• Vianočná besiedka v ŠKD

          • V utorok 19.12. sa ŠKD premenil na miesto veselého zhromaždenia, kde deti zažívali predvianočnú atmosféru a vytvorili si nezabudnuteľné zážitky. Besiedka bola plná radosti, smiechu a spoločnej zábavy. Chodbou sa ozýval spev vianočných kolied, čo dotvorilo pocit vianočnej tradície. Deti si priniesli z domu cukrovinky, sladkosti, oblátky, čím sme vytvorili rozmanitý stôl plný vianočných dobrôt. Všetci sme si vychutnávali spoločnú chuť Vianoc. Aby sme vytriasli plné brušká a nabrali energiu, hrali sme sa hru s číslami. Táto aktivita priniesla smiech a súťaživého ducha, ktorý ešte viac posilnil spolupatričnosť medzi deťmi. Pri odchode domov p. vychovávateľky odovzdali každému malý darček, ktorý bol pripravený s láskou, aby každé dieťa cítilo, že je jedinečné a vážené. Spoločne si zaželajme pokojné Vianoce, nech sú naplnené zdravím, láskou a spokojnosťou.

          • Zuberské Vianoce

          • Už pomaly dvadsať rokov sa siedmaci z našej školy dozvedajú o výročných tradíciách z našej doliny, no tretí rok chodíme do Zuberského etnodomu, kde môžu počúvať o zvykoch v atmosfére života našich predkov.

            Výročné obyčaje sú tie, ktoré sú spojené s cyklom ročných období. Niektoré z nich sa dodržiavajú dodnes, iné sa spôsobom života menia alebo zanikajú. Dnes sme spolu s deťmi prežili aj “ Viliju“ alebo „Hody“, ako sa u nás volal Štedrý večer. V prednej izbe sme si pod starodávnym vianočným stromčekom prichystali celú štedrovečernú večeru. Deti videli a aj skúsili jedlá, ktoré sa v Zuberci varievali a tiež sa dozvedeli, že bohatosť stola na „Hody“ záležala od  situácie rodiny. Porovnali jedlá a prežívanie Vianoc v minulosti a dnes.

             

                      Naše poďakovanie patrí Mgr. Evke Janoštínovej, ktorá nás vždy s radosťou prijme k sebe.

             

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • V dňoch 12. - 13. decembra sa žiaci 3. – 8. ročníka online formou zapojili do školského kola matematickej súťaže Pytagoriáda. Úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí vyriešili minimálne 10 úloh z 15 v časovom limite 60 minút.

            Úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme!

          • Stolnotenisový turnaj

          • Žiaci navštevujúci stolnotenisový krúžok pod vedením pani Dáši Jančovej mali možnosť porovnať si svoje hráčske zručnosti, ktoré od začiatku školského roka nadobudli a zároveň zmerať svoje sily s ostanými. Žiaci, ktorí sa zúčastnili v piatok 15. decembra stolnotenisového turnaja boli rozdelení do dvoch skupín. V každej skupine hral každý s každým. Výsledky turnaja z finálového kola:

            1.miesto – Richard Petrášek

            2.miesto – Tobiáš Tabačák

            3.miesto – Jonáš Tabačák

            Všetci účastníci turnaja boli odmenení diplomom za účasť a víťazi získali aj pohár. 

          • „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“

          • V tomto predvianočnom období  sa naša škola opäť zapojila do krásneho projektu. Táto iniciatíva má jednoduchý cieľ: priniesť radosť a lásku do životov seniorov, ktorí by sa mohli cítiť osamotení. Pre mnohých z nich sú naše krabičky darom, ktorým otvoríme okno do sveta lásky a solidarity. Deti so svojimi rodičmi, ale aj učitelia  sa ochotne zapojili do tohto projektu, aby vytvorili krabičky plné lásky. Každý balíček je malý darček z ich srdca – puto lásky, ktoré deti cítia voči tým, ktorých možno nevidia každý deň, ale ktorých cítia v hĺbke svojho vnútra.

                        Tento rok bol veľmi úspešný. Podarilo sa nám vyzbierať 143 krabičiek.

            89 krabičiek sme odviezli do Trstenej - p.Podhorskej, koordinátorke KoľkoLásky o.z,.

            26 krabičiek putovalo do HNsP v Trstenej, na oddelenie psychiatrie. 

            28 krabičiek sme odovzdali spolu s deťmi dňa 14.12.2023, v Domove sociálnych služieb pre seniorov Tvrdošín. Na tento deň sme sa veľmi tešili. Deti niesli vo svojich srdiečkach radosť a lásku, ktorú chceli darovať ľuďom, ktorí našli v tomto zariadení svoj domov. Pri vianočných koledách si spoločne s nami zaspievali a zaspomínali na svoje detstvo, na svoje mladé časy. Tento hudobný zážitok sa  dotkol nielen uší, ale najmä sŕdc seniorov. Videli sme, ako sa ich tváre rozjasnili a ich srdcia ožili v rytme detského spevu. Starkí odmeňovali deti slzami radosti a srdečnými objatiami. Ďakovali za dar lásky a radosti. Táto symbióza vytvorila neopakovateľnú atmosféru, ktorá  nám bude dlho rezonovať v našich mysliach. Cestou domov sme sa ešte zastavili pozdraviť zdravotne postihnutých v Charite v Zuberci, kde nás tiež veľmi milo prijali.

            Veľké poďakovanie patrí rodine Vrlákovej. Druhýkrát nám poskytli autobus zadarmo, čím nám umožnili zrealizovať túto krásnu akciu. Ich štedrá podpora a zapojenie sa do dobročinných aktivít, svedčí o hodnotách, ktoré majú zakorenené v ich rodine.

            Krabičky lásky" nás utvrdili v tom, že pravá radosť spočíva v jednoduchých gestách lásky a starostlivosti.

          • Sv. Mikuláš v škole

          • Každoročne prichádza Mikuláš do našej školy a tak tomu bolo aj tento rok. Hudobníci ho krásnou hudbou sprevádzali po škole, anjeli obdarovávali dobré deti a čerti si tiež robili svoju prácu. Ďakujeme Mikuláš za darčeky a peknú chvíľku s tebou. 

          • Vedecké workshopy

          • Z príležitosti Týždňa vedy a techniky na Slovensku si pani učiteľky prírodovedných predmetov spolu so staršími žiakmi pripravili pre žiakov 3. a 4. ročníka vedecké stánky. Žiaci riešili úlohy zamerané na priestorovú predstavivosť: skladali origami kocku, kocku SOMA, trénovali pohľad zhora na kocku a pomocou skladačky so zrkadlami skúmali zákonitosti osovej súmernosti. V stánku „Šumivá chémia“ sa zúčastnili na experimentoch: Ako šumí ľad, Ako sfúknuť sviečku bez použitia úst, Ako nafúknuť balónik bez toho, aby sme ho nafúkli ústami. Nechýbali ani aktivity zamerané na činnosť srdca: Žiaci si merali krvný tlak a tep v pokoji a po záťaži, mohli počuť ozvy srdca fonendoskopom a mikroskopom pozorovali stavbu srdcového svalu. Ďakujeme za radosť z poznávania :-).

          • Náboj Junior

          • Dňa 24. novembra sa na Gymnáziu A. Bernoláka v Námestove konal 11. ročník súťaže Náboj Junior. Je to medzinárodná súťaž v matematike a fyzike určená pre 4-členné tímy žiakov primárne 8. a 9. ročníka základných škôl a príslušné ročníky osemročných gymnázií. Snahou každého tímu je v priebehu 2 hodín vyriešiť čo najviac úloh. Úlohy v Náboji Junior sa líšia od bežných školských úloh a vyžadujú istú dávku vynaliezavosti a kreativity. Úspech v súťaži závisí nielen na schopnostiach jednotlivých členov tímu, ale tiež na tom, ako efektívne dokážu spolupracovať.Našu školu reprezentovali dva štvorčlenné tímy zo žiakov ôsmeho a deviateho ročníka.

            Prvému tímu v zložení Filip Homola, Michal Valek, Šimon Šangala Karolína Bebejová sa podarilo vyriešiť 20 úloh a zo 482 tímov na Slovensku obsadil 128 miesto. V medzinárodnom rebríčku skončili na 376 mieste z 1797 tímov.

            Druhý tím v zložení Nina Harmatová, Kamila Letošťáková, Dávid KovalčíkLukáš Tabačák vyriešil 17 úloh a v rámci Slovenska obsadil 243 miesto.

            Ďakujeme obom tímom za reperezentáciu a pekný výsledok v súťaži!

          • Objav svoj talent

          • V utorok 22. novembra 2023 sa na Škole umeleckého priemyslu v Nižnej uskutočnila výtvarná súťaž pod názvom „Objav svoj talent“. Súťaž bola určená žiakom 8. a 9.ročníka základných škôl. Tento ročník sa niesol v téme „KTO DRUHÉMU JAMU KOPE...“. Z našej školy sa súťaže zúčastnilo 6 žiakov (Nina Harmatová, Zdenka Belanová, Soňa Tekeľová, Karin Škerdová, Richard Petrášek, Nina Barancová). V silnej konkurencii, ktorá prišla ukázať svoj talent sme obsadili v oboch kategóriách dve krásne prvé miesta:

            Nina Harmatová z 9.A  -  1. miesto v kategórii A

            Karin Škerdová z 8.A  - 1. miesto v kategórii B

            Zdenka Belanová z 9.A  - získala cenu poroty

            Sprevádzajúci pedagógovia sa pod vedením Mgr. Zuzany Anderkovej oboznámili s rôznymi technikami mramorovania a po zaujímavom seminári si rôznymi technikami vytvárali mramorový papier.

            Za účasť a reprezentáciu ďakujeme všetkým našim žiakom, výherkyniam súťaže gratulujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Technická olympiáda - okresné kolo

          • V okresnom kole technickej olympiády sme boli úspešní. Technická olympiáda svojim obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Je to postupová súťaž jednotlivcov aj súťažných dvojíc, v ktorej žiaci súťažia okrem teoretických vedomostí v teste aj v riešení praktických úloh prácou s rôznymi nástrojmi a prístrojmi v technických dielňach. Má dve kategórie (kategória B pre 5. – 7. ročníky ako súťaž jednotlivcov, kategória A pre 8.- 9.ročníky ako súťaž dvojíc). Našu školu reprezentovali Dušan Pavčo zo 7.B, Jozef BielopotockýAdam Patera z 9.A.

            V kategórii A sa umiestnili Jozef Bielopotocký a Adam Patera  na krásnom 1.mieste.

            Gratulujeme a držíme palce v krajskom kole!

          • 160. výročie založenia Matice slovenskej

          • Žiaci 8. ročníka nám pripomenuli významné jubileum v dejinách slovenskej kultúry – 160. výročie založenia Matice slovenskej. Pripravili si zaujímavé projekty a prezentáciu pre mladších žiakov. Prezentácia obsahovala nielen historické informácie o vzniku Matice slovenskej, ale aj dôležité momenty v jej vývoji a prínosy pre slovenskú kultúru. Zároveň predstavili významné osobnosti pôsobiace v Matici slovenskej. Žiaci z nižších ročníkov mali možnosť položiť otázky a diskutovať o tom, čo sa dozvedeli.

            Cieľom prezentácie bolo prepojiť generácie a zdieľať kultúrne dedičstvo našej krajiny.

          • Zaujímavé fotografie v podaní piatakov

          • Grafická informácia v podobe digitálnej fotografie je témou na hodinách informatiky. Vlastné skúsenosti pri zhotovovaní digitálnych fotografií si žiaci piateho ročníka vyskúšali vytváraním fotografií pomocou mobilných telefónov. Úlohou bolo vytvoriť zaujímavú fotografiu v priestore, pomocou filtrov alebo dizajnovaním predmetov. Na záberoch vidieť kreativitu a pestrosť nápadov žiakov.

          • Zuberský kroj v ŠKD

          • Tento týždeň  oddelenia  ŠKD  ožili bohatou  a pestrou paletou ľudových tradícií Zuberca.  Deti sa ponorili do sveta folklóru. V rámci pútavej besedy  s p. vych. Gonšenicovou si zobrali na seba úlohu nositeľov tradičných krojov - od mužských až po detské. Počas aktivít  pri triedení a spoznávaní látok oživili tvorbu  ľudového oblečenia. Ľudový motív  sa v tvorivosti detí  prejavil pri zdobení džbánov nádhernými ornamentmi. III oddelenie ŠKD zorganizovalo na chodbe školy výstavku ľudových krojov. Pre autentickejší zážitok sa všetky deti obliekli do krojov,  spoločne zaspievali piesne zo Zuberca  a tak vytvorili živý obraz nášho kultúrneho dedičstva.

          • Školské kolo olympiády v ANJ

          • V mesiaci november sa uskutočnilo školské kolo olympiády v ANJ.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

            Gratulujeme úspešným.

             

            kat.1B - roč. 8. a 9.

            1. Emanuel Leginus (8.A) - bude ná reprezentovať na okresnom kole

            2. Hugo Šuriňák  (8.A)

            3.  Hugo Hruboš, Karolína Bebejová (8.A)

             

            kat.1A - roč. 7.

            1. Mia Makanová (7.A) - bude ná reprezentovať na okresnom kole

            2. Lujza Šróbová  (7.B)

            3. Dávid Petrek (7.B), Tomáš Leginus (7.A)

             

          • Americký sen

          • Žiaci deviateho ročníka 13. 11. 2023 venovali hodinu dejepisu regionálnej téme, a to vysťahovalectvu. Z výkladu sa mohli dozvedieť, že podroháčsky kraj zasiahli v minulosti dve veľké vysťahovalecké vlny, počas ktorých mnohí naši rodáci odišli za prácou do zámoria. Za prácou odchádzali najmä odvážni, pretože mnohí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi. Najväčšou prekážkou po príchode za „veľkú mláku“ bola jazyková bariéra. Niektorým peniaze pokrivili charaktery, začali  život s novou ženou, preto tam máme mnohí potomkov. Doma zostali siroty a rodina s obrovskými dlhmi, lebo na cestu si museli požičať. Na tých, čo sa vrátili, to bolo aj vidieť. Amerikáni nosili košele, obleky, pričom u  nás sa nosili kroje. Stavali si iné domy, nepoužívali už nárečie, ale v komunikácii používali aj zopár anglických slov. Poďakovanie patrí najmä  Mgr. Evke Janoštínovej, ktorá veľmi rada a ochotne odovzdáva svoje vedomosti z tejto oblasti našim žiakom už niekoľko rokov.

             

          • Záložka do knihy spája školy

          • Opäť po roku sa naša škola zapojila do medzinárodného projektu: Záložka do knihy spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Žiaci štvrtého ročníka vytvárali záložky do knihy, ktoré putovali za hranice Slovenka do partnerskej školy ZŠ s MŠ Jezeřany-Maršovice v Českej republike. Záložky sme tvorili na hodinách výtvarnej výchovy, ale i slovenského jazyka. Tento rok stvárňovali žiaci na záložkách knižných hrdinov zo svojich obľúbených kníh. Výtvory našich štvrtákov boli odmenené záložkami českých žiakov. V balíku od partnerskej školy sme si tiež našli aj malý darček a pexesá.

            Ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník projektu.