• Piráti krásy - recitačná súťaž v Námestove

          • Vo štvrtok 10.11.2022 sme sa zúčastnili IX. ročníka diecéznej recitačnej súťaže PIRÁTI KRÁSY v Námestove. Tento rok bol zameraný na tradíciu slovenskej duše, lásku k vlasti, hrdosť, nadšenie, identitu Slováka, zbožnosť, úcta k rodine. I keď sme sa neumiestnili, ale bola to dobrá skúsenosť ako sa môžeme zlepšovať. Našu školu reprezentovali: Miriama Brunčáková a Leonard Geschwandtner.

          • Starí rodičia v škole

          • Dňa 10. novembra 2022 mali žiaci 3.A, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším milú návštevu, pani Danku Hatalovú. Október je už síce za nami, ale úcta k starším a upevňovanie vzťahov medzi generáciami na kalendár nehľadí...

            Pani Hatalová má krásne hobby – pečie a zdobí medovníky. S touto vášňou, koníčkom a umením sa prišla podeliť aj s nami. Na výtvarnej výchove stará mama porozprávala deťom o histórii a tradícii pečenia medovníkov, aj o tom, ako sa k tomuto umeniu dostala ona sama.

            Nesmierne pútavým a emotívnym rozprávaním deti nadchla. Čoskoro sa s nadšením aj žiaci pustili do zdobenia voňavých medovníkov, pričom si s nadšením šepkali: ,,Toto je najlepšia výtvarná...!“

             Tu si môžete pozrieť výsledok:

          • Olympiáda zo slovenského jazyka – okresné kolo

          • Teoretické vedomosti zo slovenského jazyka, komunikačné zručnosti a schopnosť prezentovať sa pred publikom si 10.11.2022 overili žiaci základných škôl a osemročných gymnázií na okresnom kole olympiády zo slovenského jazyka, ktoré sa konalo na Základnej škole P. O. Hviezdoslava v Trstenej. Našu školu reprezentovala Zdenka Valeková z 9.B triedy, ktorá sa umiestnila na 1. mieste a bude nás ďalej reprezentovať aj na krajskom kole v Žiline. 

            Zdenke gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Vedecký kuriér Fablab

          • V rámci Európskej noci výskumníkov sme si pre školu objednali program Vedecký kuriér Fablab. Išlo o  malý veterný tunel pre testovanie rôznych typov vertikálnych veterných turbín vytlačený na 3D tlačiarni.

            Na hodine techniky sme tento veterný tunel podľa videonávodu skladali s chlapcami z 9.A. Model malého veterného tunela nám pomohol bližšie pochopiť problematiku výroby elektrickej energie pomocou veternej turbíny. Vďaka tomuto experimentu žiaci získali širší pohľad na dopad zmeny dizajnu turbíny na jej vlastnosti, hlavne efektivitu.

            Od veterných mlynov, púmp až po dnešné veterné turbíny sme silu vetra zbierali vždy. Vietor fúka skoro stále, len tak sa nezastaví. Je to prirodzený zdroj energie ktorá tu bude stále. Preto sú v dnešnej dobe veterné turbíny tak podstatným zdrojom obnoviteľnej energie.

            Vďaka experimentu a priamemu zážitkovému vzdelávaniu si žiaci mohli vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá!

          • Super FLORBAL žiakov

          • 3. novembra 2022 sa v telocvični ZŠ s MŠ Nižná uskutočnila kvalifikácia do okresného kola žiakov 5.- 9. ročníka vo florbale. Súťaže sa zúčastnilo 5 škôl. Najviac sa darilo víťazovi, ZŠ Š. Šmálika Tvrdošín. Najbližšie k remíze s týmto tímom mali naši žiaci, keď prehrali gólom v 28. sekunde pred zaznením klaksónu. V boji o postup zostali 3 družstvá s rovnakým počtom bodov. Pri porovnaní skóre postúpilo ešte družstvo ZŠ s MŠ Nižná. Tretí tím ZŠ M. Medveckej Tvrdošín mal lepšie skóre ako my o 1 gól. Nám teda zostalo 4. miesto. Na 5. mieste skončili žiaci ZŠ s MŠ Habovka.

            Našu školu reprezentovali: Kovalčík Matúš, Kuzár Marek, Leginus Eliáš, Škerda ĽuboŠ, Ťapaják Lukáš, Harmata Filip, Vidiečan Adrián, Žuffa Ondrej, Tekel Tomáš, Leginus Emanuel, Tekeľ Denis, Tabačák Lukáš.

            Našim chlapcom za húževnatý výkon a bojovnosť patrí veľké „ďakujem“.

          • ŠKOLSKÝ POHÁR SFZ - FUTBAL ŽIAČOK ZŠ

          • Veľká snaha, odvaha, súťaživosť, pochvala, povzbudenie. Takto to prebiehalo 26.10.2022 na kvalifikačnom turnaji vo futbale žiačok ZŠ. Napriek 1 prehre so ZŠ M. Medveckej Tvrdošín 5:4 a 1 remízou 4:4 so ZŠ Š. Šmálika Tvrdošín, sa nám nepodarilo postúpiť do ďalšieho kola. Máme pekné, 3. miesto. Dievčatám za reprezentáciu školy ďakujeme a želáme veľa ďalších úspechov!

          • Záložka do knihy spája školy

          • V spojení s Medzinárodným dňom školských knižníc vyhlásil Národný inštitút vzdelávania a mládeže spolu s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne 13. ročník projektu  pod názvom

            „Záložka do knihy spája školy: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.“

            Do projektu sa zapojili aj žiaci našej školy. Počas hodín slovenského jazyka, výtvarnej výchovy, ale aj vo svojom  voľnom čase vytvárali žiaci záložky, na ktorých stvárnili niektorý z množstva klasických, ale aj moderných príbehov. Záložky si však nenechali pre seba, poslali  ich žiakom z partnerskej Základnej školy v Ondavských Matiašovciach.

             Zásielky od tejto partnerskej školy  sme sa dočkali aj my. Okrem krásnych záložiek sme v nej našli aj milý pozdrav a malý darček pre zúčastnených žiakov. Už teraz sa tešíme na účasť v ďalšom ročníku.

          • Včelárstvo

          • V utorok 25.10.2022 nás prišla navštíviť p. Tekeľová, ktorá sa venuje včelárstvu. Žiakom šiesteho ročníka porozprávala o živote včiel, ako vyrábajú med, aké druhy medov rozoznávame a tiež rozdiel medzi včelou a osou. Žiaci mohli ochutnať aj sladučký nektár a poobzerať si časti úľa. Vďaka ochote p. Tekeľovej sme sa dozvedeli veľa nových zaujímavostí zo života včiel.

          • Deň knižníc

          • ,,Knihy sú ako dvere, otvoríte ich a vstúpite do iného sveta."

            Deň knižníc sme si na našej škole pripomenuli hrovými aktivitami v školskej knižnici. Spoločné čítanie, lúštenie krížoviek, skladanie ilustrácií, dopĺňanie citátov o knihách smerovalo k povzbudeniu najmladších čitateľov, aby sa knihy stali ich obľúbenými spoločníkmi.

            ,,Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtáky krídla."

          • Paródia na Monu Lisu

          • So žiakmi 9.A sme na hodinách výtvarnej výchovy rozvíjali svoju tvorivosť pomocou rôznych mobilných aplikácií. No našli sa aj takí, ktorí ostali verní tradičným výtvarným pomôckam. Vznikli zaujímavé diela.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            dňa 25.10.2022 (v utorok) o 15,30 hod. sa uskutoční celoškolské rodičovské združenie v budove ZŠ v Zuberci. Po celoškolskom rodičovskom združení budú nasledovať triedne rodičovské združenia.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • ŠKOLSKÝ POHÁR SFZ - malý futbal mladších žiakov

          • Dňa 19.10. 2022 sa na multifunkčnom ihrisku pri ZŠ Š. Šmálika v Tvrdošíne uskutočnila kvalifikácia do okresného kola malého futbalu mladších žiakov. Z troch zápasoch sa nám podarilo 1x zvíťaziť a 2x prehrať. Na postup to teda nestačilo. Naši žiaci obsadili 3. miesto. Na reprezentácii školy sa podieľali: Feranc Filip, Feranc Kristián, Jandura Timotej, Kučera Adam, Magerčák Sebastián, Petrek Dávid, Šiška Maroš,Škerda Filip, Tabačák Jonáš, Tabačák Tobiáš. Za ich reprezentáciu, snahu a pekné výkony ďakujeme!

          • #STOPONLINEGROOMING

          • Naša škola si na dobu jedného mesiaca zapožičala tzv. putovné LEPORELO #STOPONLINEGROOMING s cieľom pomôcť žiakom byť viac pripravení na online prostredie, viac všímaví k svojmu okoliu, opatrnejší v komunikácii s ľuďmi, ktorých nepoznajú, ale hlavne aby vedeli, že v tom všetkom nie sú sami.

            Leporelo i elektronickú brožúru „Kybergrooming a sexuálne zneužívanie dospievajúcich v online priestore – príručka pre pedagogických a odborných zamestnancov“, z ktorej mohli učitelia čerpať námety na aktivity so žiakmi na triednických hodinách pripravilo o.z. IPčko, dobrovoľníci (psychológovia a sociálni pracovníci), ktorí venujú svoj voľný čas mladým ľuďom, ktorí sa ocitli v zložitých, často až krízových životných situáciách. Poskytujú im dostupnú podporu, prijatie a profesionálnu odbornú pomoc v bezpečí a anonymite

             Záleží nám na tom, aby deti vedeli o kybergroomingu viac, záleží nám na ich bezpečí v online priestore.

          • Deň jablka

          • Aj tento rok sme si pripomenuli sladučkú chuť červených jabĺk vďaka Medzinárodnému dňu jablka. Tento deň každoročne pripadá na 21. október a potvrdzuje, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Jablone nájdeme azda v každej slovenskej záhrade a sú symbolom nášho ovocinárstva. Celý deň  bolo všade cítiť vôňu jabĺčka. Deti a učitelia prišli do školy poobliekaní vo farbách jabĺk. Pochutnávali si na jabĺčkach z našej školskej záhrady, ktoré na hodinách techniky starší žiaci sami pooberali. Ako hovorí ľudová múdrosť: „Každý deň jablko, od lekára ďaleko.“

          • Bullying - šikanovanie

          • Téma šikanovania je diskutovaná aj na hodinách ANJ. Žiaci sa zoznamujú so slovnou zásobou, spoznávajú príbehy šikanovaných detí a charakteristiku osôb, ktoré šikanujú a sú šikanované. Potom už diskutujú a tvoria plagáty, ktorými dávajú najavo, že šikana je zlá a treba ju zastaviť. Milý a priateľský človek je vítaný.

        • Oravská pomoc
          • Oravská pomoc

          • Akákoľvek pomoc je lepšia ako žiadna !

            Každý človek v núdzi je odkázaný na pomoc iných. Nikdy nemôžeme vedieť, kedy pomoc budeme potrebovať a v akej situácii sa ocitneme. Človek si povie: „Ako ja môžem niekomu pomôcť?“ A pri tom obrovská pomoc je už, keď niekomu podáme pohár vody, keď sa na niekoho usmejeme alebo podáme pomocnú ruku a urobíme druhým krajší deň. Pomáhať sa dá naozaj všelijako, či už veľkými skutkami alebo maličkými skutkami. Každá pomoc sa ráta.  Ale poskytnutie prvej pomoci, ktorou môžeme zachrániť ľudský život, by malo byť povinnosťou každého človeka.

            Na jesenné účelové cvičenie sme tento školský rok pozvali aj odborníkov, ktorí sa prvej pomoci venujú ako dobrovoľníci. Sú to šikovní mladí ľudia z Občianskeho združenia Oravská pomoc so sídlom v Námestove. Žiakom našej školy sa v dňoch 17. a 18. októbra 2022 venovali 15 hodín. S každou triedou prebrali a precvičili  život zachraňujúce činnosti, ako je zhodnotenie situácie, ako zisťovať príznaky úrazu, ako poskytnúť prvú pomoc až po privolanie špecializovanej pomoci.

            Dúfame, že nadobudnuté zručnosti budú žiaci vedieť v reálnom živote využiť, ale želáme si, aby tých príležitostí bolo čo najmenej.

        • AKO BYŤ ZODPOVEDNÝ
          • AKO BYŤ ZODPOVEDNÝ

          • ​​​​V utorok 18.10.2022 bola  odborníkmi z CPPPaP Tvrdošín realizovaná ďalšia zo skupinových aktivít s názvom „Ako byť zodpovedný - povinnosti, hodnoty, rešpekt.“ Program sa uskutočnil v 5.A a 5 B triede.

            Cieľom bolo nenásilnou a pre žiakov prijateľnou (nie poučnou) formou priniesť nový pohľad na učenie sa, hodnoty, povinnosti, rešpekt, ako aj vzťahy s rovesníkmi a „dospelákmi“.

          • Škola v prírode - október 2022

          • Škola v prírode Liptovský Ján 

            V dňoch 3.10. - 7.10. 2022 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili Školy v prírode v nádhernom prostredí Liptovského Jána. Žiaci mali možnosť spoznávať zákutia tejto malebnej obce aj okolitej prírody. 

            Poobedňajší animačný program zahŕňal pohybové aktivity, stretnutie s kanisterapeutkou či horským záchranárom a vychádzky spojené so zaujímavými prednáškami o prírode Slovenska. Okrem toho sme navštívili Stanišovskú jaskyňu, Park Mini Slovensko so zmenšenými modelmi významných miest našej krajiny a spoznávali sme kultúrne a prírodné pamiatky Liptovského Jána, napr. Svätojánsku rozhľadňu, termálny prameň či starobylé sýpky.  

            Dni utekali veľmi rýchlo, ani sme sa nenazdali a bol tu koniec nášho malého dobrodružstva. V deň návratu naša cesta domov smerovala cez Liptovský Mikuláš, kde sme navštívili svet optických klamov v galérii Ilusia. 

            Veríme, že pre žiakov bol týždeň strávený v Škole v prírode plný nezabudnuteľných zážitkov, zábavy, ale aj nových poznatkov a budú na tieto dni dlho a s radosťou spomínať.