• Slávnostné ukončenie šk.roka 2022/2023

          • Skončil sa ďalší školský rok, ktorý bol pre niektorých úspešnejší, pre niektorých menej. Na konci bilancujeme uplynulý rok a odmeňujeme žiakov za rôzne úspechy. Za výborný prospech a vzorné správanie bolo udelených 80 pochvál riaditeľom školy. Za úspešnú reperezentáciu školky v okrese alebo v kraji vo vedomostných, speváckych, výtvarných súťažiach bolo udelených 15 knižných odmien a 28 ocenení za športové úspechy. Titul naj deviatak/deviatačka získala Zdenka Valeková z 9.B, ktorá aktívne reprezentovala školu a robila jej dobré meno na rôznych súťažiach a olympiádach.

            Rozlúčili sa s nami i žiaci deviateho ročníka, za ktorých sa prihovorila Zuzana Valeková. Tento rok nám na stredné školy odchádza 41 deviatakov. Prajeme im veľa šťastia a úspechov na nových školách.

            Všetkým žiakom i učiteľom prajeme príjemné prežitie letných prázdnin

            a načerpanie nových síl a energie do budúceho školského roka. 

            Na dva mesiace sa škola zavrie a opäť sa otvorí v pondelok 4.septembra 2023.

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Milí žiaci a rodičia,

            srdečne Vás pozývame na slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023,

            ktoré sa uskutoční v piatok 30. júna 2023.

            Program:

            7:30 ďakovná svätá omša v kostole sv. Vendelína v Zuberci

            8:30 slávnostné ukončenie školského roka v telocvični školy spojené s rozlúčkou deviatakov

            9:30 rozdávanie vysvedčení a pochvál

            10:10 - 10:20 predpokladaný koniec

             Zároveň oznamujeme, že ŠKD a školská jedáleň nebude v prevádzke.

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Zuberec

          • Dopravný deň 1.stupeň

          • Žiaci 1.stupňa mali deň venovaný dopravnej výchove. Jej úlohou je pripraviť žiakov na bezpečný pohyb v cestnej premávke ako chodcov alebo cyklistov. Deti si mali možnosť na ihrisku preveriť svoje schopnosti a zručnosti v jazde na bicykli alebo kolobežke a zopakovať všetky dôležité informácie, ktoré musí poznať každý účastník cestnej premávky. 

          • „Beh na Javorový vrch“

          • Včera sa konal 0. ročník v behu na Javorový vrh. Štartovalo sa v areáli SOŠ Lesníckej v Tvrdošíne. Cieľ bol Javorový vrh. Dĺžka trate merala 5km s prevýšením 465m.   Cieľom tohto športového podujatia bolo prehĺbiť u mládeže vzťah k pohybovým aktivitám, lásku k horám a prírode. Do súťaže sa mohli zapojiť  žiaci 8. a 9. ročníka ZŠ, spolu zo žiakmi stredných škôl. Medzi nimi boli aj dvaja naši šikovní žiaci, milovníci športu Lukáš ŤapajákMarek Kuzár. Chlapci predviedli fantastický výkon,,, o ktorom sa rozhodlo až pred cieľom, kedže dobehli spolu. Hra HIP,HAP,HOP ukázala víťaza. Spomedzi všetkých zúčastnených žiakov s časom 30:37 sa na 1. mieste umiestnil Marek Kuzár a na 2.mieste s časom 30:39 skončil Lukáš Ťapaják.

            Chlapcom patrí obrovská gratulácia a poďakovanie im za reprezentovanie našej školy.

          • Lesná pedagogika: Rašelinisko v Oraviciach

          • Dnes sme opäť zažili jeden krásny a obohacujúci deň v prítomnosti našich lesných pedagógov, pánov Vladka Michalca a Mareka Hudáčka.

            Navštívili sme rašelinisko Peciská v Oraviciach, kde ,,učitelia v zelenom“ vysvetlili deťom akým spôsobom  a ako dlho také rašelinisko vzniká. Pomocou lavínovej sondy sme merali hrúbku rašelinovej vrstvy, pozorovali sme flóru a faunu typickú pre tento ekosystém. Na jednom stanovišti sme umiestnili jedno z meradiel vodnej hladiny, ktoré naši tretiaci sami vyrobili na hodinách pracovného vyučovania.

            Ďakujeme našim lesným pedagógom za celoročnú spoluprácu a tešíme sa na stretnutia v budúcom školskom roku.

          • Divadlo v anglickom jazyku

          • V štvrtom a piatom ročníku sme si vyskúšali role hercov v divadelnej hre Cisárové nové šaty a Zlatovláska a tri medvede. Žiaci priznali, že je to náročné zvládnuť hranie a rozprávanie naraz, ale boli naozaj šikovní a skvele zvládli pripraviť scénu aj vyrobiť postavičky. Možno z nich vyrastú budúci herci. 

          • Okresné kolo v atletike 5.- 7. ročník Zš

          • Dňa 19.6.2023 sa na multifunkčnom ihrisku pri Zš s Mš v Nižnej konal 0. ročník  okresného kola v atletike pre žiakov a žiačok 5.-7. ročníka ZŠ. Chlapci aj dievčatá súťažili v týchto disciplínach: 60m beh, 800 m beh ,hod vortexom raketkou /náhrada kriketky/,skok do diaľky. Hodnitili sa jednotlivci ale aj samotné družstvo.

                  Z celkového súčtu 202 bodov sa naše dievčatá umiestnili na krásnom 2. mieste.

            Individuálne miesta: Benčíková Karin - 2.miesto skok do diaľky

                                               Tekeľová Sofia - 3.miesto skok do diaľky, 3. miesto beh na 50m

                                               Pilárová Nela - 1.miesto beh na 50m, 2. miesto hod vortexom

                                              Šrobová Lujza - 5. miesto beh na 800m

                   Naši chlapci Hugo Šuriňák, Tomáš Tekel, Denis Tekeľ a Emanuel Leginus sa umiestnili na peknom 4mieste s celkovým počtom 189 bodov.

            Krásne 2.miesto si vybojoval  Emanuel Leginus s výkonom 50 metrov v hode vortexom.

                               Všetkým našim žiakom a žiačkám ďakujeme za vzornú reprezentáciu a krásne výkony!

          • Pátranie po predkoch

          • Zaujímavé projekty pod týmto názvom vytvárali žiaci 9. ročníka spolu s  celou rodinou. Cieľom projektu bolo spoznať minulosť svojich predkov i svoju minulosť, pretože „človek, ktorý nepozná minulosť, nie je hoden budúcnosti.“ Vo svojich projektoch:

             

            • vytvárali rodokmeň svojej rodiny,
            • opisovali najznámejšie osobnosti rodiny,
            • príbehy, na ktoré sa v ich rodine nikdy nezabudlo,
            • opísali zvyky vo svojej rodine atď.

             

             Žiaci vytvorili nádherné a cenné práce, pri ktorých využili svoju kreativitu. Mnohé boli naozaj kronikami ich rodín, do ktorých vložili svoje srdce, pátrali po svojich predkoch a vďaka tomu spoznali aj samých seba.

             

             

             

          • ENGLISH STAR

          •      V mesiaci apríl sa naši žiaci zapojili do celoslovenskej súťaže ENGLISH STAR, kde si overili svoje vedomosti z anglického jazyka.Súťažné otázky boli zamerané na učivo z konkrétneho ročníka a tak každý žiak vypracovával test podľa ročníka, ktorý navštevuje.

            Ďakujeme za účasť a prajeme ďalšie úspechy v jazykových súťažiach.

          • Pasovanie za čitateľov

          • Z histórie vieme, že mladí muži boli pasovaní za rytierov až vtedy, keď prešli výučbou nielen šermu  a  jazdou na koni, ale museli aj vedieť hrať na nejakom hudobnom nástroji, skladať básne, ovládať cudzie jazyky, byť galantní k dámam... Aj naši prváci sa od septembra statočne popasovali najprv s písmenkami, slabikami a slovami aby sa naučili pekne čítať. Bojovali statočne a v piatok 9.6.2023 zložili slávnostný sľub, ktorým boli pasovaní za čitateľov.  Naším cieľom bude naďalej pracovať na zdokonaľovaní čitateľskej gramotnosti a formovaní kladného vzťahu detí  k literatúre, aby aj v dnešnej pretechnizovanej dobe siahli po knihe a rozvíjali svoju slovnú zásobu a fantáziu.

          • Maksík

          • V matematickej súťaži, v ktorej žiaci 2.-4.ročníka riešili úlohy počas celého školského roka sme dnes odmenili "vytrvalcov".

            Titul NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK získali:

            Ján Mikulovský z 2.A

            Timotej Ťapák z 2.A

            Karolína Ligasová z 2.A

            Marek Lang z 2.A

            Zuzana Harmatová z 3.B

            Anetka Harmatová zo 4.A

            Monika Ondrošová zo 4.B

            Deti sa potešili diplomom a pekným cenám, ktoré získali od Talentídy. Gratulujeme nielen oceneným Maksáčikom, ale všetkým, ktorí vyriešili úlohy v piatich kolách súťaže.

          • Kráľovstvo odpadu

          • V stredu 14. júna sme v škole privítali chodúľové predstavenie Kráľovstvo odpadu s ekologickou tematikou, ktoré divadelníci organizujú a realizujú v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia. Interaktívne predstavenie bolo zamerané na recykláciu a separáciu odpadu. Predstavenie svojou myšlienkou podporuje u žiakov aktívny prístup k ochrane životného prostredia, vedie k zodpovednosti vo vzťahu k zdravému životnému štýlu, obmedzovaniu konzumného spôsobu života a k vnímaniu estetických hodnôt prostredia, v ktorom žijeme.

          • Exkurzia - Obecný úrad v Zuberci

          • Dňa 9.6.2023 sa žiaci 8.ročníka zúčastnili v rámci občianskej náuky exkurzie na Obecnom  úrade v Zuberci.  Na úrade nás privítal  p. starosta Mgr. Pavol Šroba,  ktorý nám venoval svoj čas a ochotne odpovedal na naše zvedavé  otázky. Oboznámil žiakov s fungovaním obecného úradu. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavostí o obci a významných projektoch, ktoré sa plánujú v obci uskutočniť. Prezreli si aj priestory, kde zasadá obecné zastupiteľstvo.

            Celá exkurzia bola veľmi vzdelávajúca a obohacujúca. Žiaci si odniesli nové poznatky o verejnej správe a samospráve, ako aj o význame aktívneho zapojenia sa do diania v obci.

            P. starostovi ďakujeme za precíznu prednášku a ochotu venovať sa našim žiakom!

             

          • Matematický klokan

          • Už tradične sa na našej škole uskutočňuje matematická súťaž, určená žiakom, ktorí majú radi matematiku. Zúčastňujú sa jej žiaci 1.- 9.ročníka. Aj tento rok sme sa potešili, že sa našim "KLOKANISTOM" podarilo zaradiť medzi úspešných riešiteľov tejto obľúbenej súťaže. Všetci súťažiaci boli odmenení diplomom.

            Úspešní riešitelia získali aj pekné hry a ceny s logom súťaže.

            Antonio Abrain Hoza z 1.B

            Ondrej Majerčák z 1.B

            Matteo Veselý z 1.B

            Anna Jančová z 2.A

            Karolína Motyčáková z 2.A

            Kristína Parižová z 2.A

            Zuzana Harmatová z 3.B

            Matúš Valek zo 4.A

            Ema Valeková zo 4.A

            Natália Šišková zo 4.B

            Lea Tekeľová zo 6.A

            Maroš Urban zo 6.A

            Erik Šiška zo 6.A

            Ivana Šišková zo 6.A

          • Okresné kolo Najzdatnejší žiak

          • Dňa 6.6.2023 sa konalo OK Najzdatnejší žiak v Čimhovej. Aj napriek nepriaznivému, upršanému počasiu deti zvládli všetky 4 disciplíny s úsmevom na tvári. V rámci okresu sa naše deti umiestnili takto:

            1. ročník D.: Tánička Šuvadová - 4.miesto

            2. ročník CH.: Matej Chladný - 4.miesto 

            3. ročník D.: Timea Pilárová - 3.miesto

            3. ročník CH.: Jakub Jandura - 2. miesto

            4. ročník D.: Ema Valeková - 2.miesto

            Našim detičkám srdečne gratulujeme a ďakujeme im za reprezentáciu našej školy!

          • Mladý bádateľ

          • Žiaci prvého stupňa mali možnosť načrieť do - pre nich zatiaľ neznámych - predmetov fyziky a chémie. Siedmaci si pre nich pripravili zaujímavé pokusy, ktorých princíp im aj následne vysvetlili. Ukazáli im ako si môžu vyrobiť čajovú raketu, sfúknuť sviečku bez pomoci úst, nafúknuť balónik pomocou vedenia tepla, alebo sa pokochať na príprave slonej zubnej pasty. Starším žiakom ďakujeme za prípravu tejto peknej akcie a mladším ďakujeme za účasť. 

          • Deň detí v škole

          • Priestory školského dvora sa 2. júna naplnili detským smiechom a radosťou. Počasie nám prialo a deti si mohli do sýtosti vychutnávať rôzne športovo-zábavné aktivity. Pani učiteľky a učitelia mali veľa práce s prípravou guláša, ale žiaci boli šikovní a ochotne pomáhali. Pani vychovávateľky a asistentky sa postarali o zábavu a vymysleli zaujímavé aktivity a výzvy. Vo výzve o najviac preskokov cez švihadlo zvíťazil Richard Petrášek a urobil rekord 215 preskokov. Starší žiaci odohrali rôzne športové turnaje. Celé dopoludnie v škole bolo plné pohody a škola sa na jeden júnový deň premenila na veľké ihrisko.

          • Slávik Slovenska - krajské kolo

          • Dňa 29.5.2023 sa konalo krajské kolo súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2023. Našu školu reprezentoval Lukáš Tabačák zo 7.A triedy. Svoje spevácke schopnosti si vyskúšal v najťažšej III. kategórii. Ako jeden z najmladších účastníkov v tejto kategórii sa nedal zahanbiť a svojim spevom si vyspieval krásne 3. miesto.

            Lukášovi gratulujeme a prajeme ešte veľa radosti zo spevu.