• Maksík

          • V matematickej súťaži, v ktorej žiaci 2.-4.ročníka riešili úlohy počas celého školského roka sme dnes odmenili "vytrvalcov".

            Titul NAJMÚDREJŠÍ MAKSÁČIK získali:

            Ján Mikulovský z 2.A

            Timotej Ťapák z 2.A

            Karolína Ligasová z 2.A

            Marek Lang z 2.A

            Zuzana Harmatová z 3.B

            Anetka Harmatová zo 4.A

            Monika Ondrošová zo 4.B

            Deti sa potešili diplomom a pekným cenám, ktoré získali od Talentídy. Gratulujeme nielen oceneným Maksáčikom, ale všetkým, ktorí vyriešili úlohy v piatich kolách súťaže.

          • Kráľovstvo odpadu

          • V stredu 14. júna sme v škole privítali chodúľové predstavenie Kráľovstvo odpadu s ekologickou tematikou, ktoré divadelníci organizujú a realizujú v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia. Interaktívne predstavenie bolo zamerané na recykláciu a separáciu odpadu. Predstavenie svojou myšlienkou podporuje u žiakov aktívny prístup k ochrane životného prostredia, vedie k zodpovednosti vo vzťahu k zdravému životnému štýlu, obmedzovaniu konzumného spôsobu života a k vnímaniu estetických hodnôt prostredia, v ktorom žijeme.

          • Exkurzia - Obecný úrad v Zuberci

          • Dňa 9.6.2023 sa žiaci 8.ročníka zúčastnili v rámci občianskej náuky exkurzie na Obecnom  úrade v Zuberci.  Na úrade nás privítal  p. starosta Mgr. Pavol Šroba,  ktorý nám venoval svoj čas a ochotne odpovedal na naše zvedavé  otázky. Oboznámil žiakov s fungovaním obecného úradu. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavostí o obci a významných projektoch, ktoré sa plánujú v obci uskutočniť. Prezreli si aj priestory, kde zasadá obecné zastupiteľstvo.

            Celá exkurzia bola veľmi vzdelávajúca a obohacujúca. Žiaci si odniesli nové poznatky o verejnej správe a samospráve, ako aj o význame aktívneho zapojenia sa do diania v obci.

            P. starostovi ďakujeme za precíznu prednášku a ochotu venovať sa našim žiakom!

             

          • Matematický klokan

          • Už tradične sa na našej škole uskutočňuje matematická súťaž, určená žiakom, ktorí majú radi matematiku. Zúčastňujú sa jej žiaci 1.- 9.ročníka. Aj tento rok sme sa potešili, že sa našim "KLOKANISTOM" podarilo zaradiť medzi úspešných riešiteľov tejto obľúbenej súťaže. Všetci súťažiaci boli odmenení diplomom.

            Úspešní riešitelia získali aj pekné hry a ceny s logom súťaže.

            Antonio Abrain Hoza z 1.B

            Ondrej Majerčák z 1.B

            Matteo Veselý z 1.B

            Anna Jančová z 2.A

            Karolína Motyčáková z 2.A

            Kristína Parižová z 2.A

            Zuzana Harmatová z 3.B

            Matúš Valek zo 4.A

            Ema Valeková zo 4.A

            Natália Šišková zo 4.B

            Lea Tekeľová zo 6.A

            Maroš Urban zo 6.A

            Erik Šiška zo 6.A

            Ivana Šišková zo 6.A

          • Okresné kolo Najzdatnejší žiak

          • Dňa 6.6.2023 sa konalo OK Najzdatnejší žiak v Čimhovej. Aj napriek nepriaznivému, upršanému počasiu deti zvládli všetky 4 disciplíny s úsmevom na tvári. V rámci okresu sa naše deti umiestnili takto:

            1. ročník D.: Tánička Šuvadová - 4.miesto

            2. ročník CH.: Matej Chladný - 4.miesto 

            3. ročník D.: Timea Pilárová - 3.miesto

            3. ročník CH.: Jakub Jandura - 2. miesto

            4. ročník D.: Ema Valeková - 2.miesto

            Našim detičkám srdečne gratulujeme a ďakujeme im za reprezentáciu našej školy!

          • Mladý bádateľ

          • Žiaci prvého stupňa mali možnosť načrieť do - pre nich zatiaľ neznámych - predmetov fyziky a chémie. Siedmaci si pre nich pripravili zaujímavé pokusy, ktorých princíp im aj následne vysvetlili. Ukazáli im ako si môžu vyrobiť čajovú raketu, sfúknuť sviečku bez pomoci úst, nafúknuť balónik pomocou vedenia tepla, alebo sa pokochať na príprave slonej zubnej pasty. Starším žiakom ďakujeme za prípravu tejto peknej akcie a mladším ďakujeme za účasť. 

          • Deň detí v škole

          • Priestory školského dvora sa 2. júna naplnili detským smiechom a radosťou. Počasie nám prialo a deti si mohli do sýtosti vychutnávať rôzne športovo-zábavné aktivity. Pani učiteľky a učitelia mali veľa práce s prípravou guláša, ale žiaci boli šikovní a ochotne pomáhali. Pani vychovávateľky a asistentky sa postarali o zábavu a vymysleli zaujímavé aktivity a výzvy. Vo výzve o najviac preskokov cez švihadlo zvíťazil Richard Petrášek a urobil rekord 215 preskokov. Starší žiaci odohrali rôzne športové turnaje. Celé dopoludnie v škole bolo plné pohody a škola sa na jeden júnový deň premenila na veľké ihrisko.

          • Slávik Slovenska - krajské kolo

          • Dňa 29.5.2023 sa konalo krajské kolo súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2023. Našu školu reprezentoval Lukáš Tabačák zo 7.A triedy. Svoje spevácke schopnosti si vyskúšal v najťažšej III. kategórii. Ako jeden z najmladších účastníkov v tejto kategórii sa nedal zahanbiť a svojim spevom si vyspieval krásne 3. miesto.

            Lukášovi gratulujeme a prajeme ešte veľa radosti zo spevu.

          • Obvodné kolo v atletickom štvorboji – Najzdatnejší školák

          • Dňa 25.5.2023 sa na multifunkčnom ihrisku pri Zš s Mš v Nižnej konalo obvodné kolo v atletickom štvorboji. Súťažilo sa v 4 disciplínach: hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky z miesta, beh na 50 m - nízky štart, beh na 150 m – 1. – 2. ročník - vysoký štart, na 300 m – 3. – 4. ročník - vysoký štart.

            Osobitne sa hodnotili dievčatá a chlapci v každom ročníku. Na okresné kolo mohol postúpiť najlepší chlapec, dievča z každého ročníka z obvodného kola. Naše deti predviedli fantastické výkony a brali sme všetko, čo sa dalo. Všetci 8 žiaci sa umiestnili na medailových pozíciách:

            1.ročník chlapci-Tomáš Báby – 3. miesto

            1. ročník dievčatá- Tatiana Šuvadová- 1.miesto

            2.ročník chlapci- Matej Chladný- 1.miesto

            2.ročník dievčatá- Mária Šrobová – 2.miesto

            3.ročník chlapci- Jakub Jandura- 1.miesto

            3.ročník dievčatá- Timea Pilárová- 1.miesto

            4.ročník chlapci- Timo Vavrečan – 2.miesto

            4.ročník dievčatá- Ema Valeková- 1.miesto

            Všetkým našim detičkám srdečne ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme im ku krásnym umiestneniam.

            Deti z 1. miesta postupujú ďalej na okresné kolo do Čimhovej, ktoré sa uskutoční dňa 6.6.2023.

            Držíme im palce!

          • Okresné kolo v atletike starších žiakov a žiačok Zš

          • Dňa 23.5.2023 sa na multifunkčnom ihrisku pri Zš s Mš v Nižnej konalo okresné kolo v atletike starších žiakov a žiačok ZŠ. Chlapci aj dievčatá z 9 škôl z okresu sa predstavili v týchto disciplínach: 60m beh, 800m beh , hod vortexom /náhrada kriketky/, skok do výšky, vrh guľou, štafeta 4x60m. Súťažiaci mohli štartovať najviac v dvoch disciplínach a v štafete. Za družstvo mohli štartovať najviac 3 žiaci a 3 žiačky v jednej disciplíne, z ktorých najlepší bodoval. Tento rok došlo k zmene,  družstvo tvorilo maximálne 6 žiačok/žiakov a minimálne 4 žiačky/žiaci. Po iné ročníky družstvo tvorilo 10 súťažiacich za školu.

                          Z celkového súčtu 215 bodov sa naše dievčatá umiestnili na peknom 6. mieste.

                          Naši chlapci s celkovým počtom 440 bodov sa umiestnili na fantastickom 2.mieste v rámci okresu.

            Za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme týmto žiakom:

            Dievčatá: Hulejová Veronika, Janoštínová Zuzana, Kohárová Nina, Pilárová Nela, Šrobová Viktória, Tekeľová Karolína

            Chlapci: Harmata Filip, Jurčo Filip, Kovalčík Matúš, Kuzár Marek, Leginus Eliáš, Ťapaják Lukáš

          • VIEDEŇ - BRATISLAVA

          • Vieme, že každý žiak sa teší na koniec školského roka a očakáva,  aký výlet im pripravia pani učiteľky. Nebolo to iné ani u žiakov deviateho ročníka, pre ktorých to bol posledný spoločný výlet.

            Minulý týždeň vo štvrtok, sme sa vybrali na dvojdňový výlet za poznávaním Viedne a Bratislavy. Vo Viedni sme si prezreli Dóm sv. Štefana, Prírodovedné múzeum a zábavný park Práter, kde si žiaci vyskúšali rôzne adrenalínové atrakcie. 

            Prenocovali sme u bratov Saleziánov v Bratislave, kde sme si oddýchli a nabrali síl do nového dňa. 

            Na druhý deň, v piatok, sme sa vybrali poznávať naše hlavné mesto a hneď nás očaril Slavín so svojim nádherným okolím a hlavne výhľadom na mesto. Odtiaľ už naše kroky smerovali na Bratislavský hrad, kde sme si pozreli výstavu o živote a tvorbe Miroslava Žbirku - ROKY A DNI, výstavu pozostalosti Edity Grúberovej, výstavu Betlehemov a historickú výstavu vývoja územia Slovenska. Tiež sme si prezreli priestory hradu a opäť tu bol uchvacujúci výhľad z hradnej veže. Nasledovala krátka prehliadka mesta, nábrežie Dunaja a samozrejme návšteva nákupneho centra. 

            Počasie nám prialo, nič sa nestalo, veľa sme videli a ako nám naša spolužiačka povedala:

            ,,MALI SME SVOJE SLABÉ CHVÍĽKY, ALE ZVLÁDLI SME TO." :)

            Ďakujeme.

            Zuzka nám urobila aj krátky koncert. 

          • Najstaršie sídla našich predkov

          • Dejepis tvorí jednu časť zo vzdelávacej oblasti spoločenskovedných predmetov. Jeho hlavnou funkciou  je  kultivovanie historického vedomia žiakov a postupné poznávanie takých historických udalostí, dejov a javov, ktoré ovplyvnili vývoj spoločnosti a premietli sa do obrazu našej prítomnosti. Vedie žiakov k úcte k predkom, národu i úcte k iným národom a etnikám.

            Významným prostriedkom okrem teoretického vyučovania v škole a odovzdávania poznatkov žiakom v hotovej podobe je aj  aplikovanie prístupov, ktoré kladú dôraz na aktívne učenie, na proces hľadania, objavovania a konštruovania (vytvárania) poznatkov na základe vlastnej činnosti a skúsenosti.

            Jednou z aktivít je aj modelovanie pravekých obydlí a najstarších sídiel  našich predkov. Každoročne vznikajú úžasne prepracované stavby a modely a sú dôkazom toho, že dejepis je zaujímavý predmet.  Tohtoroční siedmaci a ich výtvory to potvrdzujú.

          • Deň rodiny

          • Krásny deň, skvelé počasie a samé usmiate tváre....veľa atrakcií, výborný guláš a milý kultúrny program, na ktorom sa podieľali aj deti z našej školy. Tie bielopotocké spolu so svojimi kamarátmi zo Zuberca. Je veľmi pekné, že si kamaráti chodia s programom vypomáhať, a to oboma smermi. (Na Deň matiek boli deti z Bieleho Potoka v Zuberci.)

            Je krásne vidieť, že priateľstvá fungujú nielen v škole, ale aj mimo nej – v športe, kultúre,... Deti robia všetko s plným nasadením a z úprimných srdiečok, čo bolo vidieť a cítiť aj z ich vystúpenia. Pamätali na starkých, mamky aj oteckov.

            Ďakujeme, deťúrence a prajeme Vám všetko najlepšie ku Dňu detí!

          • Čítajme si

          • V piatok 26.mája sa naša škola zapojila do projektu Čítajme si 2023, ktorý organizuje nezisková organizácia Linka detskej istoty pod záštitou pani prezidentky Zuzany Čaputovej. Celá škola sa na jednu hodinu venovala výhradne čítaniu knihy. Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Podujatie sa uskutočnilo už štrnástykrát a radi sa ho zúčastníme aj budúci rok.

            “Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.” (Charles William Eliot)

          • Matičný sláviček 2023

          • Dňa 19. 5. 2023 sa v Trstenej konala tradičná súťaž Matice Slovenskej v speve ľudových piesní Matičný sláviček. Šiesti naši speváci si vyskúšali zaspievať na pódiu v trstenskej sále a bojovali o umiestnenie medzi takmer 50 spievajúcimi.

            V I. kategórii sa Elenka Borsíková 2.A, umiestnila na 1. mieste.

            V II. kategórii Monika Ondrošová 4.B, obsadila 3. miesto.

            Víťazkou v III. kategórii sa stala Andrea Hulejová 8.A.

            Víťazom gratulujeme a ostatným žiakom, ktorí sa nemusia hanbiť za svoje výkony, tiež zo srdca prajeme,

            aby naďalej spievali s chuťou a radosťou.

          • Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 17. 5. 2023 sa v Nižnej konala okresná súťaž v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2023. Z našej školy postúpili traja žiaci a všetci sa umiestnili v prvej trojke vo svojej kategórii.

            V I. kategórii sa Elenka Borsíková z 2.A umiestnila na 2. mieste.

            V II. kategórii Teo Hajdučiak zo 4.A na 3. mieste.

            V III. kategórii Lukáš Tabačák zo 7.A zvíťazil a odniesol si 1. miesto.

            Všetkým našim spevákom gratulujeme a Lukášovi držíme palce na krajskej súťaži.

          • Biológia v teréne

          • Učiť biológiu v prírodnom teréne si šiestaci vyskúšali dňa 18.5.2023 v obci Klin. Mali možnosť kráčať po Klinskom zmáčanom rašelinisku a tak spoznať, ako a z čoho rašeliniská vznikajú a aké chránené rastliny tam rastú. Klinské rašelinisko je začlenené do zóny B Chánenej krajinnej oblasti Horná Orava. Šiestaci navštívili aj sochu Ježiša Krista na kopci Grapa. Keďže nebolo priaznivé počasie, výhľad na šíru oravskú krajinu si žiaci nemohli vychutnať v plnej miere. Ale im to nevadilo, pretože sa od sprievodkyne Ing. Z. Kertysovej dozvedeli veľa zaujímavých informácií, ktoré sa nedozvedia ani v škole.

          • Politický zápas Slovákov za národnú slobodu

          • Žiaci 8. ročníka vypracovali v rámci hodín dejepisu krásne projekty, v ktorých sa zamerali na to, ako Slováci v minulosti bojovali za svoju národnú slobodu. Popísali  vznik, činnosť i zatvorenie Matice slovenskej, tri slovenské gymnáziá, Memorandum slovenského národa, Žiadosti slovenského národa. Cieľom bolo, aby si žiaci uvedomili, že rovnoprávnosť národov v Uhorsku nebola samozrejmosťou a tiež, že slovenčina ako úradný jazyk bol snom Slovákov.

             

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Rozvíjať zdravý vzťah k financiám a základným poznatkom z finančnej oblasti, ktoré by mohli pomôcť zodpovedne nakladať a lepšie pracovať s finančnými prostriedkami, je potrebné už od detstva. A tak sme sa pomocou rôznych aktivít na vyučovaní opäť pokúsili sprostredkovať žiakom rôzne informácie a pojmy zo sveta financií.

            Prváci spoznávali hodnotu peňazí a na príklade troch bratov v rozprávke O kúzelnom strome si priblížili dôležitosť sporenia a jeho význam.

            Druháci nakupovali. V praktických činnostiach sa zamerali na význam tvorby rezervy a rozvážne míňanie finančných prostriedkov.

            Tretiaci a štvrtáci spoznávali svet peňazí pomocou príbehu o permoníkoch, Klimkovi a Barborke z Kremnice. Okrem samotného príbehu si žiaci precvičili čítanie s porozumením, spoznávali základné finančné zručnosti, hodnotu peňazí a zároveň si zopakovali učivo vlastivedy. Spoločne s permoníkmi sa dozvedeli, ako peniaze zarobiť, šetriť, ako ťažko sa požičané peniaze vracajú, ako správne zarobené peniaze míňať a ochrániť ich pred sebou i nástrahami moderného sveta. Zároveň získali motiváciu ísť von a objavovať svoje okolie a krásy Slovenska. Ďalšie informácie štvrtáci získavali na informatike pomocou hier na stránke zlatka.in.

            V 5. ročníku žiaci počítali príklady, v ktorých sa stretli s pojmami exekúcia, bankrot, úver, vklad, výber, hotovosť, trvalý príkaz, mimoriadny vklad. Žiaci mali pomocou príkladov z finančnej gramotnosti povedať, na čo slúžia banky a prečo svoje úspory vkladáme do banky.

            Žiaci 6. ročníka pracovali s pojmami príjmy a výdavky. V slovnej úlohe s diagramom „Naše príjmy a výdavky“ počítali a porovnávali výdavky i usporenú čiastku. Zároveň si precvičili čítanie  a analýzu nesúvislého textu a počítanie s desatinnými číslami.

            Úlohou siedmakov bolo vytvoriť rozpočet na vymaľovanie triedy.

            Ôsmaci nové poznatky o financiách získavali na hodinách informatiky na stránke zlatka.in.

            Deviataci si na hodinách občianskej náuky svoje vedomosti o finančnej gramotnosti rozširovali pomocou náučnej aktivity. Ich úlohou bolo založiť si firmu s vlastným názvom a vytvoriť si podnikateľský plán. K dispozícii dostali 10.000,- €. Za tieto financie mali nakúpiť všetko, čo budú potrebovať k fungovaniu firmy. Všetci pristupovali k projektu zodpovedne. Žiakom sa podarilo úspešne zvládnuť zadanú úlohou a námety na podnikanie boli veľmi zaujímavé.