• TRENDSETTER

          •  

            V utorok 2.10.2023 sa žiaci II. stupňa našej školy zúčastnili v sále Kultúrneho domu v Zuberci na výchovnom hudobno-motivačnom  programe TRENDSETTER, ktorý pripravila umelecká spoločnosť LETart production, s ktorou spolupracujeme už niekoľko rokov. Ich predstavenia slúžia ako prevencia a doplnok k vzdelávaniu. Pomocou nich sa snažia žiakov zaujať a ukázať im nový pohľad na preberané témy a to odľahčenou formu, za pomoci hudby, motivačného slova a príbehov zo života.

            Čo je trendom dnešnej doby? Ako súčasné média ovplyvňujú mladých ľudí? Aké nástrahy v sebe ukrýva internet? Čo je to kyberšikana? Čo je to grooming? Všetky tieto otázky a mnohé iné boli odhalené našim žiakom II. stupňa v multimediálnom programe Trendsetter. Nechýbal ani kvíz, do ktorého sa žiaci mohli zapojiť. Ten odhalilk vedomosti, ktoré by mal ovládať  každý mladý človek, ktorý vstúpi do virtuálneho sveta plného nástrah. Rozprávali sme sa o tom, aký majú vplyv na našu psychiku médiá, ako na nás vplývajú reklamy, filmy, reality show, počítačové hry či sociálne siete. Program mladým ľuďom ukázal zmysel života. Ukázal dôležitosť medziľudských vzťahov a ako zastaviť nenávisť, ktorú v nás podnecujú médiá. Šikana aj kyberšikana tu je, bola a aj bude, ale prečo sa ju spoločne nepokúsime potlačiť? Neseďme so založenými rukami. Trendsetter je program, ktorý rieši otázky mediálnych nástrah silným motivačným slovom a hudbou.

          • Šarkaniáda v ŠKD

          • Jeseň v našom ŠKD  je každoročne spojená s tradíciou púšťania šarkanov. Deti aj tento rok netrpezlivo čakali na spoločnú  „Šarkaniádiu“. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie. Na oblohe sa usmievalo slniečko a pofukoval jemný vietor.
            Deti si na spoločnú akciu priniesli vlastných šarkanov s ktorými ukázali aké sú šikovné pri ich púšťaní. Nad našimi hlavami sa vznášali šarkany rôznych farieb i veľkostí. Deti sa nabehali, vyšantili do sýtosti a zatlieskali šarkanom, ktorí sa aspoň na chvíľu vzniesli do výšky.

            O zábavu sme mali postarané, hoci nás niektoré šarkany nepočúvali  Už teraz sa tešíme na budúcu Šarkaniádu.

          • Exkurzia Technické pamiatky Slovenska: Kolárovo, Hurbanovo

          • Dňa 29.9.2023 vycestovali žiaci 7. ročníka za technickými pamiatkami do Hurbanova a Kolárova. Najskôr sme navštívili okolie Lodného mlyna Kolárovo, ku ktorému sme sa dostali po najdlhšom krytom drevenom moste v Európe (86 metrov). S veľkým očakávaním sme sa potom presunuli do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove, najstaršej hvezdárne v strednej Európe (152 rokov). Žiaci sa mali možnosť dozvedieť nielen o jej histórii, ale aj pozrieť si historické exponáty v Múzeu Mikuláša Thegeho Konkolyho, zakladateľa hvezdárne. V planetáriu sme na simulovanej oblohe pozorovali jednotlivé súhvezdia a pozreli sme si film o ďalekohľadoch. V závere exkurzie sme sa presunuli do historickej budovy hvezdárne, kde sme mohli vidieť ďalekohľad, ktorým sa pozoruje aktuálna obloha.

            Sme hrdí na históriu, ktorú nám tu na Slovensku predkovia zanechali. Chráňme si ju a zveľaďujme.