• Predpoveď počasia v anglickom jazyku

          • V štvrtom ročníku sme si vyskúšali rolu meteorológa a pripravili sme si pre vás krátku predpoveď počasia na nasledujúce dni.

          • Okresné kolo vo vybíjanej žiakov 1.stupňa

          • V priestoroch telocvične Základnej školy v Liesku sa 22.4.2024 konalo okresné kolo vo vybíjanej žiakov 1.stupňa základných škôl. Našu školu reprezentovali vybraní žiaci 3. a 4.ročníka. Hrací systém turnaja nám umožnil odohrať zápasy proti žiakom zo základnej školy z Liesku, Tvrdošína, Trstenej a aj napriek tomu, že naši žiaci statočne bojovali, na postup to nestačilo. V každom zápase bolo vidieť evidentné zlepšovanie hry, taktiky nášho tímu a žiaci predviedli kvalitnú hru. Za peknú reprezentáciu našej školy im ďakujeme.

            Okresného kola vo vybíjanej sa zúčastnili: Maroš Harmata, Dávid Tabačák, Zuzana Harmatová, Matej Kaššák, Jakub Jandura, Yeva Fokina, Karin Žáková, Linda Domagalová, Jakub Petrek, Ondrej Valek, Timea Pilárová, Marko Hudáček.

          • Kvalifikácia do okresného kola malého futbalu žiakov

          • V piatok 19.4.2024 sme sa zúčastnili s vybranými žiakmi 5. a 6. ročníka turnaja vo futbale, ktorý sa konal na multifunkčnom ihrisku Základnej školy Š.Š. v Tvrdošíne. Futbalové šťastie sa tentoraz prilepilo viac na kopačky súperom, ale naši chlapci získali cenné skúsenosti do ďalšieho ročníka. Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy v duchu fair-play a veľmi pekné štvrté miesto.

            Našu školu reprezentovali: Teo Hajdučák, Martin Vrábel, Matej Jandura, Tomáš Matys, Adam Paríža, Matej Borsík, Jonáš Tabačák, Timo Vavrečan, Fabián Veselý.

        • Matematická olympiáda - okresné kolo
          • Matematická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 3.apríla sa uskutočnilo na ZŠ M.Medveckej v Tvrdošíne okresné kolo Matematickej olympiády žiakov 6. - 8. ročníka. Úspešnou riešiteľkou sa stala Lujza Šrobová zo 7.B, ktorá sa umiestnila na 4.mieste.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reperezentáciu školy.

          • Deň narcisov

          • Pred 28 rokmi odštartovala Liga proti rakovine unikátny projekt Deň narcisov. Vďaka dôvere ľudí a skvelej organizácii Ligy proti rakovine sa vypracoval  na najväčšiu verejnoprospešnú finančnú zbierku na Slovensku. Cieľom  Dňa narcisov je vniesť problematiku boja proti rakovine bližšie k ľuďom - do ulíc, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý spája ľudí. Deň narcisov sa už tradične koná každý rok v apríli. Jeho symbolom je žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou . Naša škola sa aj tento rok 18. apríla 2024 zapojila do tejto zbierky. Počas tohto dňa sa žiačky deviateho ročníka rozdelili do 7 skupín a zaplnili ulice obce Zuberec a Oravský Biely Potok  žltou farbou narcisov. Spolu sme vyzbierali  sumu 1700 eur, z toho v Zuberci   1601,85 eur  a v Oravskom Bielom Potoku 98,15 eur.

             Poďakovanie patrí všetkým, ktorí vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky, pomohli zozbierať finančné prostriedky na pomoc chorým pacientom a ich rodinám.

          • Regionálne kolo vo Vybíjanej žiačok ZŠ

          •         V stredu 17.04.2024 sa uskutočnilo regionálne kolo vo Vybíjanej žiačok ZŠ. Miestom konania bola telocvičňa  Zš s mš J. Vojtaššáka Zákamenné.

                 Účastníkmi regionálneho kola boli víťazné ZŠ okresných škôl TS, DK a NO. Okres Tvrdošín reprezentovala naša škola Zš s mš Zuberec.. Za okres Námestovo to bola Zš s mš Novoť. Zš s mš Chlebnice reprezentovali okres Dolný Kubín. Veľmi vyrovnané, ale aj ťažké zápasy predviedli všetky dievčatá. V regionálnom kole sme nakoniec obsadili aj tak pekné 3. miesto, 

                       Veľké poďakovanie za snahu a krásne výkony počas obvodného, okresného a regionálneho kola patrí: 

            Miriama Brunčáková, Lenka Ferancová, Lenka Greššová, Mia Makanová, Karin Márnotová, Nela Pilárová, Lenka Šišková, Lujza Šrobová, Noemi Anna Šuriňáková,  Lea Tekeľová, Sofia Tekeľová, Vanesa Trošanová, Veronika Žuffová.

          • Olympijský odznak všestrannosti - Krajské kolo Žilinský kraj

          • Rýchlejšie, vyššie, silnejšie a spoločne...“ bolo motto tohtoročného krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti.

                               V pondelok 17.4.2024 sa uskutočnilo krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti v Žiline. Do postupovej súťaže sa mohlo zapojiť za školu 1 osemčlenné družstvo (6.ročník, žiak + žiačka, 7.ročník, žiak + žiačka, 8.ročník, žiak + žiačka, 9.ročník, žiak + žiačka). Účasť v krajskom kole bola podmienená absolvovaním všetkých 6 disciplín na úrovni školského kola, ktoré sme realizovali na začiatku tohto školského kola.

                                Na krajskom kole OLOV sa zúčastnilo 456 žiakov z 57 škôl. Naša škola sa umiestnila na krásnom 15. mieste v rámci Žilinského kraja.

            Našu školu reprezentovali a poďakovanie patrí týmto žiakom:

            Tekeľová Sofia, Pariža Adam, Šrobová Lujza, Timotej Jandura, Vrábelová Linda, Petrášek Richard, Markiewicz Liliana, Kaššák Filip.

             

          • „INVESTUJME DO NAŠEJ PLANÉTY“

          • Celý svet si 22. apríla  pripomína, aké dôležité je chrániť našu planétu. Medzinárodný deň Deň Zeme sa oslavuje od roku 1970. Zásluhu na tom má environmentálny aktivista a senátor Spojených štátov z Wisconsinu Gaylord Nelson, ktorý si zaumienil, že prostredníctvom Dňa Zeme zareaguje na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.

            Naša škola a škôlka už niekoľko rokov prispieva k ochrane životného prostredia a čistoty v našej obci akciou so žiakmi, počas ktorej čistíme verejné priestranstvá od neporiadku. Tento rok sme školský Deň Zeme organizovali v predstihu, a to v piatok 12. apríla z dôvodu toho, že teplé jarné počasie urýchlilo rast vegetácie, ktorá by zakryla nečistoty a odpadky popri cestách a chodníkoch.

            Podarilo sa nám vyčistiť priestory okolia školy a cintorína, športoviská pod Grápou, chodník okolo Studenej, okolie ciest smerom do Oravíc, LM, obchvat obce,  chodník okolo krížovej cesty i cesty priamo v dedine.

            Téma ochrany životného prostredia a evironmentálnej výchovy sa v škole nespomína len v tento deň. V škole sa aktívne venujeme triedeniu odpadu. V každej triede sa nachádzajú tri koše na separovanie odpadu, čím sme znížili produkciu odpadu školy o viac ako polovicu.  Problematikou sa zaoberáme aj v učive na rôznych hodinách a žiakov učíme, že planétu máme obývateľnú zatiaľ len túto našu jednu – Zem. Je naším domovom, zdrojom potravy, čistej vody, vzduchu na dýchanie, energie, všetkého, čo potrebujeme k nášmu životu. Že niektoré zdroje nie sú nevyčerpateľné a nie všetko je obnoviteľné, ak to raz zničíme. Preto je veľmi dôležité sa zaujímať o jej stav, chrániť ju, zapájať sa do procesov, ktoré pomáhajú znížiť našu (uhlíkovú) stopu  a zachovať ju aj pre budúce generácie.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 9. a 10. apríla sa uskutočnilo na ZŠ M. Medveckej v Tvrdošíne okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Z našej školy sa ho zúčastnili 2 tretiaci, 4 štvrtáci, 1 piatačka a 1 ôsmačka, postupujúci úspešní riešitelia školského kola súťaže. Úspešnými riešiteľkami sa stali Zuzana Harmatová zo 4.B, ktorá spomedzi 33 riešiteľov v kategórii P3 obsadila 4. miestoAneta Harmatová z 5.A, ktorá spomedzi 17 riešiteľov v kategórii P5 obsadila 7. miestoĎakujeme za vzornú prípravu a reprezentáciu školy!

          • ŠKOLSKÝ SLÁVIK SLOVENSKA 2024

          • Dňa 10.apríla 2024 sa konal 32 ročník súťaže Slávik Slovenska. Školou sa šíril krásny spev 44 detí z našej základnej školy. Súťaž nám svojou hrou na heligónke otvoril Maroš Urban a rozospieval deti i učiteľov. Všetkým zúčastneným ďakujeme, víťazom gratulujeme a držíme palce na okresnom kole Slávika Slovenska a Matičnom Slávikovi.

            I.kategória:  1. Elenka Borsíková, 3.A

                                  2.Samko Šuvada, 2.A

                                  3. Meliska Petrášková, 2.A

                                      Elizabeth Pilarčíková, 2.B

                                      Margarétka Turčáková, 1.B

            II. kategória: 1. Teo Hajdučiak, 5.A

                                    2. Lenka Šišková, 6.B

                                    3. Ivana Hulejová, 4.B

                                        Mária Mikušťáková, 5.B

                                        Terézia Jančová, 6.A

            III. kategória:  1.Andrea Hulejová, 9.A

                                      2. Terézia Janoštínová, 8.A

                                      3. Lukáš Tabačák, 8.A

                                          Linda Vrábelová, 8.A

                                         Miriam Brunčáková, 7.B

        • UČÍME SA CEZ PROJEKTY - hodiny ANJ
          • UČÍME SA CEZ PROJEKTY - hodiny ANJ

          • Na hodinách anglického jazyka si rozvíjame komunikačné zručnosti aj pri tvorení projektov na rôzne témy. Pri tvorbe si žiaci rozvíjajú písanie, čítanie, ale hlavne rozprávanie, lebo  svoje práce prezentujú svojim spolužiakom.

            Recepty od šiestakov si nájdete vo videu.

             

          • Do ŠKD zavítala jar

          • Unavená pani zima, zložila sa k spánku,

            na jej miesto nastúpila jar v sprievode vánku.

            Privolala teplé slnko, lastovičky z diaľky,

            rozhodila kvety na zem, pod kríčky fialky.

            Zaobliekla lesy, háje, vtákom dala noty,

            slávik jej hneď pohotovo novú pieseň nôti.

            Tešíme sa, že si prišla, milá, krásna pani,

            teplo, radosť, doniesla si, vitaj medzi nami.

          • Prekvapenie ku Dňu učiteľov

          • Tento rok vychádza Deň učiteľov cez prázdniny a keďže žiaci zo Speváckeho krúžku si pre nich pripravili prekvapenie, vystúpili s pekným programom už v pondelok 25.marca v átriu školy. Deti sa učiteľom priblížili ako nikdy predtým, ocenili ich spevom, hrou na heligónkach, záložkou do knihy i žiarivým úsmevom. Vo svojom príhovore použili citát od B. Henryho: „Dobrý učiteľ vie vzbudiť nádej, predstavivosť aj vyvolať lásku k učeniu.” A po krásnych myšlienkach im darovali túto pieseň:

             Učiteľka v škole učí ma,

            jak sa slušne v svete správať mám.

            Vážnym hlasom a aj úsmevom,

            sprevádza ma školským životom.

             

            Naučí ma čítať, počítať,

            nad vecami správne rozmýšľať.

            Nabáda ma smelo ku cieľu,

            by som v svete urobil dieru.

             

            Učiteľka moja chápe ma,

            niekedy poznámkou potrestá.

            No viem, že jej na mne záleží,

            na tom ako ďalej budem žiť.

             

            Pán riaditeľ všetko riadi tu,

            on má úlohu znamenitú.

            Aby všetko dobre dopadlo,

            nehrá veru žiadne divadlo.

             

            Bez žiakov by ste neboli tu,

            hráme úlohu dôležitú.

            Hoci Vás sem tam nahneváme,

            život v škole my radi máme.

             

            Prajeme Vám zdravie, pohodu,

            pri žiakoch vždy dobrú náladu.

            Aby ste pevné nervy mali,

            veselý život i nám dopriali.

             

            Deviataci všetkým učiteľom za ich prácu, trpezlivosť a obetu poďakovali krásnym kvietkom.

            Veľmi si to vážime a srdečne ĎAKUJEME!

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 27.3.2024 sa v Tvrdošíne konalo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín.

            Našu školu reprezentovali: Samuel Šuvada, Matej Chladný, Ema Valeková, Natália Bábyová, Leonard Geschwandtner, Richard Petrášek.

            V silnej konkurencii získal:

            Samko Šuvada, 2.A: 3. miesto (I. kategória – poézia)

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a Samkovi gratulujeme.

             

          • Ako bol deduško pre vlka tvrdým orieškom

          • Šiestaci si v rámci aktivity „Zaži príbeh na vlastnej koži“ nacvičili na hodine literatúry krátku ukážku od Jozefa Pavloviča o tom, ako deduško okabátil vlka a rozhodli sa, že urobia radosť mladším žiakom. Tak pozbierali bábky, kulisy a vybrali sa ku druhákom a tretiakom. Veríme, že ich pobavili i poučili.

             

          • Divadelné predstavenie Anna Franková

          • 26.3. 2024 sa naši ôsmaci a deviataci zúčastnili divadelného predstavenia Anna Franková, ktoré v kine Javor odohrali herci z Nového divadla v Nitre. Tento svetoznámy príbeh o dospievaní a holokauste, ktorý si do svojho denníka zaznamenáva trinásťročné dievča v holandskom Amsterdame počas 2. svetovej vojny – Anna Franková – chytí za srdce asi každého človeka. Z jednotlivých záznamov tvorcovia vybrali najmä tie, ktoré sa týkali bežných túžob, starostí a bolestí mladej Anny, obklopenej nelichotivým prostredím. Do popredia dali jej túžbu po živote, slobode a láske navzdory hrôzostrašnej vojne.