• Aj v ŠKD sme v marci čítali...

          • Keď mám peknú knižku v ruke - hoci neveľkú - je to, akoby som stretla dobrú priateľku.

            Kadečo mi vyrozpráva, čo ja nepoznám, zavedie ma do ďaleka, hore ku hviezdam.

            Keď mi večer začne sníček lietať po líci, ja zaspávam v postieľočke, knižka v knižnici.

          • Marec - mesiac knihy

          • Marec, prvý jarný mesiac, sa spája nielen s príchodom slnečných dní, ale i zvýšeným záujmom o čítanie kníh. V našej škole sa snažíme u žiakov vzbudiť záujem o čítanie prostredníctvom rôznych aktivít, do ktorých sa zapája celá škola. Motivačná nástenka vo vestibule školy pútala pozornosť už od prvých marcových dní, kde sa žiaci dozvedeli obľúbené knihy svojich učiteľov a zároveň zaznačovali do prázdnej knižnice názov knihy, ktorú oni prečítali v mesiaci marec.

            V týždni od 18.3. do 22.3. sme sa so žiakmi zapojili do celoslovenského projektu ČÍTAJME SI. Čítali sme všetci, od prvákov po deviatakov. Cieľom tohto projektu bolo podporiť radosť z čítania u detí a mládeže. V rámci čitateľských aktivít boli žiaci oboznámení s Linkou detskej istoty, ktorá bola zriadená na pomoc deťom, ktoré sa ocitnú s nejakým problémom osamotení. Peknou aktivitou bolo rovesnícke čítanie, v ktorom sa starší žiaci stretli s mladšími a počas jednej hodiny si vzájomne čítali knihu a zároveň sa spoznávali. Čitateľský maratón prebiehal postupne v triedach, školskej knižnici, v átriu aj na chodbách.

            Veríme, že mesiac MAREC - mesiac knihy, odštartoval u detí chuť do ďalšieho čítania.

          • Veselé kvapky vody v ŠKD

          • Na jar sa roztopím, záhrady pokropím,

            veď som dar života, to moja robota.

            Len so mnou neplytvajte, ale ma šetrite,

            budem slúžiť všetkým, veď to uvidíte.

            Napojím zvieratá, osviežim rastliny,

            len nech neodtekám zbytočné hodiny.

          • Medzinárodný deň stromov v ŠKD

          • 21. marca oslavujeme Medzinárodný deň stromov. Je to deň, kedy si pripomíname význam stromov pre náš svet a ich nenahraditeľnú úlohu v našich životoch. Stromy nám poskytujú čistý vzduch, prírodné krásy a zároveň sú domovom pre mnohé druhy živočíchov. Deti v školskom klube sa v tento deň zapojili do rôznych aktivít , pri ktorých sme si rozprávali o dôležitosti zachovávania stromov a lesného prostredia. Na záver sme si zhotovili plagát s touto tematikou. Každý strom je symbolom nádeje a rastu. V tento špeciálny deň sme sa zamysleli aj nad tým, ako môžeme prispieť k ochrane našej planéty tým, že sa budeme starostlivo starať o stromy a prírodu okolo nás.

          • Okresné kolo vo VYBÍJANEJ žiačok

          • V utorok 05.03.2024 sa v športovej hale v Tvrdošíne odohralo kvalifikačné kolo do OK I. vo vybíjanej žiačok, ktorého súčasťou sme boli aj my. Spomedzi 6 tímov, sme boli najúspešnejší. Z 1. miesta sme postúpili na okresné kolo, ktoré sa konalo 19.3.2024 na Zš s Mš v Liesku. V okrese sme opäť ukázali, čo v nás je. Dievčatá bojovali zo všetkých síl a oplatilo sa. Vyhrali sme každý jeden polčas, ale aj každý zápas. Postupujeme ďalej, na regionálne kolo.

            Náš tím tvorili: Miriama Brunčáková, Lenka Ferancová, Lenka Greššová, Mia Makanová, Karin Márnotová, Nela Pilárová, Lenka Šišková, Lujza Šrobová, Noemi Anna Šuriňáková,  Lea Tekeľová, Sofia Tekeľová, Vanesa Trošanová, Veronika Žuffová.

            Za ich snahu a reprezentáciu školy im ďakujeme.

          • Reklama na dobrú knihu

          • Akcia pod týmto názvom sa v našej škole uskutočňuje vždy v marci. Jej cieľom je, aby sa žiaci so svojimi  zážitkami pri čítaní kníh podelili so spolužiakmi. Po prečítaní dobrej knihy uverejnia na nástenke reklamu  na svoju obľúbenú knihu s ilustráciami a myšlienkami, ktoré ich v knihách zaujali. Zároveň napíšu, prečo by túto knihu odporučili aj ostatným. Veríme, že takéto akcie rozšíria záujem žiakov o čítanie.

          • Anglické divadlo

          • Po dlhom čase k nám opäť prišli herci z divadelného centra a predstavili nám anglicko-slovenskú rozprávku Laki´s town. Predstavili nám mesto tak ako ho nepoznáme. Z pohľadu dvoch postáv – psa a holuba. Jednoduché používanie anglického jazyka a interakcia zo žiakmi boli atraktívne a zábavné. Hercom sa podarilo žiakov zaujať a tešíme sa na ďalšie predstavenie.

          • Varíme na anglickom jazyku

          • Obsahom vyučovania na hodinách anglického jazyka je jedlo a aktivity spojené s jedlom. Žiaci sa cez slovnú zásobu oboznamujú z rôznymi druhmi potravín, s postupom prípravy jedla a komunikujú aj ako zákazníci a predávajúci v obchode.  Tieto činnosti sú pre nich zábavou. Sú šikovní a príprava malého pokrmu im šla od ruky.

            DOBRÚ CHUŤ.

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Zuberec oznamuje rodičom, že v zmysle paragrafu 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon ) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            udeľuje 

            žiakom 6., 7. a 8. ročníka ZŠ s MŠ Zuberec dňa 20. marca 2024 riaditeľské voľno.

             

            Odôvodnenie: Riaditeľské voľno je udelené žiakom z organizačných dôvodov — zabezpečenie celoslovenského testovania T9.

            Vyučovanie v 1. - 5. ročníku bude pokračovať bez zmeny podľa platného rozvrhu hodín.

             

          • Testovanie T9 2024

          • Harmonogram Testovanie 9 2024

            20. marec 2024 (streda)

            Matematika

            08:00 – 08:10 h (10 minút) - úvodné pokyny, rozdanie OH a pomocných papierov

            08:10 – 08:20 h (10 minút) - rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            08:20 09:50 h (90 minút) - administrácia testu z matematiky

            09:50 – 09:55 h (5 minút) - zozbieranie testov, OH a pomocných papierov

            09:55 10:20 h (25 minút) - prestávka

             

            Slovenský jazyk a literatúra

            10:20 – 10:25 h (5 minút) - úvodné pokyny a rozdanie OH

            10:25 – 10:35 h (10 minút - rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            10:35 11:45 h (70 minút) - administrácia testu z vyučovacieho jazyka

            11:45 – 11:50 h (5 minút) - zozbieranie testov a OH

            *Žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP), ktorí majú počas testovaniaupravené podmienky, sú testovaní podľa osobitného harmonogramu.

            Dĺžka testovania žiakov so ŠVVP zaradených do 1. skupiny obmedzenia je predĺžená o 15 minút. Dĺžka testovania žiakov so ŠVVP zaradených do 2. skupiny obmedzenia je predĺžená o 30 minút. V prípade, že všetci   žiaci skupiny   ukončia testovanie   skôr, ostatné činnosti je možné presunúť o ušetrený čas, pričom druhý testovaný predmet nemôžu začať skôr ako o 10:20 h.

            Záver testovania

            (30 minút)

            11:50 – 12:20 h - komisionálne zabalenie spätnej zásielky podľa pokynov po skončení poslednej testovanej skupiny v danej škole (vrátane 1. a 2. skupiny obmedzenia žiakov so ŠVVP)

            (ak nebol testovaný žiak so ŠVVP s upravenými podmienkami)

            najskôr od 11:50 – najneskôr do 12:50 h

            (ak bol testovaný žiak so ŠVVP v 1. skupine obmedzenia)

            najskôr od 11:50 – najneskôr do 13:20 h

            (ak bol testovaný žiak so ŠVVP v 2. skupine obmedzenia)

             

             

            Špecifikácia testu z vyučovacích jazykov

            Špecifikácia testu z matematiky

          • Chemická olympiáda

          • Dnes 14.3.2024 sa naše dve deviatačky - Ninka Harmatová a Kamilka Letošťáková - zúčastnili Chemickej olympiády. Súťaž sa odohrala v ŽŠ s MŠ R. Dilonga v Trstenej. Žiačky sa na olympiádu svedomito a usilovne pripravovali, aj napriek tomu, že sa musia pripravovať na blížiace sa Testovanie 9. Obidve sa stali úspešnými riešiteľkami a z celého srdca im gratulujeme.

          • Florbal žiakov - okresné kolo

          • Dňa 13.03.2024 sa na Gymnáziu Martina Hattalu v Trstenej uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiakov základných škôl. Z okresu sa súťaže zúčastnili 4 základné školy. Hralo sa 2x 10 minút, každý s každým. V silnej konkurencii proti Tvrdošínu a Trstenej boli neúspešní. V záverečnom turnaji o tretie miesto chlapci nasadili všetky svoje sily a s výrazným náskokom gólov vyhrali nad Hladovkou. 

            Na reprezentácii a peknom umiestnení sa podieľali Fandák Hugo, Kubala Matej, Leginus Emanuel, Motyčák Adam, Patera Adam, Šveláň Dávid, Tabačák Lukáš, Tekeľ Denis, Tekeľ Tomáš, Vidiečan  Adrián, Žuffa Ondrej.

          • V krajine rozprávok H.Ch.Andersena

          • V mesiaci marec sme sa na hodinách literatúry v  5. ročníku  ponorili do sveta rozprávok svetoznámeho spisovateľa a rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Ako správni rozprávkari  sme vstúpili  do knihy Andersenových rozprávok. Každý žiak si vybral jednu jeho rozprávku a vo svojich projektoch odhalil najkrajšie príbehy, v ktorých boli začarované labute, statočný cínový vojačik či láskavá morská víla. Nesmrteľné príbehy s nádhernými ilustráciami ich preniesli  do sveta kúziel a zázrakov. Tieto pútavé, vtipné a často dojemné príbehy nesú v sebe silný mravný odkaz – odsudzujú hlúposť, pokrytectvo, povýšeneckosť a nečestné správanie. Poukazujú na to, že inakosť netreba odsudzovať a prinášajú nádej, že dobro zvíťazí nad zlom.

            Spoločné čítanie  patrí  k tým najplnohodnotnejším okamihom s deťmi.

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Na základnej škole M.Medveckej sa v utorok 12.3.2024 konal 52. ročník okresného kola geografickej olympiády. Z našich žiakov sa zúčastnili - Natália Šišková 5.B, Aneta Harmatová 5.A, Teodor Podbieľančík 5.A, Sofia Tekeľová 6.B, Leonard Geschwandtner 7.B, David Blažek 7.A. 

            Okresné kolo pozostávalo z troch častí:  monotematická a teoretická

                                                                             praktická

                                                                             Orava - región

            Najlepšie výsledky dosiahli L. Geschwandtner a S. Tekeľová. Boli úspešní riešitelia. Ostným našim súťažiacim chýbal  už len malý kúsok, aby dosiahli stupeň UR.

            Všetkým zúčastneným žiakom veľmi ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa chuti do nového ročníka.

          • Čo som sa naučil od babky a dedka

          • Každý rok tvoria žiaci druhého stupňa literárne práce na rôzne témy. Tento školský rok sme zamerali tému celoškolskej literárnej súťaže na starých rodičov, pretože aj oni tvoria neodmysliteľnú súčasť ich života. Svoje pocity a zážitky pretvorili do písomnej podoby, a tak im vyjadrili svoju lásku, poďakovanie i vďaku. Víťazmi tohtoročnej celoškolskej súťaže sa stali nasledovní žiaci:

             

            I. kategória 5. – 6. roč.:

            1. Matúš Valek, 5.A

            2. Michaela Juráňová, 5.A

            3. Ema Valeková, 5.A a Sofia Hrubošová, 6.B

             

            II. kategória 7. – 9. roč.:

            1. Andrea Hulejová, 9.A

            2. Filip Škerda, 7.A

            3. Kamila Letošťáková, 9.A

             

             

            Čo som sa naučila od babky a dedka

                     Život každého z nás sa skladá z mnohých dní, ktoré sú ako dieliky puzzlí, čo do seba zapadajú  a vytvárajú nám obraz. Ja som si z nich vyskladala obraz mojich starkých, ktorý si ukrývam v pamäti ako poklad do konca. A teraz o to viac, keďže sa moja starká zmenila na hviezdu a pozerá sa na nás z mäkučkého obláčika, ako to hovorí moja mladšia sestra.

                    Moji starkí sú, boli a budú pre mňa veľkým vzorom. Starký je pre mňa vzorom čestnosti a pracovitosti.  Vždy, keď prídem k nim, nájdem ho odmetať sneh, nosiť drevo, kosiť trávu, kopať v záhrade, či polievať kvety. Môj starký je človek, ktorý mi splnil všetko, čo mi na očiach videl. Nikdy nezabudnem na chvíle, keď sme spolu pochodili míle a zdolali všetky chotáre v okolí. Pamätám si, ako mi raz v zime naplnil vrece slamou a spúšťali sme sa na medziach za ich domom. Alebo ako sme kosili chodník a čistili miesto pri studničke, v ktorej vyviera voda, vraj dobrá na oči. Naučila som sa od neho, že všetko, čo človek má, získa svojou čestnou prácou. Starká bola pre mňa zas vzorom láskavosti, obetavosti a šikovnosti. Vedela štrikovať, háčkovať, vyšívať. Nebolo veci, ktorú by nevedela urobiť. Naučila ma krížikovú výšivku, s ktorou som si vyšila prvé písmeno z môjho mena. Každú nedeľu piekla buchty s tvarohom alebo jablkami, ktoré rozvoniavali celým domom. Naučila ma piecť ten najlepší jablkový koláč, ktorý nenájdete v žiadnej cukrárni.  Pamätám si, ako mi čítala rozprávky, učila ma riekanky a spievali sme detské pesničky od „Kukulienky...,“ až po „Pec nám spadla...“ Obetovala mi to najcennejšie v živote, všetok svoj čas. Nikdy mi nepovedala, nie, nedá sa,  neviem... Zahrňovala ma svojou láskavosťou, a preto viem, že je v nebi. Veď už tu bola anjelom, ktorý chodil po zemi. Starkí sú pre nás veľkým darom, ktorý sme dostali do vienka a nie každý má to šťastie, preto by sme si ich mali vážiť a užívať si každú chvíľu, kým sú ešte s nami.

                       Na záver by som už len spomenula slová jednej piesne, ktoré mi pripomínajú mojich starkých: „Starký, starká, za všetko Vám ďakujeme a nikdy nezabudneme, že  v žilách mám Vaše korene a krv, čo vo mne drieme, je korením tejto zeme...“

            Andrea Hulejová, 9.A

             

             

            Čo som sa naučil od babky a dedka?

                           Moje najkrajšie chvíle sú určite prežité v Habovke. Tu žijú moji starí rodičia. Chodievam k nim  na prázdniny a cez víkendy na prespávačku.

                          Pamätám si, ako sa starká starala o babku – jej mamu. Raňajky, večere, obedy, starostlivosť o chorého človeka od ráno do večera a popritom jej práca v domácnosti a hostí mi utkvela v spomienkach. Starkina obeta pre druhých, bez jediného slova sťažovania sa mi stala veľkým príkladom. A ešte si našla  čas aj na nás vnúčatá.

                      Moju starkú som nepočul zle rozprávať na niekoho. Vtedy opustí miestnosť. Nerozpráva nikdy veľa a zbytočne. Povie málo, ale len to dôležité. Jej láska sa prejavuje cez skutky.

                      Stará mama má naučila vážiť si prírodu a život. Ona miluje prírodu, vtáčiky a všetky zvieratá, aj pavúky. Každé mača, ktoré zamňaučí pred dverami kuchyne potajomky nakŕmi. Záhadne sa usmieva na prílet vrabcov a sýkoriek do kŕmidla, na ježka, ktorý každú jeseň nájde cestu do ich dvora. Ak ju niekto poprosí o pomoc, pomáha nezištne a nikdy za to nič nechce. Jej srdce dáva aj to posledné.

                        Starí otec mi často hovorí: „Nesprávaj sa k ľuďom tak, ako nechceš, aby sa oni správali k tebe.“ Starký ma učí, aby som nikdy neposudzoval ľudí, až kým sa nepozriem najprv na seba a svoje chyby. Opakuje: „Keď vidíš, že niekto potrebuje pomoc, nečakaj, kým ťa o ňu požiada, chyť sa činu.“ Napríklad, aby som pomohol starkej, keď niečo nesie z pivnice, alebo otcovi, keď kosí záhradu. Starký ma naučil už ako malého hrať šach. Je to naša najkrajšia spoločná zábava.

                       Od mojich starých rodičov som sa naučil mať záujem o šport, urobiť vianočný šalát, hrať sudoku, pripraviť si sám toasty, ale aj vedieť sa rozdeliť s posledným rezňom, alebo ho prenechať iným.   Ďakujem Pánu Bohu, že ich mám.

            Filip Škerda, 7.A

             

             

            Čo ma naučili starí rodičia

            Starí rodičia múdri a skúsení,

            pri nich sa cítime stále ľúbení.

            Na ich rady vždy sa sústredím,

            rada k nim chodím a len tak si posedím.

             

            Babka ma naučila koláčiky piecť

            a hlavne od problému nikdy neutiecť.

            Poobede krížovky lúštiť to bolo naše,

            často mi vravela, že nemám chodiť okolo horúcej kaše.

             

            Dala mi dar lásky, trpezlivosti a úprimnosti,

            aj dôležitú vec – tešiť sa z maličkostí.

            Dedko so srdcom otvoreným ako kniha,

            ani neviem, ako by som sa mu za to zavďačila.

             

            Učil ma o práci a vytrvalosti,

            stáť si za svojím bez ohľadu na okolnosti.

            Že veci, čo chcem, neprídu samy,

            mám sa postaviť a ísť za svojimi snami.

             

            Cestu mi ukázali

            a veľmi veľa odovzdali.

            S láskou žiť život, to je ich škola,

            pri nich cítim to teplo domova.

             

            Ich rady a príbehy sú neoceniteľné

            a v mojom srdci nezabudnuteľné.

            Som vďačná za všetko, čo ma naučili,

            týmto ma na život dobre pripravili.

            Kamila Letošťáková, 9.A

             

            Čo som sa naučil od babky a dedka

                     Moji starí rodičia pre mňa znamenajú veľa.  Hlavne starká Majka, ktorá sa o mňa od mala starala, pretože mamina išla do práce, keď som mal len 8 mesiacov. Mám ju veľmi rád a aj napriek tomu, že nebývame v jednom dome, často k nej prebehnem, pretože býva len „cez záhradu“.

                   Starká Majka je mama mojej maminy a jej najväčšou záľubou je lúštenie krížoviek.  Pečie tie najlepšie koláče a pizzu. Vždy, keď som u nej na prázdninách, uvarí mi všetko, čo len chcem. Ja to trošku zneužívam a vždy si prajem rezeň a hranolky. Nikdy mi nič neprikazuje, ani ma nepoúča. Po večeroch hráme karty a pozeráme rozprávky. Chcel som ju naučiť aj šach, ale bolo to nad moje schopnosti. Počas dňa spolu chodíme na prechádzky po rôznych zákutiach lesa a to ma strašne baví. Prechádzame po lavičkách, preskakujeme potok po kameňoch a to je veľká zábava. Vždy sa na tieto dobrodružné jazdy veľmi teším. Keďže starká má zmysel pre humor, občas jej aj niečo vyvediem. Ona sa však nikdy nehnevá, vždy sa na tom zasmeje. Starká tiež pozná veľa byliniek, ktoré zbierame a ona ma učí, ako sa volajú a na čo sa používajú. Popri tom mi rozpráva, ako ľudia niekedy žili a o koľko to mali ťažšie ako my. Čaj si varili iba z takýchto byliniek, primiešavali si ich aj do jedla a priať si nejaký rezeň a hranolky bolo vtedy nemožné. Deti nemali sladkosti ani ovocie každý deň a o hračkách od výmyslu sveta mohli iba snívať. Hrali sa iba s tým, čo si našli vo dvore alebo v lese. Samozrejme, ak na to mali čas, pretože museli pomáhať na poli a v domácnosti.

                    Mám rád mojich starkých, sú múdri a skúsení, pretože si toho v živote už prežili veľa. Od starkej som sa naučil, že musím byť trpezlivý a pracovitý, iba tak môžem v živote niečo dosiahnuť. Zároveň si mám vážiť veci, ktoré naša generácia berie ako samozrejmosť.

            Matúš Valek, 5.A

             

            Čo som sa naučila od mojich starkých

            V detstve som sa naučila mnohé od mojich starých rodičov. Nielen zručnosti, ale aj hodnoty, ktoré mi dodnes formujú charakter. Od milovanej starkej som zdedila umenie kresliť, ktoré mi otvorilo brány kreativity. Jej ruky viedli moje prvé krôčiky na papieri a každý ťah ceruzky nesie v sebe kúzlo spomienok. Starká mi odkryla tajomstvá v kuchyni. Do každej múky pridala štipku svojho srdca a naučila ma tajomstvá dokonalých koláčov. V detstve sme si často spievali pesničky, ktoré si pamätám dodnes. Sú to spomienky, ktoré ma sprevádzajú a tvarujú so mňa človeka s láskavým srdcom.

            Od starkého som síce neprijala konkrétnu zručnosť, ale vzácny dar správania sa. Jeho tiché gestá dobra, jeho neochvejná láskavosť, to sú hodnoty, ktoré mi vštepil do srdca. Jeho mlčanie v sebe nieslo múdrosť a hlbokú úctu k druhým.

            Z týchto dvoch svetov som čerpala silu a múdrosť, aby som sa stala tým, kým som dnes. V ich príbehu sa prelína krása umenia a hlboká morálna sila. Ich odkaz žije vo mne. So srdcom naplneným múdrosťou pokračujem v ceste životom, zanechávajúc za sebou stopy lásky, umenia a hodnôt, ktoré som zdedila od mojich starých rodičov.

            Miška Juráňová, 5.A

            Čo som sa naučila od babky a dedka

             

            Starí rodičia sú ako Google, do ktorého napíšete vašu sťažnosť a oni vám poskytnú desiatky múdrosti, ktoré sú hodné Oskarovej ceny. A presne takéto momenty sú najsilnejšími momentami v našich životoch. O jeden taký sa s vami podelím.

            Je teplý júnový deň, so starkou sedíme u nej na záhrade. Pomaly sa hojdáme na jej snáď storočnej hojdačke a ja v duchu obdivujem jej cit pre pestovanie kvietkov. Toľko druhov krásnych kvietkov, ktoré vyzerajú tak „živo“, by ste nikde inde nenašli. Je jún a to znamená, že škola si dala závod o najviac napísaných testov v mesiaci. Sme ešte deti, nemali by nás tak traumatizovať, lebo nedorobíme ani povinnú desaťročnú dochádzku. Som  naozaj v strese, lebo chcem všetko zvládnuť na jednotky, nech môžem potom zahviezdiť pred sestrami. Plus, aby toho nebolo málo, blíži sa koncoročný koncert, na ktorý som cvičila presne 0,0 minúty a to najhoršie, Betka si kúpila rovnaké šaty, aké som si chcela obliecť na záver roka… So všetkými problémami sa zdôverujem starkej, lebo tá ma najviac chápe. Alebo aspoň sa tvári, ale aj to sa počíta. Keď dokončím svoj zoznam sťažností, starká sa na mňa pozrie pohľadom, vďaka ktorému viete, že tvrdo dume.

            Po chvíľke ticha, kedy aspoň porozmýšľam, či som na nič nezabudla, sa s úsmevom oprie o operadlo a spustí: „Emka, teraz ma pozorne počúvaj! Žilo raz jedno dievča, volala sa Lenka. Bolo to najsmutnejšie a najnešťastnejšie dievča, aké si mohla stretnúť. Rozhodla sa, že keď nemôže byť šťastná ona, nebude nikto. Preto, keď videla napríklad dieťa s balónom, nenápadne ho praskla a podobne. Raz si jej zlý čin všimol starý ujo, ktorý sedel a čakal na svoju vnučku. Zavolal si Lenku k sebe a opýtal sa jej, prečo to spravila. Ona mu nevrlo odvetila, že keď jej šťastena nedopraje ani kúsok šťastia v živote, ona urobí to isté ľuďom okolo nej. Starý pán sa na chvíľu zamyslel a potom jej povedal: „Trošku si ťa preskúšam. Koľko je 5+5?“ Lenka mu so zdvihnutým obočím odpovie, že 10. „A koľko je 7+3?“ „10“  „8+2?“ „10“ „Správne. Vieš, čo som ti tým chcel povedať?“ opýta sa Lenky. „Že viem matematiku?“ stále mrzuto odpovie Lenka. „Nie, ukázal som ti tri spôsoby ako dosiahnuť 10. Takže, nemyslíš si, že aj ty tú svoju desiatku, alebo rovnosť šťastia u ľudí môžeš dosiahnuť aj inak? Napríklad nájdením niečoho, čo ťa robí šťastnou? Mňa šťastným robí rodina, preto sa teraz idem stretnúť so svojou vnučkou." Lenka sklopí oči, lebo odpoveď pozná. Bola, napríklad, keď sme sa s kamarátkou obliekli do šiat jej maminy. Cítili sme sa ako dospeláčky. Veľmi sme sa smiali. Potom sme sa ale veľmi pohádali, lebo som si chcela vziať tie krajšie a ona sa na mňa urazila a už sa nebavíme. Ujo jej odpovie: „Tak myslím, že je najlepší čas zájsť za kamarátkou a ospravedlniť sa jej. Ja už musím ísť." Lenka sa rozhodla, že ho poslúchne a pôjde za jej kamarátkou. Tá sa jej tiež ospravedlnila a Lenka sa po dlhej dobe cítila opäť šťastná…

            „Dobre starká, pochopila som, že je mnoho ciest ako vyriešiť svoje problémy.“ Rada, ktorú som ti chcela hlavne odovzdať, znie, že vždy všetko nakoniec dobre dopadne a ak to dobre nedopadlo, tak to ešte nie je koniec… Myslíte si, že jej za každú múdrosť cinknú na účte nejaké peniaze? Lebo v tom prípade je starká tajná milionárka.

            Ema Valeková, 5.A

             

             

            Čo som sa naučila od babky a dedka

            Keď prídem k starkým na prázdniny,

            ihneď pustím sa do driny.

            Veď starkí ma chcú naučiť,

            ako sa v domácnosti zaučiť.

             

            Starká ma už ťahá,

            poď ty, moja drahá!

            Naučím ťa piecť,

            periny navliecť.

             

            Kuchyňa je miesto pre žienky,

            všetkým sa zbiehajú slinky.

            Napiecť dobré koláče,

            nech sú plné pekáče.

             

            A starký už kráča ku mne,

            poď mi zahrať na gitare!

            Tuto chyť si akord cé,

            hneď sa pusti do práce.

             

            Tak ja striedam akordy,

            starký skáče od radosti.

            Ešte zahraj Elán,

            potom ťa už nechám!

             

            Mojich starkých ľúbim,

            toto im navždy sľúbim.

            Chcem byť ako vy,

            dobrí a poctiví!

            Sofia Hrubošová, 6.B

             

             

             

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa  28.-29.2.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslav Kubín, ktorého sa zúčastnilo 58 talentovaných súťažiacich. Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Každý recitátor priniesol  krásne ukážky svojho umeleckého majstrovstva.

            Veľká vďaka patrí nielen pani učiteľkám, ale aj rodičom za ich prípravu a podporu.

             

            1. kategória (2.- 4. ročník)

            Poézia:

            1. miesto – Samuel Šuvada 2.A

            2. miesto – Zuzana Harmatová 4.B

            3. miesto – Maroš Harmata 3.A, Lukáš Jančo 4.A

            Próza:

            1. miesto – Matej Chladný 3.A

            2. miesto – Karolínka Ligasová 3.A

            3. miesto – Terézia Pilarčíková 2.B, Elizabeth Pilarčíková 2.B

             

            2. kategória (5.- 6. ročník)

            Poézia:

            1. miesto – Natália Bábyová 6.B

            2. miesto – Ivana Hrubošová 5.B

            3. miesto – Zuzana Bažíková 5.A, Anika Schmiedgen 6.A 

            Próza:

            1. miesto – Ema Valeková 5.A

            2. miesto – Sofia Hrubošová 6.B

            3. miesto – Zoja Bažíková 6.A

             

            3. kategória (7.- 9. ročník)

            Poézia:

            1. miesto – Richard Petrášek 8.A

            2. miesto – Filip Homola 9.A

            3. miesto – Patrícia Prebojová 9.A 

            Próza:

            1. miesto – Leonard Geschwandtner 7.B

            2. miesto – Miriama Brunčáková 7.B

            3. miesto – Lukáš Tabačák 8,A

             

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a víťazom držíme prsty v okresnom kole!

             

          • Okresné kolo vo florbale žiačok ZŠ

          • Dňa  27.02.2024 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná konalo okresné kolo vo florbale žiačok základných škôl. Naše dievčatá sa stretli v 4 zápasoch. Zápasy proti Tvrdošínu a Trstenej boli neúspešné. No tešili sme sa dvom výhram nad Nižnou a Habovkou. V rámci okresu sme si vybojovali pekné 3.miesto.

            Na reprezentácií školy sa podieľali Barancová Nina, Ferancová Daniela, Harmatová Diana, Hulejová Andrea, Chladná Martina, Jančová Michaela, Janoštínová Terézia, Letošťáková Kamila, Markiewicz Liliana, Prebojová Patrícia, Škerdová Karin, Šveláňová Tatiana, Šveláňová Vanesa, Tekeľová Lea,Tekeľová Soňa.

            Dievčatám ďakujeme za ich snahu, výkony, reprezentáciu školy a prajeme im veľa ďalších športových úspechov.

          • EXPERT geniality show

          • Naša škola sa už niekoľko rokov aktívne zapája do súťaže „EXPERT geniality show“ . Je to celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov vybraných ročníkov základných a stredných škôl, ktorej hlavným poslaním je vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu. V školskom roku 2023/2024 z našej školy súťažilo 27 žiakov 2. stupňa. Žiaci sa zapojili do nasledujúcich tém:

            Od Dunaja k Tatrám – slovenské dejiny, umenie, šport, geografia, slávne osobnosti Slovenska.

            Svetobežník – poznatky z fyzickej, politickej a humánnej geografie. 

            Do you speak English? – základné jazykové zručnosti a reálie anglicky hovoriacich krajín.

            Mozgolamy – logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy.

            Tajomstvá prírody – poznatky z biológie, fyziky, astronómie a chémie.

            Góly, body, sekundy – poznatky o rekordoch, športovcoch, olympiádach.

             

            Súťažiaci, ktorí sa zaradili medzi 25% najlepších v niektorej zo súťažných tém, získali  titul a diplom EXPERT na tému.

             

            Titul EXPERT získali:
             

             Ema Valeková                           5. A     Päť jazykov kultúry

            Aneta Harmatová                       5. A     Ako funguje svet

            Teodor Podbieľančík                  5. A     Päť jazykov kultúry, Ako funguje svet 

            Zuzana Bažíková                       5. A     Päť jazykov kultúry, Ako funguje svet 

            Adam Pariža                              6. A     Ako funguje svet

            Lenka Šišková                           6. B     Päť jazykov kultúry

            Dušan Pavčo                             7. B     Tajomstvá prírody

            Leonard Geschwandtner           7. B     Od Dunaja k Tatrám, Svetobežník

            Lujza Šrobová                            7. B     Mozgolamy, Svetobežník

             

            Žiaci, ktorým sa podarilo prebojovať sa medzi 25% najlepších v celkovom poradí, získali titul a diplom TOP EXPERT. Špeciálne gratulujeme Teodorovi Podbieľančíkovi z 5. A, ktorý sa zaradil medzi 3% najúspešnejších súťažiacich a v súťaži získal pekné vecné ceny.

             

            Titul TOP EXPERT získali:

             

            Teodor Podbieľančík                 5. A 

            Zuzana Bažíková                      5. A

            Aneta Harmatová                      5. A

            Dušan Pavčo                             7. B

            Leonard Geschwandtner           7. B

            Lujza Šrobová                           7. B

             

            Ďakujeme aj všetkým ostatným účastníkom a už teraz sa tešíme na  ďalších expertov v budúcom ročníku vedomostnej súťaže „Expert Geniality Show“.