Elektronická prihláška

            Usmernenia k vyplneniu elektronickej prihlášky:

            • vyplňte všetky údaje napriek tomu, že nie všetky polia prihlášky sú povinné, dodržujte diakritiku,
            • po úspešnom odoslaní prihlášky Vám bude automaticky vygenerovaný a odoslaný e-mail o potvrdení prihlášky na mailovú adresu, ktorú ste zadali v prihláške,
            • odoslaním elektronickej prihlášky vám termín a čas prezenčného zápisu upresníme v pozvánke,
            • prihlášku si vytlačte a podpíšte obidvaja zákonní zástupcovia (podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa).

            Prílohy k prihláške:  

            - Predĺženie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania (predtým odklad):

            • ak dieťa dovŕši 6 rokov, ale bude pokračovať v plnení predprimárneho vzdelávania, rodič vyplní elektronickú prihlášku a na zápis príde sám bez prítomnosti dieťaťa a následne do 15.júna dostane rozhodnutie o neprijatí,
            • zároveň zákonný zástupca doloží riaditeľovi základnej školy doklady k pokračovaniu povinného predprimárneho vzdelávania:

                       - písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,

                       - písomný  súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast,

                       - informovaný súhlas zákonného zástupcu.

            informovany_suhlas_pokracovanie_v_plneni_ppv.doc

            - Do 1.ročníka ZŠ možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy:

                  - po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

                  - po súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast,

                  - predložením potvrdenia príslušnej MŠ, ktorú navštevovalo o plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

            - Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami: zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá:

            • písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

            2.Prezenčný zápis dieťaťa v škole

            Pokyny k zápisu

            • zápis sa bude konať v apríli 2023, presný termín Vám uvedieme v pozvánke,
            • v deň zápisu si prineste so sebou:
              • vytlačenú a podpísanú elektronickú prihlášku (podpis oboch zákonných zástupcov),
              • rodný list dieťaťa, 
              • občiansky preukaz,
              • prílohy ak sú potrebné.

            Dieťa bude do školy zapísané až po absolvovaní prezenčného zápisu v škole a overení údajov poskytnutých zákonnými zástupcami.

            O prijatí/neprijatí rozhodne riaditeľ ZŠ do 15. júna 2023