• Týždeň boja proti šikane v ŠKD

          • V týždni od 9.10.2023 – 13.10.2021 sa náš ŠKD zapojil do celoškolskej akcie ,,Týždeň boja proti šikane.“ S deťmi sme diskutovali o tom, čo rozumejú pod pojmom ,,šikanovanie.“ Vysvetlili sme si aké druhy šikanovania poznáme. Počas týždňa v každom oddelení zneli milé slová, prevládala láskavosť a dobrota. V I.oddelení ŠKD pani vychovávateľka prečítala deťom príbeh o Veronike, ktorý viedol k vcíteniu sa do role obete šikanovania, k uvedomeniu si toho, že každé dieťa má aj svoje kladné vlastnosti. Porozprávali si ako správne reagovať na prítomnosť šikanovania v triede. Deti  II.oddelenia realizovali  aktivitu s názvom ,,Slová, ktoré zraňujú a slová, ktoré potešia“, pri ktorej žiaci písali slová, ktoré radi počúvajú od kamarátov, rodičov alebo učiteľov a vždy ich potešia. Na druhú stranu papiera písali slová, ktoré neradi počúvajú, ktoré ich robia smutnými. Deti v III. oddelení si spoločne zhotovili plagát na tému: „Stop šikane!“ Na záver týždňa si všetci vyrobili poháriky, ktoré naplnili láskavosťou a vzájomne si ich podarovali.

            Zámerom vybraných preventívnych aktivít bolo formovanie pozitívnych životných postojov, zvyšovanie  empatie, pomoc iným a podporovanie skupinovej spolupráce a zdravých priateľstiev.

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

          • V stredu 11.10.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili cezpoľného behu, ktorý sa uskutočnil v areáli pri futbalovom ihrisku v Trstenej. Školu zastupovali tri dievčatá a traja chlapci, ktorí si odbehli trať dlhú 1600 m, dievčatá absolvovali 1200 m. Aj keď sa nám tento rok nepodarilo získať pódiové umiestnenie, preteky si žiaci užili a odniesli si cenné skúsenosti. Naším najlepším bežcom bol Adam Bažík, ktorý obsadil 9. miesto. U dievčat najlepšie skončila Terezka Janoštínová na 12. mieste. Medzi ďalších reprezentantov školy patrili: Karin Benčíková, Martina Chladná, Timotej Jandura, Maroš Šiška.

            Za pekné výkony a vzornú reprezentáciu im  ďakujeme.

          • Týždeň proti šikanovaniu a krátke divadlo o jedinečnosti človeka

          • Ochotne a s nadšením si z príležitosti Týždňa proti šikanovaniu herecky nadaní žiaci zo 6.B pod vedením pani učiteľky Valekovej nacvičili a zahrali pre mladších žiakov scénku s názvom „Čo je moje“. Cieľom krátkeho divadla bolo zamerať pozornosť na právo ľudí byť samými sebou a na našu povinnosť tolerovať to, vedieť pracovať spolu bok po boku a ťažiť z jedinečnosti človeka.

            Po predstavení nasledovala v každej triede diskusia o posolstve tohto predstavenia, ktoré veríme, že obohatilo ako účinkujúcich tak aj žiakov, ktorým bolo adresované.

            Ďakujeme!

            Mgr. Silvia Smutná, koordinátor prevencie

          • Biologická exkurzia - Oravská Polhora

          • Dňa 10.10.2023 navštívili šiestaci Chránenú krajinnú oblasť Hornej Oravy v Oravskej Polhore. Na základe aktivít, ktoré pripravila Ing. Z. Kertysová, sme sa naučili spoznávať lesné živočíchy. Živočíchov sa dá vystopovať nielen pomocou stôp, ale aj trusu, prierok, parohov, vývržkov a iných. Tiež nás oboznámila so stupňami ochrany prírody. My konkrétne sme sa nachádzali v "C" (treťom) stupni ochrany. Navštívili sme aj Hviezdoslavovu hájovňu, kde P. O. Hviezdoslav napísal jedno z najväčších diel - Hájnikova žena. Zistili sme, že v diele neopisuje svoju manželku, ale príbeh manželov Ľachovcov, ktorí v hájovni žili. V hájovni sa narodil aj významný spisovateľ, vnuk Ľachovcov - Milo Urban. Exkurzia nás obohatila o nové historické, literárne a prírodné vedomosti.

          • Škola v prírode v Nízkych Tatrách

          • V peknom prostredí Táľov sa v dňoch 2.10. – 6.10.2023 zúčastnili žiaci 4.ročníka Školy v prírode, ktorej hlavnou témou bol „Juraj Jánošík.“

            Po príchode ich privítala grófka v jej kaštieli – Hotel Biela Medvedica a pozvala ich na večerný bál (diskotéku). Netradičné vyučovanie, športové aktivity, turistika „po Jánošíkových stopách“, umelecké tvorivé dielne, karneval, jarmok, nácvik divadelného predstavenia a ešte oveľa viac, taký bol pre deti týždeň, plný prekvapení a zážitkov. Bonusom bolo aj pekné počasie, vďaka ktorému sa mnohé aktivity mohli realizovať vonku.

            Záverečnou bodkou bolo divadelné predstavenie „Jánošík“, v ktorom deti prekonali svoj strach, postavili sa na pódium a v kostýmoch predviedli nezabudnuteľné herecké výkony. Získané skúsenosti a silné emotívne zážitky si budú v srdciach niesť ešte veľmi dlho a veríme, že ich inšpirujú v ďalšom živote.

          • TRENDSETTER

          •  

            V utorok 2.10.2023 sa žiaci II. stupňa našej školy zúčastnili v sále Kultúrneho domu v Zuberci na výchovnom hudobno-motivačnom  programe TRENDSETTER, ktorý pripravila umelecká spoločnosť LETart production, s ktorou spolupracujeme už niekoľko rokov. Ich predstavenia slúžia ako prevencia a doplnok k vzdelávaniu. Pomocou nich sa snažia žiakov zaujať a ukázať im nový pohľad na preberané témy a to odľahčenou formu, za pomoci hudby, motivačného slova a príbehov zo života.

            Čo je trendom dnešnej doby? Ako súčasné média ovplyvňujú mladých ľudí? Aké nástrahy v sebe ukrýva internet? Čo je to kyberšikana? Čo je to grooming? Všetky tieto otázky a mnohé iné boli odhalené našim žiakom II. stupňa v multimediálnom programe Trendsetter. Nechýbal ani kvíz, do ktorého sa žiaci mohli zapojiť. Ten odhalilk vedomosti, ktoré by mal ovládať  každý mladý človek, ktorý vstúpi do virtuálneho sveta plného nástrah. Rozprávali sme sa o tom, aký majú vplyv na našu psychiku médiá, ako na nás vplývajú reklamy, filmy, reality show, počítačové hry či sociálne siete. Program mladým ľuďom ukázal zmysel života. Ukázal dôležitosť medziľudských vzťahov a ako zastaviť nenávisť, ktorú v nás podnecujú médiá. Šikana aj kyberšikana tu je, bola a aj bude, ale prečo sa ju spoločne nepokúsime potlačiť? Neseďme so založenými rukami. Trendsetter je program, ktorý rieši otázky mediálnych nástrah silným motivačným slovom a hudbou.

          • Šarkaniáda v ŠKD

          • Jeseň v našom ŠKD  je každoročne spojená s tradíciou púšťania šarkanov. Deti aj tento rok netrpezlivo čakali na spoločnú  „Šarkaniádiu“. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie. Na oblohe sa usmievalo slniečko a pofukoval jemný vietor.
            Deti si na spoločnú akciu priniesli vlastných šarkanov s ktorými ukázali aké sú šikovné pri ich púšťaní. Nad našimi hlavami sa vznášali šarkany rôznych farieb i veľkostí. Deti sa nabehali, vyšantili do sýtosti a zatlieskali šarkanom, ktorí sa aspoň na chvíľu vzniesli do výšky.

            O zábavu sme mali postarané, hoci nás niektoré šarkany nepočúvali  Už teraz sa tešíme na budúcu Šarkaniádu.

          • Exkurzia Technické pamiatky Slovenska: Kolárovo, Hurbanovo

          • Dňa 29.9.2023 vycestovali žiaci 7. ročníka za technickými pamiatkami do Hurbanova a Kolárova. Najskôr sme navštívili okolie Lodného mlyna Kolárovo, ku ktorému sme sa dostali po najdlhšom krytom drevenom moste v Európe (86 metrov). S veľkým očakávaním sme sa potom presunuli do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove, najstaršej hvezdárne v strednej Európe (152 rokov). Žiaci sa mali možnosť dozvedieť nielen o jej histórii, ale aj pozrieť si historické exponáty v Múzeu Mikuláša Thegeho Konkolyho, zakladateľa hvezdárne. V planetáriu sme na simulovanej oblohe pozorovali jednotlivé súhvezdia a pozreli sme si film o ďalekohľadoch. V závere exkurzie sme sa presunuli do historickej budovy hvezdárne, kde sme mohli vidieť ďalekohľad, ktorým sa pozoruje aktuálna obloha.

            Sme hrdí na históriu, ktorú nám tu na Slovensku predkovia zanechali. Chráňme si ju a zveľaďujme.

          • Európska noc výskumníkov

          • Žiaci 6. ročníka sa dnes 29.9.2023 zúčastnili Európskej noci výskumníkov v Poprade. Jedná sa o jedinečný festival vedy, ktorého cieľom je interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Tento rok sa festival zameriaval na dve hlavné témy - VODA a UMELÁ INTELIGENCIA. Neskôr sme sa presunuli do Tatranskej Lomnice, kde sme navštívili múzeum TANAPu. Žiaci sa oboznámili s faunou a flórou, ochranou, históriou a etnografiou Tatier. Veríme, že si žiaci z exkurzie odniesli veľa krásnych zážitkov.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. septembra sme si opäť pripomenuli tento deň a dôležitosť jazyka. Naučili sme sa  niečo nové? Určite áno. Naše projekty a výzvy boli úspešné. Žiaci prišli oblečení v tričkách s nápaditými nápismi a pracovali na hodinách na projektoch. Taktiež objavovali informácie pomocou QR kódov a tabletov. Tešíme sa na ďalší rok.

          • Výzva na EDJ:

          • Dňa 26. septembra si pripomíname Európsky deň jazykov. To je už zajtra.

             

            - obleč si niečo s nápisom v slovenskom alebo inom jazyku,

            - ak takéto oblečenie alebo doplnok doma nenájdeš, vytvor si vlastný, ktorým bude zábavný a bude odrážať jedinečnosť a eleganciu jazyka.