• Deň pre bezpečnejší internet

          •  

            V uplynulom týždni sme si hlavne na hodinách informatiky prostredníctvom videí, diskusií a tvorivých aktivít pripomínali Deň pre bezpečnejší internet. So staršími žiakmi sme sa zamýšľali nad témami: Nenávistné prejavy na internete, Nie všetko, čo je na instagrame je realita, Nie všetko na internete je pravda. Učili sme sa prostredníctvom položenia si “troch otázok” eliminovať falošné správy na internete a tak sme rozvíjali svoje kritické myslenie. Mladší žiaci boli veľmi otvorení v zdieľaní svojich zážitkov na internete, pozitívnych ale aj tých, ktoré ich vystrašili a navrhovali riešenia, ako urobiť internet bezpečnejším miestom pre nás všetkých. Žiaci vytvorili aj niekoľko povzbudivých básničiek.

             

            INTERNET

             

            Keďže mám rád internet,

            musím niečo vymyslieť,

            aby bol dosť bezpečný

            a nie veľmi náročný.

             

            Matej Pavčo, 4.A

             

            INTERNET

            Internet ti veľmi pomáha,

            s tým čo je pre teba námaha.

            No daj si pozor na tie veci,

            kamaráti nie sú všetci.

             

            Terezka Jančová, 5.A

             

             

            INTERNET

            Niekedy  ľudský život udržal,

            nie každý by bez neho vydržal.

            Internet nie je vôbec zlý,

            no musíme byť na ňom opatrní.

            Má veľa výhod, to je jasná vec,

            no daj pozor, kde klikáš ten palec!

             

            Lujza Šrobová, 6.B

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka – krajské kolo

          • V piatok, 10.2.2023, si vedomosti zo slovenského jazyka, komunikačné zručnosti a schopnosť prezentovať sa pred publikom overili žiaci základných škôl a osemročných gymnázií na krajskom kole olympiády zo slovenského jazyka, ktoré sa konalo na Gymnáziu v Žiline. Našu školu reprezentovala Zdenka Valeková z 9.B triedy, ktorá sa umiestnila na 3. mieste.

            Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Trestné právo a jeho dopad na stíhanie mladistvých

          • V spolupráci s koordinátorkou ochrany detí pred násilím Mgr. Evou Murínovou z  ÚPSVaR v Námestove sme dňa 9.2.2023 pozvali na našu školu JUDr. Katarínu Kocúrovu, ktorá pôsobí ako prokurátorka Okresnej prokuratúry v Námestove.

            Pre žiakov 7. a 8. ročníka zrealizovala prednášku zameranú na trestné právo a jeho dopad na stíhanie mladistvých. Účelom bolo najmä výchovne zapôsobiť na žiakov, aby vedeli rozpoznávať závažnosť a protiprávnosť svojho konania a vedeli ho ovládať.

            Informácie podávala aj cez mnohé príklady z praxe. Veríme, že bola pre našich žiakov zdrojom cenných rád, ako predchádzať páchaniu trestnej činnosti, ale aj ako znižovať riziko, aby sa žiaci nestali obeťou trestného činu.

          • Úspech na dejepisnej olympiáde

          • Dňa 8.2.2023 sa konalo okresné kolo dejepisnej olympiády v Liesku, na ktorom nás reprezentovalo v rôznych kategóriách  šesť žiakov – Zdenka Valeková, Patrícia Prebojová, Kamila Letošťáková, Tatiana Šveláňová, Lea Tekeľová, Dušan Pavčo. Príprava na dejepisnú olympiádu zaberie veľa času a vyžaduje veľké sebazaprenie. Úlohy sú plné faktov, udalostí, údajov  a rokov, ktoré nie sú v obsahu vzdelávania na ZŠ. O tom, že žiaci príprave venovali dostatočnú pozornosť, svedčia pekné umiestnenia:

            - kategória C: 1. miesto: Zdenka Valeková, 9.B  (postupuje do krajského kola)

            - kategória F: 3. miesto: Dušan Pavčo, 6.B

            Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy  a Zdenke prajeme veľa úspechov v krajskom kole!

          • Lyžiarsky výcvik 2023

          • Minulý týždeň v dňoch 30.1.- 3.2.2023 sme absolvovali lyžiarsky výcvik v lyžiarskom stredisku Janovky so žiakmi 7. a 8. ročníka. Zúčastnilo sa ho 59 detí, ktorí boli rozdelení do šiestich skupín. Veľa zo žiakov si zdokonalilo svoje lyžiarske zručnosti, no pre niektorých to bola premiéra v lyžovaní.  Prvému až piatemu družstvu sa venovali naši učitelia.  O žiakov v šiestom družstve začiatočníkov, sa postarala lyžiarska škola MOTYSKI, ktorá nám poskytla inštruktora. Radi by sme sa poďakovali  lyžiarskemu stredisku Janovky za poskytnutie služieb, ako aj za teplý čaj pre naše deti v bufete. Veríme, že lyžiarsky výcvik bol pre deti zážitkom a že si odniesli aj cenné rady a skúsenosti.

          • Všetkovedko

          • Každý rok sa naši žiaci zapájajú do súťaže o titul Všetkovedko. Je to súťaž určená pre druhákov, tretiakov a štvrtákov, ktorí sa zaujímajú o všetko nové okolo seba. V tejto súťaži deti využijú poznatky a skúsenosti, ktoré nadobudli z rôznych oblastí života. Všetci súťažiaci boli odmenení diplomom a ceruzkou s logom súťaže. Tí najlepší sa tešili aj z vecných cien. Titul VŠETKOVEDKO získali žiaci:

            Veronika Ligasová z 3.B

            Ema Valeková zo 4.A

            Matúš Valek zo 4.A

            Aneta Harmatová zo 4.A

            Teo Hajdučiak zo 4.A

            Teší nás, že žiaci našej školy dokážu svojimi vedomosťami konkurovať žiakom iných škôl v rámci celého Slovenska.

            Srdečne všetkým blahoželáme!

          • Lyžiarsky výcvik druhákov

          • V dňoch 23.1.- 27.1.2023 sme pre našich druhákov zorganizovali lyžiarsky výcvik v Janovkách. Absolvovalo ho 22 žiakov, z ktorých si prvýkrát obulo lyžiarky 7 lyžiarov - začiatočníkov. 

            O tieto deti sa postarala lyžiarska škola MOTYSKI, ktorá poskytla inštruktora. Naše poďakovanie patrí lyžiarskemu stredisku JANOVKY za poskytnutie zliav na lyžiarskych vlekoch. Vďaka patrí aj bufetu za teplý čaj pre naše deti.

            Lyžiarsky výcvik hodnotíme ako úspešný a bol pre deti príjemným spestrením ich školských dní. Veríme, že si deti zo svahu odniesli nielen cenné skúsenosti, ale aj nezabudnuteľné zážitky.

          • Šaliansky Maťko

          • Prednes slovenských ľudových povestí, Šaliansky Maťko, má bohatú tradíciu. Už 28 rokov oslovuje malých i veľkých. Žiaci prostredníctvom povestí poznávajú históriu a bohatstvo našej krajiny.

            Umelecký zážitok a nové skúsenosti sme získali dňa 26. 1. 2023 na okresnom kole recitačnej súťaže Šaliansky Maťko, ktorá sa uskutočnila na Základnej škole Márie Medveckej v Tvrdošíne. Účinkujúci sa nedali zahanbiť vo výbere a spracovaní povestí.

             Našu školu reprezentovali žiačky  Sofia Hrubošová z  5.B  a Terezka Janoštínová zo  7.A.

            Svedomitá príprava sa oplatila a na krásnom treťom mieste v III. kat.  sa umiestnila Terezka Janoštínová.

            Dievčatám veľmi pekne ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme im veľa  ďalších úspechov!

          • Olympijský odznak všestrannosti (OLOV)

          • Olympijský odznak všestrannosti je dobrovoľný národný športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru určený pre žiakov II. stupňa na všetkých základných školách a osemročných gymnáziách na území SR. Projekt je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Do tohto projektu sa zapojili aj žiaci 6.-9. ročníka našej školy. Všetci žiaci dostali certifikáty. Niektorí z nich boli za svoje výkony ocenení strieborným a brondzovým odznakom všestrannosti. Gratulujeme!

          • Slnečná sústava očami štvrtákov

          • Štvrtáci sa na hodinách prírodovedy vydali na pátranie po neživej prírode, spoznávali vesmír a slnečnú sústavu. Dozvedeli sa nové poznatky o galaxiách, hviezdach, planétach a o možnostiach ako skúmať vesmír. Dostali za úlohu vytvoriť projekt na tému Slnečná sústava. Prostredníctvom projektu využili získané vedomosti, ale taktiež vyhľadávali nové informácie. Naplno využili svoju tvorivosť a na tvorbu použili rôzne druhy materiálu ako kartónový papier, polystyrén, filc, svetielka, kamienky, čím vznikli jedinečné 3D modely. Každý žiak svoj projekt prezentoval pred celou triedou a podelil sa aj so svojimi postupmi pri jeho tvorbe. Často sa niečo nepodarilo na prvýkrát, ale predsa sa nikto nevzdal a svoju úlohu dokončil. Žiaci si rozšírili svoj obzor vedomostí, skúseností, zručností a posilnili svoje sebavedomie pri vystupovaní pred publikom. Práce sú vystavené v priestoroch školy a pútajú zvedavosť aj ostatných žiakov.

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • V dňoch 8. – 9. decembra sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Zúčastnili sa ho žiaci 3. – 8. ročníka, ktorí riešili 15 úloh v časovom limite 60 minút.

            Úspešným riešiteľom gratulujeme!

          • Radosť rozdávaním rastie

          • Zdravie, šťastie, pokoj svätý vinšujeme Vám... 

            Takto vinšovali žiaci našej školy dňa 20.12.2022 v Centre sociálnych služieb v zariadení pre seniorov v Tvrdošíne. Cieľom tejto krásnej akcie bolo potešiť starkých pred vianočnými sviatkami milým slovom, vianočnou koledou, novoročným vinšom a odovzdaním krabičiek plných lásky, ktoré pripravovali rodičia detí. O tom, že sa starkým naša návšteva páčila svedčil najmä úsmev na perách, radosť v očiach, ale aj spoločné spievanie kolied spolu s našimi žiakmi. Na záver deti obdarovali seniorov krabičkami pripravenými s láskou. Pri rozlúčke sľúbili starkým, že ich opäť o rok navštívia a prinesú radosť do všedných dní každodenného života. Tajomstvo peknej staroby je tešiť sa z každého prežitého dňa, z maličkostí, ktoré nám robia radosť. Majme úctu k starým a chorým ľuďom, buďme im nápomocní, navštevujme ich, darujme im radosť a energiu. Znova sa nám potvrdilo, že ak lásku vieme rozdávať, ona bude rásť, bude sa medzi nami šíriť a tešiť ľudí.

            Táto krásna akcia sa mohla uskutočniť aj vďaka p. Štefanovi Vrlákovi, ktorý nám poskytol bezplatne autobus.

            ĎAKUJEME!

          • Chrípkové prázdniny

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Zuberec oznamuje rodičom a žiakom, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne (viď priložený súbor: RUVZ_Dolny_Kubin.pdf ), sa rozhodol prerušiť vyučovanie v materskej a základnej škole odo dňa 20. decembra (utorok) do 22. decembra 2022 (štvrtok) z dôvodu zvýšeného počtu žiakov s chrípkovým ochorením. Školská jedáleň, školský klub detí a krúžková činnosť sú mimo prevádzky. Žiaci budú odhlásení zo stravy.

            Zároveň pripomíname rodičom, že na deti do 11 rokov je možné stále čerpať pandemické ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy.

            Nástup do školy bude po prázdninách 9.1.2023(pondelok).