• „Chuť žiť“ – program prevencie porúch príjmu potravy v 7. a 8. ročníku

          • Naša škola sa tento školský rok zapojila do projektu s názvom Chuť žiť podporeného MŠVVaŠ SR. Jedná sa o program prevencie porúch príjmu potravy, ktorý sme realizovali po dobu 7 týždňov (1 vyuč. hod./týžd.) v 7.B (p.u. Smutná, koordinátor prevencie) a v 8.A (p.u. Medvecká, výchovný poradca). Žiaci absolvovali 5 modulov programu na témy: Destigmatizácia porúch príjmu potravy, Ako pomôcť človeku s poruchami príjmu potravy, Zdravá výživa a riziká diét, Ideál krásy a sociálne siete, Body shaming a na telo zameraná šikana.

            Počas jednotlivých modulov boli žiaci zapojení do rôznorodých aktivít ako je Práca s videom, Mýtus vs. Fakt, Symptómy PPP, Hranie rolí, Diéty a ich riziká – kritické myslenie na internete, Nácvik vedomého jedenia, Príprava jedla, Práca so sociálnymi sieťami, Kritický pohľad na reklamný priemysel, Sebaskúsenosť, Ako sa navzájom vidíme...

            Najohrozenejšou skupinou pre rozvoj porúch príjmu potravy sú deti a mladí ľudia. Vzdelávanie sa v tejto oblasti môže pomôcť zastaviť šírenie týchto duševných chorôb. O to sme sa pri plnení cieľov tohto programu aj usilovali.

          • Informatická súťaž iBobor

          • V týždni od 6.11. do 10.11.2023 sa uskutočnila celoslovenská informatická súťaž iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Zároveň súťaž podporuje u žiakov čítanie s porozumením, kreatívnosť a logické myslenie. Žiaci 3. až 9. ročníka súťažili počas vyučovania v štyroch kategóriách – Drobec, Bobrík, Benjamín, Kadet.

            V našej škole súťažilo 197 žiakov, z ktorých 50 bolo úspešných riešiteľov a získavajú diplom. Najväčší úspech dosiahli žiaci, ktorí majú plný počet bodov a zaradili sa medzi najlepších vo svojej kategórii v rámci Slovenska. Sú nimi žiaci z triedy: 

            V.A - Teodor Podbieľančík, Ema Valeková, Matúš Valek, Aneta Harmatová

            V.B - Ema Herdová

            Poradie všetkých úspešných riešiteľov v jednotlivých kategóriách:

          • Fajčenie a alkohol – prednášky v 8. a 9. ročníku

          • Z príležitosti Európskeho týždňa boja proti drogám sme pre našich žiakov v spolupráci s ÚVZSR v Dolnom Kubíne zrealizovali prednášky na témy týkajúce sa užívania návykových látok. Žiaci diskutovali s odbornými pracovníčkami úradu nielen o tabakových cigaretách, ale aj o vodnej fajke, elektronických cigaretách, nikotínových vrecúškach a žuvacom tabaku a navrhovali riešenia ako pomôcť závislému človeku. Každý žiak si mohol vyskúšať okuliare simulujúce opilosť, prejsť sa s nimi po triede a vnímať vzniknuté obmedzenia. Prostredníctvom filmu „Až do dna“ obsahujúcim svedectvá mladistvých, ktorí upadli do závislosti od alkoholu i príhovory mediálne známych ľudí a lekárov sa žiaci mali možnosť zamyslieť nad následkami nesprávnych životných rozhodnutí.

            Ďakujeme za spoluprácu v realizovaní preventívnych aktivít a prajeme si, aby získané vedomosti dokázali žiaci vo svojom živote správne použiť.   

          • Sviatky a pamätné dni v anglicky hovoriacich krajinách

          •  je pôvodne keltský sviatok, ktorý sa oslavuje v USA, Kanade, Veľkej Británii, Austrálii a v ďalších anglosaských krajinách. Na hodinách ANJ sme si pripomenuli tradíciu, symboly a históriu tohto sviatku. Žiakov zaujala aj atmosféra v triede, ktorú vytvárali rôzne dekoratívne prvky.  Bolo to spoooky, a taký bol aj SPOOKTOBER na hodinách anglického jazyka.

            Deň vďakyvzdania je neodmysliteľnou súčasťou každej americkej rodiny. V roku 1621 sa skupinka pútnikov, ktorí prišli z Anglicka do Nového sveta, usadila pri stole a spoločne ďakovali za to, že prežili prvý rok v Novom svete. Bol to pre nich rok plný strastí a hladu ale svojou usilovnosťou sa na jeseň dočkali úrody, ktorú sa rozhodi osláviť spoločnou večerou, aby sa za ňu poďakovali. Táto tradícia sa udržala zo začiatku len ako oslava, až v roku 1789 tento deň dostal titul národného Dňa vďakyvzdania od prezidenta G. Washingtona. 

            Pripomenuli sme si na hodinách ANJ aj  dni ako čierny piatok, pondelok bez nákupov, Vianoce, Nový rok a Veľkú noc. Žiaci o nich vypracovali krásne projekty. 

          • Úspešná tekvicová sezóna

          • Výzva, ktorá inšpirovala niektoré deti k tvorivosti prebehla v mesiaci október. Ste naozaj kreatívní a šikovní. Bola to zábava.  Inšpirujte sa.

          • Očami Gurmána

          • V ročníkoch 8. a 9. žiaci svoje kulinárske diela vyfotili a presvedčili nás o tom, že človek je aj očami. Takéto na chuť a aj na pohľad krásne veci si dokážete pripraviť určite aj vy. Dobrú chuť.

          • Vyhodnotenie výzvy - Be Active

          • V rámci Európskeho týždňa športu sa mohli žiaci našej školy zapojiť do výzvy „#BeActive“ (Buť aktívny). Výzvou bola akákoľvek pohybová aktivita, ktorú nám neskôr žiaci odprezentovali prostredníctvom fotiek, prezentácií, videí. Snahu žiakov sme ocenili cenami a ďakujeme, že si našli čas nielen na rôzne pohybové aktivity, ale aj ich mediálne spracovanie. 

          • Október - mesiac úcty k starším v ŠKD

          • „Prajeme Vám starká, starký veľa zdravia sily, aby ste tu s nami ešte dlho žili...“

            Tieto verše a piesne zneli celý mesiac vo všetkých oddeleniach ŠKD. Deti z úcty k svojim starým rodičom prejavili veľa lásky prostredníctvom rôznych aktivít. Vytvorili nádherné darčeky, vrátane srdiečok, peňaženiek s prekvapením a papierových kytičiek. Pod vedením pani vychovávateľky Gonšenicovej pripravili pôsobivé pásmo piesní a básní, ktoré nielen očarilo, ale aj dojalo všetkých prítomných na stretnutí dôchodcov v kultúrnom dome. Deti tak ukázali, že umenie a kreativita môžu slúžiť ako krásny prejav úcty k starším generáciám. V rámci vzdelávacej besedy sme v našom ŠKD  privítali  misijné rehoľné sestry z Južnej Kórei. Sestry zdieľali svoje skúsenosti a tradície týkajúce sa úcty k starým rodičom. Deti boli fascinované ich príbehmi o tom, ako v ich kultúre si ctia starých rodičov, prejavujú im úctu a starostlivosť. Aby sme zvýraznili hodnotu starších generácií, zobrazovali sme podoby starkých na obrázkoch, ktoré boli vytvorené so srdcom a fantáziou. Týmto spôsobom vznikol nezabudnuteľný vizuálny prejav úcty voči starším. Celý mesiac október bol  príležitosťou spájať generácie a upevňovať väzby medzi deťmi a staršími obyvateľmi.

            Úcta k starším nie je len tradíciou, ale aj cenným darom, ktorý nám obohacuje životy a zároveň nás všetkých aj posilňuje.

          • Misijný život v Kórei a na Filipínach

          • Pri príležitosti slávenia Misijnej nedele, ktorá tento rok pripadla na 22.10.2023 sme v škole privítali vzácnu návštevu misijné sestry služobnice Ducha Svätého, Sr. Lauru a Sr. Filipu, aby nám priblížili ich skúsenosti zo života z Južnej Kórei a Filipín. Súčasťou ich rozprávania bolo aj rozvíjanie prierezovej témy multikultúrna výchova, ktorej obsahom je výchovné a vzdelávacie pôsobenie zamerané na rozvoj poznania rozličných tradičných aj nových kultúr, akceptáciu kultúrnej rozmanitosti, učiť žiakov rešpektovať tieto kultúry ako rovnocenné, konštruktívne komunikovať a spolupracovať. Sr. Filipa nás naučila pár slov, dokonca aj počítať, priblížila nám zvyky, tradície, jedlá a život veriacich v Južnej Kórei. Ľudia v Kórei majú k sebe veľmi veľkú úctu, ktorú dokážu prejaviť aj navonok pozdravmi, či gestami, úslužnosťou. Dokonca svetové dni mládeže sa uskutočnia v Kórei, takže starší žiaci už môžu šetriť odteraz na cestu, ktorá o 4 roky môže byť realitou. Sr. Laura nám priblížila život ľudí na Filipínach. Žiaci z klubu si mohli vyskúšať oblečenie a pripomenuli sme si aj úctu ku starším, lebo mesiac október je bohatý na tieto aktivity.

            Stať sa misionármi môžeme všetci tam, kde sa práve nachádzame. So žiakmi sa chystáme na dobročin, piecť perníky a výťažok pošleme na misie, aby sme aspoň troškou prispeli k tomu, aby sa iní mohli mať lepšie.

            Bol to nezabudnuteľný zážitok určite pre všetkých žiakov aj učiteľov.

          • Školský deň knižníc

          • 24.október je každoročne aj dňom školských knižníc a tak sme v tento deň okrem športovania navštívili so žiakmi aj našu školskú knižnicu. Tretiaci si najskôr vytvorili dvojice podľa indície: MENO A PRIEZVISKO spisovateľa/spisovateľky. Vo dvojiciach potom plnili rôzne úlohy na tému POVESŤ. Keďže z knižnice sa neodchádza bez požičanej knihy, vybrali sme si na spoločné čítanie knihu O slovenských hradoch. Čítanie tejto knihy sa nemohlo začať inak ako povesťou o Oravskom hrade, ktorý už všetky deti navštívili. Lásku ku knihám a radosť z čítania posilňujeme a pestujeme aj prostredníctvom takýchto aktivít v školskej knižnici.

          • Plavecký výcvik tretiakov

          • V dňoch 16. - 20. októbra absolvovali tretiaci plavecký výcvik v Dolnom Kubíne. Počas piatich dní sa naučili základy troch plaveckých štýlov a zahrali sa rôzne hry vo vode. Na záver výcviku tretiaci zaplávali dĺžku bazéna - 25 metrov ľubovoľným plaveckým štýlom. Ako odmenu za usilovnosť si mohli vyskúšať vodné atrakcie, ktoré Aquarelax v DK ponúka. Všetci boli odmenení diplomom, sladkosťou a voľným vstupom do Aquarelaxu, aby mohli rodičom ukázať, koľko sa stihli naučiť za 5 dní.

            Ďakujeme inštruktorom z plaveckej školy TULIPÁNIK

            za profesionálny prístup a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Týždeň správnej výživy v ŠKD

          • V týždni od 16.10. – 20.10. 2023 sme v ŠKD realizovali aktivity projektu s názvom "Hovorme o jedle", ktorý spája  radosť z kreativity detí so vzdelávaním o správnej výžive. Aktivity, ktoré sme robili  boli nielen zábavné, ale aj náučné. Maľovali sme jabĺčka, z ktorých sme vytvárali mozaiku. Staršie deti vytvorili náučný plagát, ktorý zdobil školské priestory pri ŠKD. Vytvorili sme aj "Košík plný vitamínov". Deti sa zapájali do výberu, usporiadania ovocia a zeleniny podľa farieb a druhov, čo im pomáhalo pochopiť výhody a rôznorodosť potravín. Náš projekt obsahoval aj vystrihovačky z papiera, ktoré deti vytvárali s cieľom zdôrazniť krásu a dôležitosť pestrosti jedál. V jednotlivých oddeleniach ŠKD si deti s p. vychovávateľkami rozprávali o správnej výžive, význame pestrej stravy, výhodách ovocia a zeleniny, ako sa starať o svoje telo správnym stravovaním. Vyvrcholením našej iniciatívy bola ochutnávka jabĺk, ktorú sme zorganizovali, aby sme deti motivovali skúmať rôzne ovocie a pochopiť, ako môžu jednoduché zmeny v ich strave ovplyvniť ich celkové zdravie.

            "Hovorme o jedle" je nielen projekt. Je to hlavne výzva na otvorenie dialógu o stravovaní, ktorý môže mať pozitívny vplyv na náš každodenný život.

          • Prírodovedno - geografická exkurzia

          • Už tradične, ako každý rok sa naši piataci 18.10.2023 zúčastnili prírodovedno - geografickej exkurzie. Navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Múzeum bolo členené na nasledovné expozície : Kras a jaskyne SR, Zem miesto pre život a Človek, hory, NATURA 2000. Žiaci sa okrem prehliadky múzea zúčastnili aj interaktívnej výučby. Naučili sa spoznávať živočíchov na základe ich trusu, lebiek, stôp a vývržkov. Žiakom sa v múzeu veľmi páčilo a určite sa naučili veľa zaujímavých informácií.

          • Burza stredných škôl

          • Dnes 17.10.2023 sa naši deviataci zúčastnili BURZY SŠ v Nižnej. Prezentovali sa stredné školy najmä z Oravy a jej blízkeho okolia. Žiaci sa mohli oboznámiť s odbormi školy, s podmienkami prijímacích skúšok, ale aj so samotným výchovno - vzdelávacím plánom školy. Prajeme deviatakom, aby si vybrali tú správnu strednú školu a robili v živote to, čo ich bude baviť.

          • Tekvicová sezóna

          • Výzva: Si zručný a baví ťa zdobenie. Ukáž nám svoj talent a ozdob tekvicu. Potom ju odfoť  a fotku pošli cez Edupage p.u. Gallovej alebo prines ozdobenú tekvicu do školy. 

          • TANZÁNIA - divoké srdce Afriky

          • Jednou z našich priorít v geografii je poznať nepoznané. S týmto cieľom sme sa aj tento rok zúčastnili  vzdelávacieho projektu Svet okolo nás. Naši žiaci videli nádhernú a rozľahlú divočinu saván národných parkov v Tanzánii, archeologické nálezisko kostí prvých ľudí, ako aj miesto pobytu Jane Goodallovej, kde spoznávala život šimpanzov.

            Prešli sme sa pod najvyššou horou Afriky, vysvetlili sme si oddeľovanie Veľkej priekopovej prepadliny, preskúmali sme jazero Tanganika. Spoznali sme  ako v súčasnosti žijú Masajovia, ktorí boli obávanými bojovníkmi. A na záver sme v nemom úžase sledovali  stretnutie  s najstaršími obyvateľmi krajiny, potomkov lovcov a zberačov, s ľuďmi z kmeňa Hadza.

             

          • Triednické hodiny nielen v týždni proti šikanovaniu

          • Na 1. stupni žiaci na triednických hodinách pracovali s hrou Skákaná - aké emócie cítiš? od holandskej psychologičky Dr. Anne Kooijmann. Hra je určená na uvedomenie si vlastných pocitov, rozdiely vo vnímaní rovnakej situácie rôznymi deťmi, rozvíjanie komunikačných schopností, predchádzanie krízovým situáciám týkajúcich sa jednotlivca i skupiny detí a rozvoj empatie. Hrajú ju deti v školách v mnohých krajinách Európy a učia sa tak lepšie porozumieť pocitom svojim aj svojich kamarátov. Na 2. stupni žiaci tento týždeň riešili modelové situácie o šikane v cvičení „Čo, ak...?“

            Nech tieto aktivity prispejú k tomu, aby sme sa v škole všetci vždy cítili príjemne a bezpečne!

          • Výzva „POĎME DO ŠKOLY V BIELOM“

          • Prečo všetci v rovnakej farbe? Lebo sme chceli ukázať, že všetci máme rovnaký názor na šikanovanie. NEBUDEME HO TOLEROVAŤ NA NAŠEJ ŠKOLE V ŽIADNEJ PODOBE!

            Prečo biela farba? Lebo biela je symbolom nevinnosti, čistoty a môže znamenať aj mier, jednotu.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tejto výzvy a zvlášť ôsmakom a deviatakom, ktorí na hodinách výtvarnej výchovy s pani učiteľkou Gallovou vytvorili „fotostenu“ :-).